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COUNTIES - Fees for county superintendent of schools in addition to salary;
COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - Fees for county superintendent of
schools in addition to salary;

PUBLIC OFFICERS - Fees for county superiniendent of schools in addition to
salary;

SA!ERI L5 - Fees for county superintendent of schools in addition to salary;
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 20-3-201(2), (3), 20-3-212;
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 41 Op. Att'y Gen. No, 33 (1985),
41 Op. Att'y Gen. No. 12 (1985), 39 Op. Att'y Gen. No. 7 (1981), 37 Op.
Atl'y Gen. No. 63 (1977), 37 Op. Aty Gen. No. 13 (1977), 36 Op. Aty Gen.
No. 110 (1976), 36 Op. Aur'y Gen. No. 63 (1976), 35 Op. A’y Gen. No. 32
(1973), 35 Op. A’y Gen. No. 31 (1973), 34 Op. Att'y Gen. No. 15 (1971).

HELD: A qualified county superintendent of schools entering into a
contractual agreement pursuant (o section 20-3-201(3), MCA, to
provide services in a county lacking a qualified county
superintend ‘nt of schools is entitled to additional compensation
for services rendered.

July 31, 1990
Arnie A. Hove
McCone County Atlorney
P.0O. Box 184
Circle MT 59215

Dear Mr. Hove:

You have requested my opinion on the following question:
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Does section 20-3-201(3), section 20-3-212, MCA, or any other
section prohibit a qualified county superintendent of schools from
rece;ving a fee for services provided pursuant to a contract
authorized under section 20-3-201(3), MCA?

You have indicated that the offices of county superintendent of schools and
county treasurer have been consolidated in McCone County, The holder of
the consolidated office lacks the statutory qualifications associated with the
office of county superintendent and is therefore unable to conduct hearings
involving contested school matters. You further indicate that your county has
difficulty locating a qualified county superintendent willing to enter into a
contract to conduct such hearings due to the unsettled question of whether
such officer i1s entitled to receive a fee for services rendered.

The context in which your question arose is quite clear. Prior to 1979, the
consolidation of the office of county superintendent with any other county
office "carr|ied] with it the minimum qualification for each office as prescribed
by statute.” Thus, "[a]n individual must meet the minimum qualification for
each office to be eligible for the consolidated county office.” 35 Op. Att'y
Gen. No. 31 at 72 (1973). The minimum qualifications required for the office
of county superintendent are set forth in section 20-3-201(2), MCA, which
provides as follows:

(2) Any person shall be qualified to assume the office of
county superiniendent who:

(a) is a qualified elector;

(b) holds a walid teacher certificate issued by the
superintendent of public instruction; and

(¢) has not less than 3 years of successful teaching
experience.

In 1979, legislation was enacted removing the mandatory qualifications set
forth in section 20-3-201(2), MCA, when the office of county superintendent
was consolidated with another county office. 1979 Mont. Laws. ch. 355.
Following further amendment in 985, section 20-3-201, MCA, currently
provides in pertinent part as follows:

(3)  When the office of county supenntendent of schools is
consolidated with another county office within the county, the
officeholder shall have the qualifications of subsection (2) or he
shall, with the approval of the governing body, contract for the
services of another county superintendent, with approval of the
governing body of that county, to perform the duties required of
a county superintendent in 20-3-207 and 20-3-210. The
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officeholder may contract for the services of another county
superintendent to perform other duties required by law of a
county superintendent. The superintendent of public instruction
shall prescribe a contract form to be used.

The legislative history of the 1985 amendment indicates that the Legislature
failed to resolve the issue of whether a qualifie? county superintendent is
entitled to additional compensation pursuant to . contract to perform the
functions of a county superintendent in another county. See Minutes of the
House Education and Cultural Resources Committee hearing on Senate Bill
168, held March 18, 1985, at 4.

The appropriate analysis for the resolution of your question is provided in a
prior Attorney General's Opinion:

The Montana Supreme Court addressed itself to a similar
situation in Anderson v. Hinman, 138 Mont. 397, 357 P.2d 895
(1960), a case concerning increased responsibilities for the clerk
of the supreme court. The Montana Supreme Court, in that
decision, allowed additional compensation to the clerk for
services rendered which were not provided by law. The court
said, at page 412:

The Clerk of the Supreme Court is paid a salary
under Section 25-501, R.C.M. 1947, which is to
compensate him "for all services required of him or
which may hereafter devolve upon him by law."
(section 25-501.1). This does not preclude him
from receiving compensation for services he may
provide which are not required by law. The
general rule of law is stated in (67 C.J.S. Officers
§ 227, at 727-28):

"

.. an officer is not obliged, because his office is
salaried, to perform all manner of public service
without additional compensation, and for services
performed by request, not part of the duties of his
office, and which could have been as appropnately
performed by any other person, he may recover a
proper remuneration.” [Emphasis theirs.]

34 Op. Aty Gen. No. 15 at 132, 133-34 (1971).

The foregoing is merely an outgrowth of the familiar principle that public
officers may not receive additional compensation for discharging the duties
associated with their office beyond that provided by their regular salary.
Thus, because in each instance the act in question constituted a duty
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associated with the office, it has been held that: a clerk and recorder is not
entitled 1o additional compensation for serving as election adminisirator, 41
Op. Atr'y Gen. No. 33 at 124 (1985); 39 Op. Att'y Gen. No. 7 at 27 (1981);
a court reporter is not entitled to additional compensation when court is held
in another judicial district, 41 Op. Att'y Gen. No. 12 at 42 (1985); a county
attorney is not entitled to additional compensation for prosecuting the appeal
of a decision of the county tax appeal board, 37 Op. Aur'y Gen. No. 63 at 256
(1977).

The converse is equally true. Unless specifically prohibited by law, a public
officer is entitled to additional compensation for the rendition of services
beyond those required by the duties associated with his office. Thus, because
in each instance the service in question was beyond the scope of the duties
associated with the office, it has been held that: a deputy sheriff is entitled
to additional compensation for operating the county ambulance, 37 Op. Att'y
Gen. No. 13 ar 51 (1977); a court reporter is entitled to additional
compensation for recording grand jury proceedings, 36 Op. Att'y Gen. No. 110
at 564 (1976); a deputy clerk and recorder is ~.itled to additional
compensation for serving as registrar, 36 Op. Att'y Gen. No. 63 at 438
(1976); the director of the Montana Water Resources Board is entitled to
additional compensation for performing additional duties not required by law,
34 Op. Att'y Gen. No. 15 at 132 (1971).

However, a public officer may not accept additional compensation when
specifically prohibited by law. Thus, it has been held that district judges may
not accept additional compensation for services beyond the scope of judicial
duties in view of the specific prohibition set forth in Article VII, section 9 of
the Montana Constitution, 35 Op. Att'y Gen. No. 32 at 72 (1973).

The resolution of your question therefore depends upon whether the statutory
duties of a qualified county superintendent include performing the functions
thereof in another county which lacks a qualified county superintendent and
whether additional compensation therefor is prohibited by law.

The duties of a county superintendent are specified in Title 20, chapter 3,
part 2, MCA. The statutory provisions therein do not require a qualified
county superintendent to act as such in any county other than the county in
which he or she holds office. Therefore, a qualified county superintendent
entering into a contractual agreement pursuant to section 20-3-201(3), MCA,
to provide services in a county lacking a qualified county superintendent is
entitled to additional compensation.

You have asked whether section 20-3-212, MCA, prohibits additional
compensation where contracts pursuant to section 20-3-212, MCA, are
involved. Section 20-3-212, MCA, provides as follows:
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The application of section 20-3-212, MCA, is limited by its terms to instances
where an otherwise qualified county superintendent is disqualified pursuant to
section 20-3-211, MCA, from hearing or deciding contested matters. The
larter statutory provision has application where an otherwise qualified county
superintendent is a party or is related to a party, has personal interest or bias
in the result, or the contested matter involves a handicapped child. Thus,
section 20-3-212, MCA, has no application to contracts under section
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20-3-212. The county superiniendent to appoint another county
superiniendent. (1) When a county superintendent is
disqualified pursuant to 20-3-211, that county superintendent
must appoint another couniy superintendent to hear and decide
the matter of controversy arising pursuant to 20-3-210.

(2)  The county in which the controversy was initiated shall
reimburse the county served by the county superintendent
appointed pursuant to subsection (1) for actual costs of travel,
room, and board as a result of the appointment. Such county
superintendent is entitled to expenses as provided in
20-3-203(1). [Emphasis added.)

20-3-201(3), MCA.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

A qualified county superintendent of schools entering into a contractual
agreement pursuant to section 20-3-201(3), MCA, to provide services
in a county lacking a qualified county superintendent of schools is

entitled to additional compensation for services rendered.

Sinecerely,

MARC RACICOT
Attorney General
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