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Sincerely, 

MARC RACICOT 
Allorney General 

VOLUMF. NO. 43 OPINION NO. 47 

CONFLICT OF INTEREST · Du< trusteeship of volunteer fire departmenr and 
fire service area; 
FIRE DEPARTMENTS · Dual trusteeship of volunteer fire department and fire 
service area; 
PUBLIC ~FF!CER!) · Dual trusteeship of volunreer fire department and fir!! 
service area; 
MONTANA CODE ANNOTATED . Sections 2-2-102(1 ), 2-2-125, 7-33-2311 7· 
33-2401, 7-33-2402, 7-33-4101' 7-33-41 09; 
OPINIONS OF THE ATrORNEY GENERAL · 42 Op. Au'y G(•n. No. 94 ( 1988) 

HELD: 1. Concurrcnr trusteeship of bot!- a volunteer fire depanmenr and 
a fire service are does nor constiture a conflicr of inrerest. 

2. Trusreeship in a volunreer fire department is not incompatible 
with simultaneous trusteeship in a fire service area. 

Patrick C. PauJ 
Cascade Counry Auorney 
Cascade County Courthouse 
Grear Falls MT 59401 

Dear Mr. Paul: 

December 7, 1989 

You have requested my opinion concerning the following queslions: 

l . Is there a conflict of interest If any board members or 
other members of a volunteer fire department serve on the 
board of a fire service area? 

2. If board members of a volunteer fire department can serve 
on the board of a ftre service area, is there a conflict of 
interest if rhe same board members constitute a quorum 
and a majoriry of both boards? 

Your questions concern the Fort Shaw Fire Service Area and the Fort Shaw 
Volun11:er Fire Department, each of which is governed by a board of trustees 
composed of five persons. The rwo boards share three common members. 
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Therefore, the same three ind1viduals may constitute both a quorum and a 
majority of each board. Your qu<'srions are prompted by section 7-33·2402, 
MCA, which provides as follows: 

A fire service area created pursuant to 7·33·24<>1 may provide 
residents of an area with: 

(1) fire equipment, housing for the equipment, and related 
maintenance, for usc by a fire service agency providing service 
to the area; or 

(2) fire protection by conrracling for the services of a fire 
service agency. 

The For 'taw Volunteer Pire Department is a "fire service agency providing 
service to the area· within the meaning of the foregoing statutory provision. 
Thus section 7 ·33-2402, MCA, provides authorization for rhe volunteer fire 
department and rhe fire service area to engage in cooperative interaction. 

Your specific concern is whether such interaction constitutes a conflict of 
interes t for the persons occupying dual trusteeship of these respective enrities. 
1 conclude that dual trusteeship does not implicate the provisions of Montana's 
conflict of interes t statu tes in this instance. 

The standards for the regu' lion of the conduct of public officers and 
employees ure set forth in Tule 2, chapter 2, pan 1, MCA. The provisions 
therein ··set fonh a code of ethics prohibiting conflict between public duty and 
private interest as required by the constitution of Montana." § 2·2·101, MCA. 
The code of ethics provides advisory principles as well as specific rules of 
conduct th<' violation of which constitutes a breach of fiduciary duty. Section 
2·2·125, MCA. provides in pertinent pan as follows: 

2-2-125. Rules of conduct for local government officers and 
employees. ( 1 ) Proof of commission of any act enumerated in 
this section is proof rhat the ac ror has breached his fiduciary 
duty. 

(2) An officer or employt•e of local government may not: 

(a) engage in a substanrial financial transaction for his private 
business purposes with a person whom he inspects or supervises 
in 1 he course of his official duties; or 

(b) p<>rform an official act directly and substantially affecting 
ro its economic benefit a business or other undertaking in which 
h~ l'ith!'r has a substantial financial inrerest or is engag~d as 
counsel. consultant, repres~ntatiw, or agent . 



164 OPINIO"'S OF TH£ A'ITORNE\' GENERAL 

There is no indacation that any of the trustees in question have private 
business interests which wnuld be implicated by the activities of the volunteer 
fire department and the lire service area. Therefore, Sl'rrion 2-2-125(2)(a), 
MCA, ha~ no application in this instance. 

It is clear that the trustees are representative.~ or agents of thl' foregoing 
entities within the meaning of section 2·2·125(2)(b), MCA. However, neither 
of thosr entities constitu tes a "busmess or other undertaking'' within thl' 
meaning of the foregoing statutory provision. Section 2-2-1 02(1 ), MCA, 
dclinl's the tt'rm ''business" for the purpose of the statutc..ry code of ethics as 
follows: 

(1) "Business" includes a corporation, partnership, sole 
proprieto~hip. trust or foundation, or any other individual or 
organization carrying on a business, whether o r not operated for 
profit. 

Volunteer fire departments and fire service areas are governml'ntal entities 
provided by law. See,~§§ 7-33-2311, 7-33-2401. 7-33-4101, 7·33-4109, 
MCA. The execution of their statutory function must not be confused with 
private hu~iness-oriented activity. The trustees' s tatus as representatives or 
agenas of the foregoing entities is not within the purview of section 2 -2 -
125(2), MCA. Therefore, cooperative interaction pursuant to section 7-33-
2402, MCA, does noa constitute a breach of fiduciary duty under section 2 
2·125(2)(b), MCA, for those occupying dual trusteeship of the respective 
governmental entities involved. 

The analysis of your questions does not end with the conclusion that dual 
trusteeship does not constitute a conilict of interest in this instance. 
Simultaneous tenure in multiple public offices has been a traditional area of 
public concern. The holding of incompatible public offices was prohibited at 
common law. 63A Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 65. Although 
similar, the doctrine of incompatible public offices is perhaps better suited 
than strict conilict-of-intercst law for analysis of issues concerning dual office 
holding. 

Although the reasoning behind each is similar, incompatibility of 
office or position is not the same as conflict of interest. 
Incompatibility of office or position involves a conilict o f du ties 
bl'lween two offices or positions. Of course, this conflict of 
duties is aho a conflic t of interest. Bu • conflict of interest can 
exist when only one office or position is involved, that 
conflict l><'ing Lletween that office ur position and a non­
governmental interest. lncompatibiliry of office or posnion 
requires the involvement of rwo governmental offices or 
positions. lncompatibiliry of office or position muy be sufficient 
for vacation ,,r n office when conflict of interest is not. 
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Covnc v. State f! rei. Thomas, 595 P.2d 970, 973 (Wyo. 1979). The doctrine 
of incompatible offices serves the following interests. 

The purposes attributed to such proVJstons include: 
(I) prt-venting muhipiP position-holding, so that offices and 
positions of public tru)t would not accumulate in a single 
person; (2) preventing individuals from deriving, directly or 
indirectly, any pecuniary benefit by vinue of their dual position­
holding; (3) avoiding the inherent conflict which occurs when 
an employee's elected position has revisory power over the 
employee's superior in another position; and (4) generally. to 
insure rhat public officeholders and public employees dischargP 
their duties with undivided loyalty. 3 E. McQuillan [sic], 
Municipal Corporations § 12.67 (3d rev. ed. '32). 

Acevedo y, City Q{ Nonh f.Qk, 672 P.2d 130, 134 (Alaska 1983). Thr 
operation of the doctrine of incompatible offices is quite simple. Acceptance 
of a ~econd publ.ic office incompatible with a current public position operates 
as an implied r signation from the latter position. Mulholland v. Ayers, 109 
Mont. 58, 99 P.2d 234, 239 (1940); State ~ rei. Klick y, Wittmer, 50 Mont. 
22, 144 P. 648, 650 (1914). See also 42 Op. Att'y Cen. No. 94 (1988). 
Public offices are incompatible under the following conditions: 

Offices are "incompatible" when one has power of removal over 
the other [citations omitted], when one is in any way 
subordinate to the other [citations omitted), when one has 
power of supervision over the other (citations omitted], or when 
the nature and duties of the two offices are such as to render it 
improper, from considerations of public policy. for one person to 
retain both rcitations omitted] . 

Statt> ~ rei. Klick v. Wittmer, Stlpra, 144 P. at 649-50. 

I conclude that the offices of trusteeship of a volunteer fire department and 
a frre service area are not incompatible under the foregoing test. Volunteer 
fire depanments and fire service areas are separate governmental entities. 
Neither owes its cr!'ation or conrinued existence to the other. Each lacks any 
form of supervisory authority with respect to the personnel of the othrr. 
Finally, thcr<' is no indication that dual trust<'CShip imposes an insurmo~ontablt' 
obstaciC' to the proper discharge of the anendant duties thereof. 

ln view of the foregoing conclusion that dual trusteeship does not consti tute 
a conflict of interest in this instancl', there is no reason to answer your second 
question. 

THEREFORE. IT IS MY OPINION: 
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1. Concurrent trusteeship of both a volunteer fire department and 
a fire service area does not constitute a conflict of interest. 

2. Trusteeship in a volunteer fire department is not incompatible 
with simuhaneous trusteeship in a fire service area. 

Since.Tt'ly, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 43 OPINION NO. 48 

COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - Duty of county treasurer to account 
for city SID assessments; 
PUBLIC FUNDS - Duty of county treasurer to provide •. y with accounting of 
city SID assessments collected by county treasurer; 
SPECIAL IMPROVEMENT DISTRICTS - Duty of county treasurer to account for 
dry SID assessments; 
MONTANA CODE ANNOTATED · Section 7·6-2111; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 42 Op. An'y Gen. No. 117 
(1988), 39 Op. An'y Gen. No. 39 (1981 ). 

HELD: A county treasurer, when remitting taxes to a city, must break 
out rhc amount received from taxpayers as payment for the city's 
special improvement disnict assessments. 

David N. Hull 
Helena City Auomey 
City-County Administration Building 
316 North Park 
Helena MT 59623 

Dear Mr. Hull: 

December 12, 1989 

You have reques ted my opinion on the following question: 

Must a county treasurer, when remitting taxes 10 a city, break 
out the amount received from each taxpayer for payment of the 
city's special improvement district assessments? 

Your letter of inc1uiry states that the county commissioners have advised the 
city that detailed information concerning the collection of the city's special 
improvement district (SID) assessments would no longer be provided to the 
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