
48 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Section 7-33-4106, MCA, requires that the mayor or manager of the city or 
town shall "nominate and, with the consent of the councilor commission, 
appoint ... all firefighters." However, in order to be a firefighter in the state 
of Montana, an individual must meet particular statutory requirements. 
Section 7-33-4107, MCA, requires that the firefighter "shall not be more than 
34 years of age at the time of original appointment." (Emphasis added.) 
Even a city with self-government powers may not establish standards or 
requirements which are lower or less stringent than those imposed by state 
law. § 7-1-113(2), MCA; see also Billings Firefighters Local 521 v. City of 
Billings, 214 Mont. 481, 694 P.2d 1335 (1985). Therefore, any individual 
who does not meet at least the minimum statutory requirements of section 
7-33-4107, MCA, cannot be legally appointed pursuant to section 7-33-4106, 
MCA. Thus, a firefighter who is over the age of 34 at the time of his original 
appointment, as defined above, cannot be legally appointed pursuant to 
section 7-33-4106, MCA, and therefore is not eligible for membership in 
FURS. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. An individual, over the age of 34 when first hired as a 
firefighter by a Firefighters' Unified Retirement System 
employer, is in compliance with section 7-33-4107, MCA, if the 
individual's first appointment as a firefighter, irrespective of 
place of employment, occurred when the individual was not 
over 34 years of age. 

2. A firefighter who is over the age of 34 at the time of his 
original appointment is not eligible for membership in the 
Firefighters' Unified Retirement System. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 44 OPINION NO.9 

CEMETERY DISTRICTS - Authority of cemetery board of trustees to establish 
rules for purpose of clearing title to burial lots; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-35-2109, 7-35-2110; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 43 Ope Att'y Gen. No. 31 (1989), 
27 Ope Att'y Gen. No. 31 (1957). 

HELD: The board of trustees of a cemetery district has the authority to 
establish rules for the purpose of clearing title to burial lots. 
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March 6, 1991 
John C. McKeon 
Phillips County Attorney 
P.O. Box 1279 
Malta MT 59538 

Dear Mr. McKeon: 

You have requested my opinion on the following question: 

Does the board of trustees of a cemetery district have the 
authority to establish rules for the purpose of clearing title to 
burial lots? 

Prior to the formation of the Malta Cemetery District in 1957, the cemetery 
at Malta was operated by a cemetery association and the City of Malta. The 
records of the cemetery district and its predecessors have not been adequately 
maintained over the years, resulting in discrepancies between the record 
ownership and the actual ownership of some of the burial lots. The problem 
came to light when the heirs of a family interred in one of the lots wanted to 
make some improvements to the lot and discovered that the cemetery records 
showed ownership of the lot in another person's name. Although the 
cemetery district did not have any record of the transfer of ownership of this 
burial lot, the local funeral home had a notation in its records that such a 
transfer had taken place more than 40 years ago. 

The bylaws of the Malta Cemetery District provide that any transfer or 
conveyance of a vacant cemetery lot is not effective until written evidence of 
the transaction has been filed with the secretary of the district. The bylaws 
also provide that a cemetery lot in which there has been a lawful interment 
is thereafter inalienable. However, the bylaws were not enacted until June 
1, 1987. 

Your question concerns the authority of the cemetery district to implement 
rules to resolve title discrepancies arising from the district's inadequate 
records. If such rule making authority does not exist, a legal proceeding in the 
nature of a quiet title action may need to be commenced to establish title to 
the burial lots. 

The powers of the board of trustees of a cemetery district are set forth in 
section 7-35-2109, MCA. The trustees may maintain a cemetery or cemeteries 
within the district, hold title to property by grant, gift, devise, lease, or any 
other method, and perform all acts necessary or proper for the carrying out 
of the purposes of sections 7-35-2101 to -2125, MCA, including the selling or 
leasing of burial lots. 
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Specificrulemaking authority is provided to the trustees by section 7-35-2110, 
MCA, which states that the trustees "shall make proper rules for the 
management of the cemeteries." 

In a recent Attorney General's Opinion which held that cemetery district 
trustees have authority to sell headstones and grave markers for use in the 
cemetery, I noted that the powers of local government units such as cemetery 
districts are to be liberally construed and include powers expressly or 
impliedly granted by statute. 43 Op. Att'y Gen. No. 31 (1989). The issue 
here is whether the authority to conform cemetery district records to reflect 
actual ownership of burial lots may be fairly implied from the powers granted 
to the trustees by statute. I conclude that the board of trustees has such 
authority. 

It is well established that the purchaser of a cemetery lot does not acquire a 
fee simple interest; rather, he obtains a qualified property right or estate that 
is more in the nature of an easement, license, or privilege for the exclusive 
use of the lot for burial purposes, subject to the regulations of the owner of 
the cemetery grounds. See Evergreen-Washelli Memorial Park Co. v. Dept. of 
Revenue, 574 P.2d 735 (Wash. 1978), citing Mansker v. Astoria, 198 P. 199 
(Or. 1921); Hammerstein v. Woodlawn Cemetery. 194 N.Y.S.2d 385 (N.Y. 
Sup. Ct. 1960); Schaefer v. West Lawn Memorial Cemetery, 352 P.2d 744 
(Or. 1960); 14 Am. Jur. 2d Cemeteries § 25 (1964); 14 C.J.S. Cemeteries 
§ 25 (1939). See also §§ 70-17-101, 70-17-102, MCA (right of burial is land 
burden or servitude upon land). The ordinary incidents of ownership of real 
property do not attach to ownership of a cemetery lot, and the rules of real 
estate conveyancing and devolution do not afford a safe guide for the transfer 
of rights in a cemetery lot. See Hammerstein, supra. As you have noted in 
your letter of inquiry, transfers of interests in cemetery lots are not normally 
recorded at the local clerk and recorder's office; such transfers, however, may 
be indicated in other documents, such as funeral home records. 

Although the district's power to maintain and revise records of cemetery lot 
ownership is not expressly provided by statute, I find that such a power must 
be implied to give effect to the statutory authority of the district to manage 
and maintain the cemetery and perform all acts necessary to carry out the 
purposes of the cemetery. See 27 Op. Att'y Gen. No. 31 at 68 (1957). The 
district may adopt rules which set forth a procedure for resolving 
discrepancies between the cemetery's records and the actual ownership of 
cemetery lots. The rules may take into account other documents which 
indicate transfers of interests in the lots or otherwise establish ownership of 
the,1ots. The rules may also take into account statutory provisions which may 
have applied to the predecessor cemetery association, such as section 35-20-
216, MCA (if a cemetery lot belonging to an association has been transferred 
to an individual proprietor and there has been an interment in the lot, that 
lot from the time of interment is forever inalienable), as well as general 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 51 

principles of the common law pertaining to adverse possession of cemetery lots 
(see 3 Am. Jur. 2d Adverse Possession § 265 (1986), 2 C.J.S. Adverse 
Possession § 11 (1972), indicating that a cemetery lot may be acquired by 
adverse possession or prescription). Of course, the cemetery district may still 
have to initiate or participate in a legal proceeding to establish ownership of 
a particular lot where two or more bona fide claimants seek to exercise or 
confirm their rights to the exclusive use of the lot. See Gallaher v. Trustees of 
Cherry Hill Methodist Episcopal Church of Cherry Hill, 399 A.2d 936 (Md. Ct. 
Spec. App. 1979). 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The board of trustees of a cemetery district has the authority to establish 
rules for the purpose of clearing title to burial lots. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 44 OPINION NO. 10 

APPROPRIATIONS - Private organizations not under government control; 
COUNTIES - Search and rescue units; contracts with private organizations; 
COUNTY GOVERNMENT - Search and rescue units; contracts with private 
organizations; 
LOCAL GOVERNMENT - Search and rescue units; contracts with private 
organizations; 
PUBLIC FUNDS - Search and rescue units; 
SHERIFFS - Control over search and rescue units; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-7-2103,7-32-235,7-32-2121(11); 
MONTANA CONSTITUTION - Article V, section 11(5); 
OPINIONSOFTHEATTORNEYGENERAL-38 Op.Att'yGen. No.7 (1979), 37 
Op. Att'y Gen. No. 105 (1978), 37 Op. Att'y Gen. No. 25 (1977). 

HELD: 1. A county-recognized search and rescue unit that, pursuant to 
section 7-32-235 (3), MCA, receives tax money to support the unit 
may maintain private bank accounts to distribute funds 
accumulated from nontax sources. 

2. The county sheriff does not control the finances of a county­
recognized and -supported search and rescue unit. 

cu1046
Text Box




