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THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A depury clerk o f the district court may act on behalf of the 
clerk of the dtstrict court in performing the clerk's duties and 
obligations. 

2. The clerk of the district coun may not employ a chief deputy or 
depury without authoriza tion of the board of counf} 
commissioners. 

3. The clerk of rhe district court may not raise the salary of a 
d!'puty without authorization in the county budget and without 
sp!'cific approval of the counry commissioners. 

4 . The board of counry commissioners may calculate the years of 
service of a counry e'Tlployee based upon the number of hours 
wo rked rather than the number of calendar years in part -time 
servtce. 

Sincere ly, 

MARC RACICOT 
Auomey General 

VOLUME NO. 43 OPINION NO. 78 

FF.ES - Collection o f annual fee established for refuse disposal disrrict ; 
REFUSE DISPOSAL DISTRICTS - Collection of annual fee established for; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-13 231, 7· 13·233; 
OPINIONS OF THE ATfORNEY GENERAL · 43 Op. Au'y Gen. No. 46 (1989), 
42 Op. Au'y. Gen. No . 21 (1987), 40 Op. Att'y Gen. No. 45 (1984), 40 Op. 
Art'y Gen. No. 22 (1983). 

HELD: The entire annual fee esrablished for a re fuse district may be 
collected o n the tax nor ices due in the initial year of operation, 
even though services will be provided for only a portion of that 
calendar year. 

John C. McKeon 
Phillips County Auomey 
P.O. Box 1279 
Malta MT 59538-1279 

Dear Mr. McKeon: 

November 30, 1990 
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You have requested my opinion concerning the following question: 

May the entire annual fee established for a refuse disposal 
district be collected on the tax notices due in the initial year of 
operation, even though services \\ill be provided for only a 
portion of that calendar year? 

As you are aware, the board of directors of a refuse disposal district (the 
board) is authorized by section 7-13-231, MCA, to defray rhe cosr of 
maintenance and operation of the district by establishing a fee for service. It 
is the duty of the Department of Revenue (the dcpanment) 10 collect this fee 
by placing the appropriate amount on the rax notices. § 7-13-233, MCA. 
Your question is whether the board may have the department assess, on the 
November 1991 tax notices, the entire annual fee which reflects 12 months 
of service in calendar year 1991, when service will nor actually begin until 
completion of rhe refuse disposal sire in July 1991. 

The only statutory limitation on the method of collecting service fees is 
section 7-13-233, MCA, which requires the department to place rhe amount 
of :he fee on the tax notices in the month service begins. Thus, no fee can 
be assessed in advance of actual commencement of the service. See 40 Op. 
Au'y Gen. No. 45 ar 180 (1984). According to the facts you have presented, 
rhe refuse disposal sire will have been in operation for several munlh!. when 
the tax notices are sent our in November 1991. The board's proposed method 
of fee assessment will therefore not conflict with section 7-13-233, MCA. 

None of the srarures governing refuse disposal districts mandate that 
assessment fees accrue on a monthly basis only for those months in which 
services are provided. In fact, the nature of assessment fees is such that an 
annual charge for the first year of operation would be fully consistent with 
1 heir intended purpose. Unlike taxes, assessment fees are levied against 
specific property according ro the benefit actualJy conferred. Vail v. Custer 
County, 132 Mont. 205, 217, 315 P.2d 993, 1000 (1957); 43 Op. Au"y Gen. 
No. 46 0989); 42 Op. Arr'y. Gen. No. 21 at 76 (1987). 

[T]hc dominant purpose of an assessment is not to re<1uire a 
property owner to pay the cost of a public: improvement, bur to 
require him to reimburse the ciry for an expendil ure which 
enhanced the value of his propeny. 

70A Am. Jur. 2d Special or Local Assessments § 21, at 1144. 

In a prior opinion, Auomey General Greely held that refuse disposal fees go 
nor ro individuals bur to the property irsel{, so that even nonusers must pay 
assessment fees. 40 Op. All'y. Gen. No. 22 at 85 (1983). ll follows that the 
benefit conferred goes nor to the property owner pL·r..onally, bur to the 
property itself in that the availability of the service enhances the value of the 
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property. Accrual of such a benefit is not dt>pendent upon actual use. I find 
no inconsistency between the board's proposed method of assessment and the 
purpose of the fcc, which is to reimburse tht> cownty for enhancing the value 
of property. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The entire annual fee established for a refuse district may be collected 
on the tax notice., due in the initial year of operation, even though 
services will be provided for only a portion of that calendar year. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 43 OPlNION NO. 79 

EDUCATION · Authority to enter into or modify group insurance plans; 
EMPLOYEES, PUBLIC · Authority to enter into or modify group insurance 
plans; 
LABOR RELATIONS · Authority to enter into or modify group insurance plans; 
SCHOOL DISTRICTS · Authority to enter into or modify group msurance 
plans; 
MONTANA CODE ANNOTATED · Section 2-18-702; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL · 42 Op. Au'y Gen. No. 37 (1987), 
38 Op. Att'y Gen. No. 20 (1979). 

HELD: I. 

2. 

Under section 2·18· 702(1 ), MCA, a governing body must only 
obtain a two-thirds vote of all its officers and employee.~ to 
authorize entry into an initial group iru.urance plan and, once so 
authorized, the governing body may enter into any such plan it 
deems appropriate and may modify that or subsequer 1 group 
insurance plans without further vote. 

A governing body may agree 10 modify a group insurance plan 
covering employee.~ represented for collective bargaining purposes 
unless such changes would affect employees in another collective 
bargaining unit represented by a different labor organization; in 
rhe latter situation, concurrence of both representatives is 
required before the modifications could be made. 
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