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VOLUME NO. 43 OPINION NO. 8

BUSINESS REGULATION - Advertisement of real estate; finder's fees;
LICENSES, PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL - Advertisement of real
estate; finder’s fees;

REAL. ESTATE AGENTS, BROKERS, DEALERS, AND SALESMEN
Advertisement of real estate; finder’s fees;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 37-51-101 1o 37-51-512,
37-51-102(3), 37-51-306, 37-51-321(16);

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 34 Op. Att'y Gen. No. 23 (1971);
MONTANA LAWS OF 1957 - Chapter 129, section 1.

HELD: 1. A person is not required to be licensed as a real estate broker or
salesman in order to obtain and organize information from
potential sellers of real estate, and, for a fee charged to the
seller only, to advertise that information to interested potential
buyers.

2. A person is not required to be licensed as a real estate broker or
salesman in order to receive a fee, commission, or compensation
for referring the name of a potential buyer of real estate.

March 10, 1989
John Dudis, Chairman
Board of Realty Regulation
Department of Commerce
1424 Ninth Avenue
Helena MT 59620

Dear Mr. Dudis:
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You have requested my opinion on the following questions:

1. Is it lawful for a person who is not licensed as a real
estate broker or salesman to obtain and organize
information from potential sellers of real estate, and, for
a fee charged to the seller only, (o make that information
available by public display to interes-ed potential buyers?

2. Is it lawful for a person who is not licensed as a real
estate broker or salesman 1o pay a fee, commission, or
compensation to another who is not licensed as a broker
or salesperson for referring the name of a potential buyer
of real estate?

3. Is it lawful for a person who is licensed as a real estate
broker to pay a fee, commission, or compensation to
another who is not licensed as a broker or salesman for
referring the name of a potential buyer of real estate?

The answer depends upon an interpretation of the licensing act for real estate
brokers and salesmen, §§ 37-51-101 10 512, MCA. The act provides in

pertinent part:

It is unlawful for a person to engage in or conduct, directly or
indirectly, or to advertise or hold himself out as engaging in or
conducting the business or acting in the capacity of a real estate
broker or a real estate salesman within this state without a
license as a broker or salesman or otherwise complying with this
chapter. [§ 37-51-301(1), MCA.]

A single act performed for a commission or compensation of any
kind in the buying, selling, exchanging, leasing, or renting of real
estate or in negotiating therefor for others, except as hereinafter
specified, shall constitute the person performing any of such acts
a real estate broker or real estate salesman. [§ 37-51-103,
MCA.]

It is unlawful for a licensed broker to employ or compensate,
directly or indirectly, a person for performing the acts regulated
by this chapter who is not a licensed broker or licensed
salesman. [§ 37-51-306, MCA.]

“Broker" includes an individual who for another or for a fee,
commission, or other valuable consideration or who with the
intent or expectation of receiving the same negotiates or
attempts to negotate the listing, sale, purchase, rental, exchange,
or lease of real estate or of the improvements thereon or collect-
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rents or attempts to collect rents or advertises or holds himself
out as engaged in any of the foregoing activities. The term
"broker” also includes an individual employed by or on behalf of
the owner or lessor of real estate to conduct the sale, leasing,
subleasing, or other disposition thereof at a salary or for a fee,
commission, or any other consideration. The term "broker” also
includes an individual who engages in the business of charging
an advance fee or contracting for collection of a fee in
connection with a contract by which he undertakes primarily to
promote the sale, lease, or other disposition of real estate in this
state through its listing in a publication issued primarily for this
purpose or for referral of information concerning real estate to
brokers, or both, and any person who aids, attempts, or offers
to aid, for a fee, any person in locating or obtaining any real
estate for purchase or lease. [§ 37-51-102(3), MCA.]

The activities called into question by your request do not fall within the
enumerated exemptions in section 37-51-103, MCA. The question is thus
whether the activities are included in the definition of broker, thereby
subjecting the person performing the activities to the criminal penal penalties
provided by sectiun 37-51-323, MCA, and to regulation by the Board of Realty
Regulation.

Your first question concerns a hypothetical unlicensed person who obtains and
organizes information for potential sellers, and, for a fee charged to the
sellers, makes the information available by advertisement or by public display.
Your facts indicate that n: agency relationship is created by which the person
undertakes to attempt to negotiate a sale or disposition of property.
According to the facts presented, the unlicensed person does not show the
property, set up closings, assist in the preparation of a buy-sell agreement, or
hold earnest money. Essentially, your question describes the advertising of
real estate. The first two sentences of section 37-51-102(3), MCA, do not
apply to this situation, since no negotiations take place under the facts
presented by your question and no sale or other disposition of property is
actually conducted. The last clause of the third sentence does not apply to
your question, because the fee is not charged to the buyer. Thus, the
controlling language is the first part of the third sentence:

The term "broker” also includes an individual who engages in the
business of charging an advance fee or contracting for collection
of a fee in connection with a contract by which he undertakes
primarily to promote the sale, lease, or other disposition of real
estate in this state through its listing in a publication issued
primarily for this purpose or for referral of information
concerning real estate to brokers, or bothl.]

§ 37-51-102(3), MCA.
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An ambiguity exists in the quoted sentence, which may be construed to mean:

engaging in the business in connection with a contract by
which he undertakes primarily to promote the sale ... of
real estate through its listing in a publication issued
primarily (a) for che purpose of promoting the sale of real
estate, or (b) for the purpose of referring information
concerning real estate to brokers, or (¢) both, or

2. engaging in the business in connection witl a contract
(a) by which he undertakes primarily to promote the sale
... of real estate through its listing in a publicarion issued
for the purpose of promoting the sale of real estate, or
(b) for the purpose of referral of information concerning
real estate to brokers, or (c¢) both.

The first interpretation is a plain, grammatically correct readi: of the
sentence. The second interpretation is the one relied upon in 34 Op. Att'y
Gen. No. 23 at 156, 157 (1971) as follows:

The question then becomes whether the "referral of information”
clause refers to a person who "undertakes primarily to promote”
through "listing in a publication".

It would appear, then, that subsection (b) of section 66-1925
[R.C.M. 1947] providing "through its listings in a publication
issued primarily for such purpose, or for referral of information
concerning such real estate to brokers, or both", refers to two
distinct situations. The use of the word "both” at the end of the
provision serves to substantiate this proposition.

The object sought to be achieved by the Montana legislature in
enacting subsection (b) of section 66-1925, R.C.M. 1947, was to
regulate, by licensing, those operations which charge an advance
fee and/or collect a fee in connection with a contract negotiated
primarily for the purposes of promoting the sale, lease or
disposition of real estate within this state, whether it be done by
listing such information in a publication or by the referral of
information to brokers, or both.

Upon examination of the legislative history of the statute, infra, [ am
convinced that the reasoning in 34 Op. Art'y Gen. No. 23 (1971) is not
sound. However, the conclusion reached in that opinion, that a corporation
operating a computer referral service for the purpose of promoting the sale of
real estate is a "broker,” remains correct because the facts therein indicated
the existence of a publication, via computer bank, for referral of information
to brokers.
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The critical language of section 37-51-102(3), MCA, derives from an
amendment in 1957:

A "real estate broker,” within the meaning of this act, is a person
who for a compensation, ur promise thereof, sells or offers for
sale, buys or offers to buy, lists or solicits for prospective
purchasers, receives or demands an advance fee, negotiates, or
offers 1o negotiate, either directly or indirectly, whether as the
employee of another or otherwise, the purchase, sale, exchange
of real estate, or any interest therein, for others, as a whole or
partial vocation. The word "person” as used in this act, shall be
. nstrued to mean and include a corporation. The term
"advance fee" as used in this act is a fee contracted for, claimed,
demanded, charged, received or collected for a listing,
advertisement or offer to sell or lease property in a publication
issued primarily for the purpose of promoting the sale or lease
of business opportunities or real estate or for referral 1o real
estate brokers or salesmen, other than a newspaper of general
circulation, prior to the printing thereof. [Emphasis in original.]

1957 Mont. Laws, ch. 129, § 1.

It is apparent that when the language “in a publication issued primarily for
the purpose of promoting the sale ... or for referral 1o real estate brokers” was
enacted, it was intended that "referral 1o real estate brokers" was 1o be read
in conjunction with "publication.” When the statute was rowritten in the
1963 Montana Laws, chapter 250, section 2, the v-ord "advertisement” and the
exception for newspapers were deleted.

The Montana Supreme Court in Union [nterchange, Inc. v. Parker, 138 Mont.
348, 357 P.2d 339 (1960), examined the question of whether advertising for
the purpose of bringing buyer and seller together was an activity regulated by
section 66-1903, R.C.M. 1947, as it read prior to 1957, in pertinent part:

A "real estate bioker,” ... is a person who for a compensation, or
promise thereof, sells or offers for sale, buys, or offers to buy,
negotiates, or offers to negotiate, either directly or indirectly ...
the purchase, sale, exchange of real estatel.)

The Court held that advertising was not encompassed by the definition of
"broker.” The Court noted that, subsequently, the 1957 amendment
broadened the definition to cover a business condicting the advertisement of

property.

Subsequent to the 1963 amendment which deleted “advertisement” and the
exception for newspapers, the statute was construed by the federal district
court to exclude from regulation the distribution of catalogs, confidential
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listings, and the like, on a nationwide scale. Bradt v. Strout Realty, Inc., 478
F. Supp. 1259 (D.C. Mont. 1979). The opinion contains dicta to the effect
that the act of collecting a fee for the advertisement of real estate for sale is
forbidden. Id. at 1261. However, | am persuaded by the interpretation of the
Montana Supreme Court and by the affirmative act of the Legislature in 1963,
removing the word “advertisement” from the list of regulated activities, that
the mere advertisement of a seller's property for a fee charged to the seller
does not constitute an act regulated by the real estate broker licensing
statutes. While a business which performs solely an advertising function is
not required to be licensed, the Board of Realty Regulation has the authority
to determine whether such business is also conducting other activities which
do require a license.

Turning to your second and third questions, which concern payment to an
unlicensed person for the referral of the name of a potential buyer, an
examination of section 37-51-102(3), MCA, is again necessary. With respect
to the third sentence of that section, my rejection of the interpretation
followed in 34 Op. At'y Gen. No. 23, supra, negates application of the section
to a contract entered into "for referral of information concerning real estate
to brokers.” Nor does the third sentence, as [ interpret it, cover the collection
of a so-called "finder’s fee." As previously mentioned, the second sentence
does not apply to the facts presented, since no sale is conducted. The
question thus becomes whether the language of the first sentence, "negotiates
or attempts to negotiate," includes the collection of a finder's fee for the
referral of the name of a potential buyer. [t is my opinion that it does not.

Traditionally, in real estate, there has existed a distinction between a broker
and a finder, as explained by one court:

[S]uch distinction as exists between these two terms is more a
matter of trade usage than legal definition. In general, a finder
is an independent actor whose role is that of a middleman who
introduces the parties, supplies the information to one or both
about the other and is required to do little else, whereas a
broker negotiates on behalf of one of the parties or performs,
with the interests of one party and against the interests of the
other. ... The finder is a person whose employment is limited
1o bringing the parties together so (hat they may negotiate their
own coniract.

Amerofina, Inc. v. U.S. Industries, 335 A.2d 448, 451 (Pa. Super. Ct. 1975).
See also Tyrone v. Kelley, 507 P.2d 65, 70 (Cal. 1973). The distinction turns
upon whether the middleman has been invested with any authority to advise
or to negotiate the sale or purchase of property and whether either party has
relied upon him for his skill or judgment. Property House, Inc. v. Kelley, 715
P.2d 805, 811 (Haw. 1986). The finder's obligation ends upon the
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introduction of the parties to one another. See Burke, Law of Real Estate
Brokers (Little, Brown & Co. 1982), § 4.5.2. a1 212, § 5.5 at 261.

The majority of jurisdictions have rejected the finder/broker distinction for
regulatory purposes,  Generally, these opinions rest upon a broad
interpretation of the term "negotiate,” for example, the following construction:

A broker "negotiates” just as much when he brings the parties
together in such a frame of mind that they can by themselves
evolve a plan of procedure, as when he himself carries on the
discussion and personally induces an agreement to accept a
specific provision.

Baird v. ({rancer, 246 N.Y.S. 85, 88 (N.Y. Sup. Ct. 1930). See also Corson v.
Keane, 72 A.2d 314 (N.J. 1950); Brakhage v. Georgetown Associates, Inc.,
523 P.2d 145 (Colo. Ct. App. 1974); Watts v. Andrews, 649 P.2d 472 (N.M.
1982).

In contrast, it has been stated:

[Tlo constitute negotiation the efforts of a broker must, at a
minimum, include bringing together a prospective purchaser and
a prospective seller in an attempt to facilitate the sale, and these
efforts must have proceeded 1o the point where the prospect
would be reasonably considered a realistic prospect for the
purchase of the property.

Garafano v. Wells, 458 A.2d 1122 (Vr. 1983). In accord, see Loyd v. Saffa,
719 P.2d 844 (Okla. Ci. App. 1986); Bottomly v. Coffin, 399 A.2d 485 (R.l.
1979).

Other states have provided for the regulation of finders as brokers through
statutory language which more directly encompasses the activity of soliciting
for purchasers. See, e.g., Diversified Gen. Corp. v. White Barn Golf Course,
584 P.2d 848 (Utah 1978) ("assists or directs in the procuring of prospects");
Property House, Inc. v. Kelley, 715 P.2d 805 (Haw. 1986) ("solicits for
prospective purchasers"); King v. Clifton, 648 5.W.2d 193 (Mo. Ct. App. 1983)
("assists or directs in the procuring of prospects calculated to result in sale of
real estate”).

The Montana Supreme Court has not addressed the question of whether one
who performs a traditional "finder" role must be licensed in order to collect
a commission or fee. In Diehl & Associates, Inc. v. Houtchens, 173 Mont.
372, 567 P.2d 930, 935 (1977), the Court noted a distinction between

a brokerage contract which requires a broker to merely find a
purchaser and a brokerage contract which requires a broker to
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sell, make or effect a sale. In the first case the broker earns his
commission when he procures a buyer able, ready and willing 1o
purchase on the seller's terms. A broker employed 1o sell or
effect a sale does not earn his commission until he completes the
sale.

In Diehl, the contract required completion of a sale, and therefore no further
elucidation of a contract to find a purchaser was given by the Court. [t has
been held that a broker is entitled to his commission if the broker was the
"procuring force” in bringing the buyer and seller together. Barreut v. Ballard,
37 St. Rptr. 2038, 622 P.2d 180 (1980); Adams v. Cheney, 203 Mont. 187,
661 P.2d 434 (1983). However, there is a distinction between merely
referring the name of a prospective purchaser to a broker or to the seller and
producing a buyer ready, willing, and able to purchase at the terms set out by
the seller. Since none of the Montana case law has addressed the point, and
since the Montana statute does not expressly encompass a finder's activities,
I will not declare that the mere referral of a name constitutes an act regulated
by the licensing statutes, which are penal in nature and thus strictly
construed.

Your third question requires interpretation of section 37-51-321(16), MCA,
which provides for revocation or suspension of the license of a broker for

paying a commission in connection with a real estate sale or
transaction to a person who is not licensed as a real estate
broker or real estate salesman under this chapter.

This section must be construed harmoniously with sections 37-51-306 and 37-
51-102(3), MCA, and any ambiguity must be resolved by the interpretation
which furthers the intent of the Legislature. Section 37-51-306, MCA,
prohibits a licensed broker from compensating a person for performing any of
the regulated acts. The regulated acts are listed in the definition of broker,
§ 37-51-102(3), MCA, which | have interpreted, supra, to exclude the
collection of a finder's fee for the referral of the name of a potential buyer.
A broker's license should therefore not be revoked or suspended for paying a
finder's fee, where the payee does not perform any negotiation or other
services regulated by the act. Section 37-51-321(16), MCA, is penal in nature
and accordingly should be stnictly construed.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1. A person is not required to be licensed as a real estate broker or
salesman in order to obtain and organize information from
potential sellers of real estate, and, for a fee charged to the
.fl;eiler only, to advertise that information to interested potential

uyers.
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2. A person is not required to be licensed as a real estate broker or
salesman in order to receive a fee, commission, or compensation
for referring the name of a potential buyer of real estate.

Sincerely,

MARC RACICOT
Attorney General
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