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receipt and expenditure of bed tax monies, be open to the public in 
accordance with section 2-3-203, MCA. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 44 OPINION NO. 41 

PUBLIC FUNDS - Allocation of Pub. L. No. 81-874 funds to operating budgets; 
SCHOOL DISTRICTS - Repayment of improper transfers between budgeted 
funds; 
SCHOOL DISTRICTS - Transferring monies from general fund to debt service 
fund· , 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 20-9-141 (1) (b)(i), 20-9-143, 20-9-
145,20-9-208(2),20-9-301, 20-9-343 (l)(a), 20-9-344, 20-9-353, 20-9-367(1), 
20-9-368, 20-9-438(1), (2), 20-9-439, 20-9-440(2), 20-9-443; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 38 Op. Att'y Gen. No. 97 (1980) 
(overruled in part); 
UNITED STATES CODE - 20 U.S.C. §§ 236-240. 

HELD: 1. A school district may not transfer monies from the general fund 
to the debt service fund, nor may a school district allocate 
monies from the general fund for payment of bond principal and 
interest. 

2. A school district which improperly transferred monies from the 
general fund to the debt service fund or improperly allocated 
monies from the general fund for the payment of bond principal 
and interest must repay the state for any increase in guaranteed 
tax. base aid that resulted from the improper transfer or 
allocation. 

3. No statutory changes since the issuance of 38 Op. Att'y Gen. 
No. 97 (1980) have affected the basis for the opinion which held 
that under state law, a school district may deposit Pub. L. No. 
81-874 monies into any operating budget. However, its 
conclusion that if the Pub. L. No. 81-874 monies are allocated to 
the general fund budget they must first be applied toward the 
permissive levy amount is incorrect, at least until Montana is 
certified under 20 U.S.C. § 240 (d) (2) (i) as a state which may 
consider such monies in determining the amount of state aid 
available to a school district. 
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October 1, 1992 
Nancy Keenan 
Superintendent of Public Instruction 
Room 106, State Capitol 
Helena MT 59620-2501 

Dear Superintendent Keenan: 

You have requested my opinion concerning questions I have rephrased as 
follows: 

1. Maya school district transfer monies from its general fund 
to its debt service fund for the purpose of paying bond 
principal and interest, or alternatively, may a school 
district allocate monies within its general fund for the 
payment of bond principal and interest? 

2. If either aspect of question No. 1 is answered in the 
negative, do sections 20-9-344 and 20-9-368, MCA, 
require the school district to reimburse the state for that 
portion of the improperly transferred monies which is 
attributable to guaranteed tax base aid received by the 
district? 

3. Is 38 Op. Att'y Gen. No. 97 (1980) still valid in light of 
subsequent statutory amendments? 

A general fund for each school district was authorized by statute "to finance 
those general maintenance and operational costs of a district not financed by 
other funds established for special purposes in this title." § 20-9-301 (2), MCA. 
A general fund must be financed by "the foundation program revenues and may 
be supplemented by a permissive levy, voted levy, or other revenue, as 
provided by 20-9-145 and 20-9-353." § 20-9-301(3), MeA. A school district 
is also authorized to establish a debt service fund to provide payment of special 
improvement district assessments and bonded indebtedness incurred by the 
district. § 20-9-438(1), (2), MCA. A debt service fund is financed primarily 
through a school district levy. § 20-9-439, MCA. 

During fiscal year 1991 some school districts budgeted for a transfer of cash 
from their general funds to their debt service funds. Several of the districts 
actually transferred the cash to pay the districts' bond principal and interest 
payments. Others paid their bond principal and interest payments directly from 
their general funds. These school districts, by transferring or using general 
fund monies, avoided the necessity of imposing a levy in fiscal year 1991 to 
raise revenue for their debt service funds. All of these districts used the 
"permissive amount," as defined in section 20-9-145, MCA, for support of their 
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general funds and, because their mill values were less than the statewide 
average, received guaranteed tax base aid under section 20-9-368, MeA. 

Your first question is whether a school district may either transfer funds from 
its general fund to its debt service fund or allocate monies within the general 
fund for the payment of bond principal and interest. I conclude that the school 
finance statutes do not permit such a transfer or allocation. 

The school finance statutes are very detailed and specify the manner in which 
each budgeted fund is to be financed. As stated above, the purpose of a school 
district'S general fund "is to finance those general maintenance and operational 
costs of a district not financed by other funds established for special purposes in 
this title. II § 20-9-301 (2), MeA (emphasis added). A district's debt service fund 
is intended to be used for the payment of bond principal and its interest. § 20-
9-440(2), MCA. When computing the levy requirement for a school district's 
debt service fund, the county superintendent must first determine the end-of­
the-year balance in the fund, anticipated interest from the monies in the fund, 
and any other money anticipated by the trustees to be available in the debt 
service fund. § 20-9-439, MeA. No authority exists for financing the debt 
service fund from a transfer of monies from the general fund or by allocating 
monies in the general fund for payment of bond principal and interest. The 
only transfer of monies that the Legislature has allowed between these two 
funds is provided by section 20-9-443, MCA. This statute provides that when 
all of the bonds and their interest have been fully paid, the remaining money 
in the debt service fund shall be transferred to the general fund of the 
respective school district. § 20-9-443, MCA. No statute exists which 
contemplates the transfer of monies from the general fund to the debt service 
fund, and no statute exists which allows a school district to allocate monies in 
the general fund for the payment of bond principal and interest. Moreover, 
section 20-9-208 (2), MeA, prohibits the transfer of budgeted amounts between 
funds unless specifically authorized by statute. 

Because I conclude that the Montana statutes do not authorize the transfer of 
funds from a school district's general fund to its debt service fund for the 
payment of bond principal and interest, it is necessary to address whether the 
school districts mentioned in your opinion request must repay the state from 
revenue available to the debt service funds for any general fund revenues used 
to pay debt service obligations. Because the statutes do not allow the transfer 
of monies from the general fund to the debt service fund, they do not directly 
address the repayment of improperly transferred funds. However, under the 
facts you have outlined in your letter, the possibility exists that these particular 
school districts received more state equalization aid, in the form of guaranteed 
tax base aid ("GTBA"), than that to which they were entitled. This possibility 
exists because the school districts in effect may have had to increase the 
number of mills they levied for their general funds as a result of using general 
fund monies for payment of bond principal and interest. The number of 
permissive mills levied for the general fund determines' the amount of 
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guaranteed tax base aid a school district receives. § 20-9-367(1), MCA. The 
statutes do require that if a school district receives more state equalization aid 
than that to which it is entitled, it must refund the overpayment to the state. 
§§ 20-9-344(5), 20-9-368(4), MCA. 

Whether the school districts mentioned in your opmwn request actually 
received more GTBA than they should have requires a closer examination of 
their final budget reports for fiscal year 1991. In these reports, the general 
fund budget spending limit lists three components. Included among these 
components are the school districts' estimated receipts under Public Law No. 
81-874 (codified in 20 U.S.C. §§ 236-240) ("Pub. L. No. 81-874"). As discussed 
below in more detail, Montana law authorizes placement of Pub. L. No. 81-874 
monies into any operating budget of a school district including its debt service 
fund. § 20~9-143, MCA. An examination of the school districts' final budget 
reports for fiscal year 1991 discloses that several of the school districts received 
Pub. L. No. 81-874 monies in excess of the amount transferred to their debt 
service funds for payment of bond principal and interest and placed those 
monies into their general funds. Thus, for state law purposes, these school 
districts did not benefit from the error by receiving more GTBA than allowed 
by state law because the amount of Pub. L. No. 81-874 monies they received 
and placed into the general fund adequately covered the amount they 
transferred to the debt service fund. I see no transgression of state law with 
respect to these districts' actions, although in the future the improper transfers 
should not occur. In contrast, one school district may have obtained more 
GTBA than allowed under Montana law since no Pub. L. No. 81-874 income is 
reflected on its budget report. This school district therefore may have received 
more GTBA than that to which it was entitled and, if overpayment has 
occurred, is required to reimburse the state for the GTBA overpayment. 
Whether any overpayment actually occurred is most appropriately determined 
by your office after consultation with the district and review of pertinent 
expenditure data. § 20-9-344, MCA. 

The last question you have posed is whether 38 Op. Att'y Gen. No. 97 at 335 
(1980), which concluded in part that school districts are allowed to deposit 
Pub. L. No. 81-874 revenue directly into budgeted funds, is still valid in light 
of the statutory changes since the issuance of the opinion. Section 20-9-143, 
MCA, then as now, states: 

Federal funds received by a district under the provisions of Title I 
of Public Law 81-874 or funds designated in lieu of such federal 
act by the congress of the United States may be allocated to the 
various operating budgets of the district by the trustees. 

Thus, Montana statutes do not restrict the placement of Pub. L. No. 81-874 
monies to any one budgeted fund. Former Attorney General Greely, however, 
also determined in that opinion that, if Pub. L. No. 81-874 monies are allocated 
to the general fund budget, they must first be applied toward the permissive 
levy amount. This aspect of the opinion is questionable, at least under present 
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school finance statutes, because GTBA is a form of state equalization aid 
(§ 20-9-343(1)(a), MCA) and because Montana has not been certified under 
20 U.S.C. § 240(d)(2)(i) as a state in which Pub. L. No. 81-874 monies may be 
included when determining the eligibility of a local educational agency for state 
aid. See,~, Carlsbad Union School District v. Rafferty, 429 F.2d 337, 339 
(9th Cir. 1970); Douglas Independent School District v. Jorgenson, 293 F. 
Supp. 849, 852 (D.S.D. 1968); San Miguel Joint Union School District v. Ross, 
118 Cal. App. 3d 82, 173 Cal. Rptr. 292 (1981). Requiring a school district to 
apply such monies toward the permissive amount would reduce the GTBA 
otherwise available to the district and thereby jeopardize the district's eligibility 
for Pub. L. No. 81-874 assistance. See 20 U.S.C. § 240(d)(1). Consequently, 
while section 20-9-141(1) (b)(i), MCA, can be read to obligate a school district 
to apply Pub. L. No. 81-874 monies toward the permissive amount, I concur 
with the Office of Public Instruction regulations which recognize that districts 
have discretion in deciding whether to use federal impact aid for the purpose 
of eliminating or reducing the amount of a permissive levy. §§ 10.23.101(5), 
10.23.102(6), ARM. I accordingly overrule 38 Op. Att'y Gen. No. 97 (1980) 
to the extent it suggests a contrary conclusion. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A school district may not transfer monies from the general fund 
to the debt service fund, nor may a school district allocate 
monies from the general fund for payment of bond principal and 
interest. 

2. A school district which improperly transferred monies from the 
general fund to the debt service fund or improperly allocated 
monies from the general fund for the payment of bond principal 
and interest must repay the state for any increase in guaranteed 
tax base aid that resulted from the improper transfer or 
allocation. 

3. No statutory changes since the issuance of 38 Op. Att'y Gen. 

Sincerely, 

No. 97 (1980) have affected the basis for that opinion which held 
that under state law, a school district may deposit Pub. L. No. 
81-874 monies into any operating budget. However, its 
conclusion that if the Pub. L. No. 81-874 monies are allocated to 
the general fund budget they must first be applied toward the 
permissive levy amount is incorrect, at least until Montana is 
certified under 20 U.S.C. § 240 (d) (2) (i) as a state which may 
consider such monies in determining the amount of state aid 
available to a school district. 

MARC RACICOT 
Attorney General 




