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CLERKS - Aurhonity in clerk of court 1o employ deputy or raise deputy’s salary
without approval of county commissioners;

CLERKS - Deputy clerk of court acting on behalf of clerk;

COUNTIES - Authonty in clerk of court to employ deputy or raise deputy's
salary without approval of county commissioners;

COUNTY COMMISSIONERS - Authority in clerk of court to employ deputy or
raise deputy’s salary without approval of county commissioners;

COUNTY GOVERNMENT - Authority in clerk of court 1o employ deputy or
raise depurty’s salary without approval of county commissioners;

COURTS, DISTRICT - Authority in clerk of court to employ deputy or raise
deputy’s salary without approval of county commissioners;

SALARIES - Authority in clerk of court 1o employ deputy or raise deputy’s
salary without approval of county commissioners;

SALARIES - Authority of county commissioners 1o set salaries for part-time
and full-time service in same position;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-5-404, 7-4-2401 to 7-4-2403, 7-
4-2505, 7-6-2315, 7-6-2318, 7-6-2320, 7-6-2324, 7-6-2325, 7-6-2413, 7-31-
2101;

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 42 Op. Att'y Gen. No. 23 (1987),
40 Op. Atr'y Gen. No. 61 (1984), 39 Op. Att'y Gen. No. 78 (1982), 38 Op.
Atr'y Gen No. 35 (1979).

HELD: 1. A depury clerk of the district court may act on behalf of the
clerk of the district court in performing the clerk's duties and

obligations.

2. The clerk of the district court may not employ a chief deputy or
deputy without authorization of the board of county
commissioners.

3. The clerk of the district court may not raise the salary of a
deputy without authorization in the county budget and without
specific approval of the county commissioners.

4.  The board of county commissioners may calculate the years of
service of a county employee based upon the number of hours
worked rather than the number of calendar years in part-time
service.

November 29, 1990

Robert Slomski

Sanders County Attorney
P.O. Box 519

Thompson Falls MT 59873
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Dear Mr. Slomski:

You have requested my opinion on the following questions relating to the
employment of a part-time deputy clerk of court:

Is a deputy clerk of the district court authorized 1o
perform all of the duties and functions of the clerk of the
district court in the clerk's absence, or is only a “chiel
deputy” authorized 1o perform those duties and functions?

2. [s the clerk of the district court entitled as a matter of law
to employ a chiel deputy, or any deputies, without
authorization of the board of county commissioners and
without funds approved by the board of county
commissioners in the final county budget?

3. Is the clerk of the district court authorized to promote her
part-time deputy clerk to chief deputy clerk at the higher
pay scale without authorization in the county budget as
approved by the county commissioners and without
consent of the board of county commissioners?

4, In determining length of service, is the board of county
commissioners required to calculate years of service
according to the actual number of years that an employee
has been employed, or may length of service be calculated
for part-time employees by calculating 2,080 work hours
as one year of service?

You state that the clerk of the district court of Sanders County has employed
a deputy clerk who works approximately one-third time. The budget for fiscal
year 1989-1990, as approved by the board of county commissioners of
Sanders County, authorizes this position of deputy clerk for 700 hours per
vear at a salary of $6.41 per hour. While the deputy clerk has six years of
part-time experience in her job, the total number of hours that she has
actually worked represents more than one year of full-time service (2,080
hours) but less than two years of full-time service.

You further state that the clerk of court had to leave on short notice because
of a family emergency and that before leaving she appointed her deputy as
“chiel deputy.” Under the county personnel plan a chief deputy full-time
position earns $8.15 per hour. The personnel plan does not provide for a
part-time chief deputy position. Further, the budget approved by the county
commissioners does not authorize a chief deputy position.

These facts have given rise to several questions. You ask first whether a
deputy clerk may perform all of the functions and duties of the clerk of court
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or whether only the "chief deputy” may perform these duties in the clerk’s
absence. This question is readily answered by application of section 7-4-
2403, MCA, which provides:

Whenever the official name of any principal officer is used in any
law conferring power or imposing duties or liabilities, it includes
his deputies.

Under the plain meaning of this section, any deputy clerk of the district court
may perform any of the duties of the clerk, The Montana Supreme Court has
also held that "[a] deputy is one who is 'appointed as the substitute of
another, and empowered to act for him, in his name, or on his behalf.™ State
v. Board of County Commissioners, 121 Mont. 162, 191 P.2d 670 (1948).
Any deputy, by definition, may act on behalfl of the clerk of court in

performing any of the clerk’s duties.

Your second question is analogous to the question addressed by the Montana
Supreme Court in Spotorno v. Board of County Commissioners of Lewis and
Clark County, 212 Mont. 253, 687 P.2d 720 (1984). In Spotorno, the county
auditor sought to compel the board of commissioners to fund a deputy auditor
position. The Court held that the board of county commissioners, not the
auditor, had the authority to determine the number of deputy auditors. In
making that determination, the Cour interpreted sections 7-4 2401, 7-4-2402,
and 7-6-2413, MCA. Section 7-4-2401, MCA, describes the general authority
of a county officer to appoint deputies and provides:

(1) Every county and township officer, except justice of the
peace, may appoint as many deputies or assistants as may be
necessary for the faithful and prompt discharge of the duties of
his office. All compensation or salary of any deputy or assistant
shall be as provided in this code.

(2) The appointment of deputies, clerks, and subordinate
officers of counties, districts, and townships must be made in
wniting and filed in the office of the county clerk.

Under this section, it would seem that the authority 1o appoint deputies resis
solely within the discretion of the county officer. Section 7-4-2402, MCA,
however, vests the board of county commissioners with the authority to "fix
and determine the number of county deputy officers,” providing:

The board of county commissioners in each county is hereby
authonized to fix and determine the number of county deputy
officers and 1o allow the several county officers to appoint a
greater number of deputies than the maximum number allowed
by law when, in the judgment of the board, such greater number



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 299

of deputies is needed for the faithful and prompt discharge of
the duties of any county office.

§ 7-4-2402, MCA.
In Spotorno, the Supreme Court compared these rwo statutes and stated:

The question becomes one of whether the auditor can appoint
one deputy and therefore compel the county commissioner to
fund that position. We conclude, based on section 7-4-2402,
supra, that the auditor has no authornty to appoint a deputy;

with the county commissioners. [Emphasis added.]

687 P.2d a1 722. Similarly, in Reep v. Board of County Commissioners, 191
Mont. 162, 622 P.2d 685 (1981), the county auditor sought a writ of
mandate to compel the county commissioners to provide for a larger staff in
the county’s final budget. The Supreme Court in Reep reversed the lower
court’s issuance of the writ, holding that although the commissioners were
required to fund the office of the county auditor so that she could adequately
perform her duties at the minimum level imposed by the Legislature, there
was no factual basis for concluding that those duties were not being
adequately performed. The Court reviewed the minimum duties of the auditor
and remanded the matter for a finding on the question of whether the
commissioners had sufficiently funded the position in accordance with those
minimum duties. Also, in Butler v. Local 2033 American Federation of State
Employees, 186 Mont. 28, 606 P.2d 141 (1980), the Supreme Court held that
the sheriff could not promote his officers to a higher position without the
approval of the board of county commissioners. These cases all recognize that
the county commissioners have the authority through their control of rhe
county budget to restrict the number of deputies hired by elected officials.

A former Attorney General’s Opinion reached a similar conclusion. In 42 Op.
Att'y Gen. No. 23 at 91 (1987), the question was whether the county assessor
or the board of county commissioners could establish the number of deputies
in the county assessor’s office. The inherent conflict of sections 7-4-2401(1)
and 7-4-2402, MCA, was recognized. The opinion, however, relied upon
Spotorno and a careful reading of section 7-4-2401, MCA. The opinion
analyzed section 16-2409, R.C.M. 1947, the predecessor of section 7-4-2401,
MCA, which provided:

Every county and township officer, except county commissioner
and justice of the peace, may appoint as many deputies as may
be necessary for the faithful and prompt discharge of the duties
of his office, but no compensation or salary must be allowed any
deputy except as provided in this code. [Emphasis added.]
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§ 16-2409, R.CM. 1947. The underlined portion highlights two words that
were deleted in recodification. In construing this section, the opinion stated:

[T)he language in the Revised Codes of Montana is a stronger
statement that while the officeholder may appoint deputies, those
deputies are not to receive compensation except as allowed by
the board of county commissioners. That is the way the statute
has been interpreted by several court decisions.

42 Op. Aty Gen. No. 23 at 95. The opinion then cites and analyzes State v,
Cockrell, 131 Mont. 254, 309 P.2d 316 (1957), and State v. Crouch, 70
Mont. 551, 227 P. 818 (1924), both of which recognize that a county
artorney may appoint as many deputies as necessary providing that no
compensation or salary is allowed therefor.

In analyzing these cases and sections 7-4-2401 and 7-4-2402, MCA, the
opinion concluded:

The implication of both of the court decisions referred to above
is that where the deputy is to receive a salary, the statute
granting an officeholder unlimited discretion to appoint deputies
does not apply. That is also a reasonable interpretation of
section 7-4-2401, MCA, particularly when the previous language
of section 16-2409, R.C.M. 1947, is considered. Since the
number of deputy assessors is not otherwise established by
statute, there is no legal duty for the board of county
commissioners to fund the position of deputy assessor.
Consequently, the number of deputies resides with the county

commissioners. [Emphasis added.]

42 Op. At'y Gen. No. 23 at 95-96. Given these prior interpretations of the
role of the county commissioners in establishing the county budger and
thereby establishing the number of deputy positions available 10 an elected
official, | must conclude thart the clerk of the district court may not employ a
chief deputy or any other deputies without authorization of the board of
county commissioners.

Your third question is whether the clerk of court may promote a deputy clerk
1o chief deputy at a higher pay scale without authorization from the board of
county commissioners. The authority to establish a final budget for county
officers rests solely with the board of county commissioners. 8§ 7-6-2315,
7-6-2318, 7-6-2320, MCA. In setting the budget, the county clerk and
recorder must set out with specificity each salary for each position. Section
7-6-2314(2)7a), MCA, provides:
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Within the general class of salaries and wages, each salary shall
be set forth separately, together with the title or position of the
recipient.

Once the final budget is established, it is considered the final appropriation of
expenditures of the county and, except as provided in sections 3-5-404
(provision of minimum facilities for district court), 7-6-2225 (allowable
transfers within expenditure classes), and 7-31-2101 (authorization to transfer
funds when governor has declared a state of emergency), MCA, each county
official "shall be limited in the making of expenditures or incurring of
liabilities to the amount of such detailed appropriations and classifications,
respectively.” § 7-6-2324, MCA. [t is notable that in section 7-6-2325, MCA,
which allows transfers of appropriations within particular classifications, the
Legislature has imposed the restriction that "no salary shall be increased above
the amount appropriated therefor.” Thus, once the final budget is adopted,
salaries for particular positions are fixed and are not subject 1o change by
individual county officials during the budget period.

Moreover, the board of county commissioners has the specific and exclusive
authority to establish the compensation allowed to a deputy clerk of the
district court. Section 7-4-2505(1), MCA, provides in pertinent part:

Subject 1o subsection (2), the boards of county commissioners
in the several counties in the state shall ' ave the power to fix
the compensation allowed any deputy or assistant of the
following officers:

(h} clerk of the district court[.]

Subsection (2) of this section places the only restriction upon the
commissioners” authority to set salaries and provides only that the salary of
a deputy may not be more than 90 percent of the salary of the officer under
whom the deputy is serving. Based on these sections, it is fundamental to the
structure of county government that the board of county commissioners has
discretion to fix the salaries of deputies and assistants in the county offices
within the statutory limits.

In State ex rel. Thompson v. Gallatin County, 120 Mont. 263, 184 P.2d 998
(1947), a deputy clerk of court was hired at $150 per monih with the
approval of the county commissioners. The clerk later recommended to the
commissioners that his deputy receive a raise to $160 per month, but the
commissioners did not follow the recommendation and kept the salary at $150
per month. The commissioners had previously budgeted the position at
$2,040 for the fiscal year (or $170 per month). The district court concluded
that because the commissioners had budgeted for the higher salary, they could
not preclude the raise. The Supreme Court reversed, however, holding that
“the board of county commissioners has discretion to fix the salary of deputies
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and assistants in the county offices within the bounds set by the legislature.”
184 P.2d at 1001. The Court reasoned that the particular action of the
commissioners to keep the salary at $150 per month, recorded solely in an
entry in the commission journal, was sufficient to limit the general action of
the commissioners in setting the county budget with its higher salary. Thus,
the authority of the county commissioners to set salaries is so extensive that
a particular decision of the board may, in effect, limit the higher budgeted
amount.

This authority of the board to limit salaries generally provided for in the
budget was recognized in 38 Op. Att'y Gen No. 35 at 121 (1979), in which
it was held:

In budgeting, the board of county commissioners may fix and
determine specific wages and salaries pursuant to their authority
to adjust and revise line item amounts in the proposed budget.
Where the board has previously adopted a resolution limiting
yearly salary and wage increases to five percent and they adopt
a general budget for salaries and wages without individual salary
detail, salary and wage increases of county employees cannot
exceed the five percent amount established. A county official has
no authority to increase his or her employees['] individual
salaries in excess of the five percent limitation even if greater
increases could be accommodated within the total salary budget
established for that office.

Even if the county budget allows for an increase in salaries, only the county
commissioners may authorize such an increase through the budgetary process.
The clerk of court is, therefore, not authorized to promote a deputy clerk to
a chief deputy position at & higher pay scale without authorization in the
county budget and approval of the board of county commissioners.

Your last question concerns the manner in which the board of coumy
commissioners may calculate rate of pay based upon years of service. In
particular, you ask whether the board may use 2,080 work hours as one year
of service rather than the number of calendar years in service. You state that
your question arises from application of longevity requirements in the county
personnel plan. The use of 2,080 hours for determining years of service and
longevity status is well established. In 39 Op. Att'y Gen. No. 78 at 299
(1982), the term "year of service” was construed to mean 2,080 hours of
employment for purposes of computing longevity paymenis for deputy sheriffs.
Similarly, the phrase "years of empioyee’s employment” was determined to
mean 2,080 hours of service for state employees in 40 Op. Att'y Gen. No. 61
at 245 (1984). The rationale in these opinions is equally applicable here. As
such, the board may compute length of service for part-time employees by
using 2,080 hours as equal to one year of service and need not compute
length of service on a calendar year basis.
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1.

Sincerely,

A deputy clerk of the district court may act on behalf of the
clerk of the district court in perfforming the clerk's duties and
obligations.

The clerk of the district court may not employ a chief deputy or
deputy without authorization of the board of county
commissioners.

The clerk of the district court may not raise the salary of a
deputy without authorization in the county budget and without
specific approval of the county commissioners.

The board of county commissioners may calculate the years of
service of a county employee based upon the number of hours
worked rather than the number of calendar years in part-time

MARC RACICOT
Attorney General
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