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silent with respect to certain actions in the mandatory areas, the silence 
nevertheless prevents a self-governing city from taking any action. In light of 
Molitor and the statutory mandate requiring that local government powers be 
liberally construed, I cannot agree with your suggestions. See § 7-1-106, 
MCA. If a statute falls within the mandatory subjects in section 7-1-114, 
MCA, clearly a self-governing city must comply with the statute. Here, there 
is no statute expressly regulating or prohibiting the transfers of funds other 
than all-purpose levy funds or enterprise funds. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. The equipment reserve account in an internal service fund 
established by a city with self-government powers is a "capital 
improvement program fund" within the meaning of section 7-6-
4134, MCA. 

2. Under section 7-6-4134, MCA, a self-governing city may not 
retroactively transfer from the general fund an amount 
exceeding 5 percent of the money received from the all-purpose 
levy. 

3. Equipment reserve accounts in enterprise funds must be 
maintained separately from other equipment reserve accounts 
in a capital improvement fund. 

4. Section 7-6-4134, MCA, does not prohibit the transfer of funds 
to an equipment reserve account from sources other than the 
all-purpose levy fund. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 
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of results; 
ELECTIONS - Procedure for conducting recount; 
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16-418, 13-16-419. 

HELD: The State Board of Canvassers has no authority to amend the 
official state canvass except when amended election results are 
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certified by a county recount board after compliance with the 
procedures set forth in Title 13, chapter 16, MCA. 

The Honorable Mike Cooney 
Secretary of State 
State Capitol 
Helena MT 59620 

Dear Mr. Cooney: 

February 22, 1991 

You have requested an Attorney General's Opinion on the following question: 

Can the State Board of Canvassers accept an amended certified 
county canvass after the Board has certified the official state 
canvass? 

Your request arises out of certain events that occurred following the general 
election held on November 6, 1990. After receiving election returns from the 
counties, and in accordance with sections 13-15-501 and 13-15-502, MCA, the 
State Board of Canvassers convened to determine the vote for those offices 
and ballot issues subject to its review. On November 26, 1990, acting in your 
capacity as secretary of the State Board of Canvassers, you certified the report 
of the official canvass, which was approved by the members of the board. 

Thereafter, the office of the Secretary of State received amended election 
returns for Lewis and Clark County following a recount. In her letter of 
transmittal, the Lewis and Clark County Clerk and Recorder indicated that the 
county board of canvassers had been unable to reconcile the number of 
ballots that should have been counted with the number of ballots actually 
tabulated on election night. After consultation with the county attorney and 
with the county board of canvassers, the clerk and recorder further 
investigated the problem and determined that the tabulator had in fact failed 
to count one ballot in each of six precincts. A recount was then held on 
November 28, 1990. 

Subsequently, another "correction" was brought to the Secretary of State's 
attention by Missoula County, upon the Missoula County Clerk and Recorder's 
discovery of a typographical error in one vote total. The error in Missoula 
County was not discovered or transmitted to the Secretary of State until mid­
December 1990. 

The issue presented by your request is whether the State Board of Canvassers 
may amend the report of the official canvass to include the corrected figures 
supplied by the counties after the canvass had been certified. 
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The canvass of votes and certification of results for all elections are governed 
by Title 13, chapter 15, MeA. Pursuant to section 13-15-401, MeA, the 
governing body of the county must convene ex officio as a board of county 
canvassers within three days after each election to canvass the election 
returns. The board then proceeds by "opening the returns, auditing the tally 
books or other records of votes cast, determining the vote for each individual 
and for and against each ballot issue from each precinct, compiling totals, and 
declaring or certifying the results." § 13-15-403(1), MeA. The board is 
authorized to petition for a recount of the votes "immediately" if, during the 
canvass, it finds an error in a precinct or precincts affecting the accuracy of 
vote totals. § 13-15-403(4), MeA. 

Upon completion of the canvass, the county board must declare the election 
of those individuals having the highest number of votes cast for each county 
and precinct office, proclaim the adoption or rejection of a county ballot issue, 
and certify the results of the canvass of political subdivision offices and ballot 
issues to the governing body of each political subdivision participating in the 
election. § 13-15-405, MeA. The canvass for state and congressional offices 
is transmitted to the state board of canvassers, which must convene within 20 
days after the election or sooner if all returns are received. § 13-15-502, 
MeA. Upon completion of its canvass, the state board declares elected the 
individual having the highest number of votes cast for each office, proclaims 
the adoption or rejection of ballot issues, and files a report of the canvass. 
§§ 13-15-506, 13-15-507, MeA. 

The county governing body, or three members thereof if the body is larger, 
also meets as the county recount board when a recount is required. § 13-16-
101, MeA. Section 13-16-201, MeA, prescribes those conditions under which 
a recount must be made, generally limited to circumstances in which the 
margin of votes for a particular office or ballot issue does not exceed one­
quarter of one percent of the total votes cast. The only other circumstance 
prescribed for a required recount is if the board of county canvassers finds an 
error during its canvass of election returns and "immediately ... filers] a 
petition with the election administrator." § 13-16-201(7), MeA. All petitions 
for recount other than those filed "immediately" by the board of county 
canvassers under section 13-16-201(7), MeA, must be filed within five days 
after the official canvass. § 13-16-201, MeA. 

The election administrator must notify the members of the county recount 
board "[i]mmediately upon receiving a petition for a recount or a notice from 
the secretary of state that a petition has been filed with him," and the board 
must convene no later than five days after receiving such notice. § 13-16-
204, MeA. "Immediately after the recount," the results must be certified by 
the county recount board and, if congressional, legislative, or other multi­
county office or issue is involved, a copy of the certificate must be transmitted 
"immediately" to the secretary of state. § 13-16-418, MeA. The secretary of 
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state then must reconvene the board of state canvassers, which must 
recanvass the official returns and make a new and corrected abstract of the 
votes cast. § 13-16-419, MCA. 

Being creatures of statute, the county and state boards of canvassers have 
only those powers and duties authorized by the statutes creating them. State 
ex reI. Wilson v. County Court of Barbour County, 145 W. Va. 435, 114 
S.E.2d 904,909 (1960); 29 C.J.S. Elections § 237(1), at 654 (1965). A board 
of canvassers, though vested with some discretionary powers, is a ministerial 
body. State ex reI. Ainsworth v. District Court of Fourth Judicial District in 
and for Sanders County, 107 Mont. 370,86 P. 5, 8 (1938). Its members are 
"merely ministerial officers, and it is their duty to canvass the returns as they 
find them, and to declare the result of such canvass." State ex reI. Riley v. 
District Court of Ninth Judicial District in and for Glacier County, 103 Mont. 
515, 63 P.2d 147, 149 (1936). 

"'When a board of canvassers has fully performed its duty, proclaimed the 
result of the count according to law, and adjourned sine die, it is functus 
officio; the persons who compose it have no power voluntarily to reassemble 
and recanvass the returns.'" Henderson v. Young, 179 Ga. 540, 176 S.E. 388, 
391 (1934) (citations omitted). Accord People ex reI. Holdom v. Sweitzer, 
280 111.436, 117 N.E. 625, 633 (1917); State ex reI. Wilson, 114 S.E.2d at 
911; State ex reI. Robinson v. Hutcheson, 180 Tenn. 46, 171 S.W.2d 282 
(1943); Hall v. Stuart, 198 Va. 315, 94 S.E.2d 284, 289 (1956); 29 C.J.S. 
Elections § 239, at 668-69 (1965). Once having examined all the returns 
filed, reached a conclusion thereon, and made a report, the canvassing board 
has fulfilled its duties, whether or not its conclusion is accurate, and it cannot 
voluntarily recanvass the same returns and announce a different conclusion. 
Hutcheson, 171 S.W.2d at 285. 

This rule of law is based on a solid foundation. As stated in Henderson: 

"[The members of the Canvassing] Board can act but once. And 
having once met and fully completed their duty, their powers 
are exhausted, and they cannot again meet and recanvass the 
votes or reverse their prior decision and announce a different 
result." And this rule seems to be the logical result of our 
elective system. If canvassing boards can meet and change the 
results which they have once declared, they can also meet and 
change the results any number of times. Serious and injurious 
results might follow if such powers were held to exist in 
canvassing boards. 

Id., 176 S.E. at 391-92 (citation omitted). This concern also was expressed 
by the court in Hutcheson, noting that a contrary holding would "open wide 
the door and provide the opportunity for the perpetration of every 
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conceivable fraud." 171 S.W.2d at 284. Thus, it has been held that after a 
board of county canvassers has forwarded an abstract of votes for certain 
offices to the secretary of state to be canvassed by the state canvassing board, 
a change made thereafter by the county board in such abstract is a nullity. 
Sweitzer, 117 N.E. at 633. See also Henderson, 176 S.E. at 391; 29 C.J.S. 
Elections § 239, at 669 (1965). 

Where state law provides no procedure for a recount, a board of canvassers 
may not, voluntarily or by writ of mandamus, conduct a recount of the ballots 
cast. Hutcheson, 171 S.W.2d at 284; 29 C.J.S. Elections § 289, at 760-62 
(1965). Where the right to a recount is established by statute, it may be 
exercised only upon compliance with the conditions prescribed. Coe v. State 
Election Board, 203 Okla. 356, 221 P.2d 774, 776 (1950); Cowling v. City of 
Foreman, 238 Ark. 677,384 S.W.2d 251,254 (1964). "It is well settled that 
recounts are wholly a matter of statute, and that they are of no validity unless 
the foundation required by statute is laid." Berardi v. Registrars of Voters of 
Milford, 318 Mass. 748, 64 N.E.2d 100, 102 (1945). 

Courts have held that the right of a candidate to demand a recount must be 
exercised betWeen the completion of the canvass and the declaration of the 
official result. Beacom v. Board of Canvassers of Cabell County, 122 W. Va. 
463, 10 S.E.2d 793, 795 (1940); State ex reI. Wilson v. County Court of 
Barbour County, supra, 114 S.E.2d at 911. Montana law, as noted, prescribes 
in most instances a specific time within which to petition for recount. That 
five-day period commences to run from the conclusion of the canvass. § 13-
16-201, MCA. See also State ex reI. Riley v. District Court of Second Judicial 
District in and for Silver Bow County, 103 Mont. 576, 64 P.2d 115, 120 
(1937) (time begins to run from conclusion of the canvass by the county 
board of canvassers). 

Where the recount is sought by the county board of canvassers itself, 
however, petition to the election administrator must be made "immediately." 
§§ 13-15-403(4), 13-16-201(7), MCA. Though the statutes do not place a 
specific limit on when the recount must be completed, the recount board is 
required to meet within five days after the petition is filed and, where the 
statutes refer to a recount, the word "immediately" is used often. §§ 13-15-
403(1), 13-16-201(7), 13-16-204(1), 13-16-418(4) and (5), MCA. 

In the instant case, with respect to Lewis and Clark County, while it appears 
that the recount was done at the instance of the county board of canvassers, 
there is no indication that the board discovered an error during the canvass 
and immediately petitioned the election administrator for a recount, or in fact 
that it ever submitted such a petition, as is required by section 13-16-201(7), 
MCA. Further, there is no evidence that the recount board convened within 
five days after the petition was received by the election administrator, as 
required by section 13-16-204, MCA. Absent a court order as provided in 
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section 13-16-301, MCA, or a petition from one of the persons listed in 
section 13-16-201(1) to (5) or 13-16-211, MCA, the only circumstance under 
which a recount may be conducted is upon petition of the board of county 
canvassers immediately upon discovery of the error during the canvass. §§ 13-
15-403(4), 13-16-201(7), MCA. None of these procedures appears to have 
been followed in Lewis and Clark County. 

With respect to Missoula County, there was no recount at all, but simply the 
belated correction of a keystroke error by the clerk and recorder after the 
canvass had been certified. 

The state board of canvassers is authorized by law to reconvene and recanvass 
the official returns under only one circumstance -- that prescribed in section 
13-16-419, MCA, when certificates have been flied by county recount boards. 
Absent compliance with the statutes governing recounts, a recount is of no 
validity, and the board is without authority to certify a new abstract of the 
votes cast. Likewise, there is no statutory provision for the correction of a 
canvass due to mathematical or typographical errors after the canvass has 
been certified, and there is thus no authority by which the board may accept 
the revisions submitted by Missoula County. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The State Board of Canvassers has no authority to amend the official 
state canvass except when amended election results are certified by a 
county recount board after compliance with the procedures set forth 
in Title 13, chapter 16, MCA. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 
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