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VOLUME NO. 43 OPINION NO. 20 

POLICE • Officers' eligibiliry for retirement benefits before age 50; 
RETIREMENT SYSTEMS · Eligibility of municipal police officers for retirement 
benefits before age 50; 
MONTANA CODE ANNOTATED· Sections 19-9-801, 19-9-802; 
MONfANA lAWS OF 1989 · Chapter 196, section 15. 

HELD: A police officer hired after July I, 1975, who completes 20 years 
of service before reaching the age of 5:) must continue sc• ving 
as a police officer until he reaches age 50 in order to be eligible 
for retirement benefits. 

June 5, 1989 

Charles W. Ja.rdine 
City Auomey 
20 I South Seventh Street 
Miles Ciry MT 59301 

Dear Mr. Jardine: 

You have requested my opinion on the following question: 

May a police officer whose eligibiliry for service retirement 
depends on section 19-9-801(2), MCA, retire before reaching age 
50 if he has completed 20 or more years of aggregate service 
and waits until he reaches age 50 to receive his benefits, or must 
he continue serving as a police officer until he reaches age 50 
in order to be eligible for the benefits? 

Section 19-9-801, MCA, which was amended by House Bill 89 (1989 Mont. 
Laws, ch. 196, § 15), effective March 20, 1989, now provides: 

Members are eligible for retirement and shall retire as provided 
in this section: 

(1) A member who was employed by an employer as a police 
officer on July I, 1975, is eligible to receive a service retirement 
allowance when he has completed 20 years or more in the 
aggregate as a probationary officer. a regular officer, or a special 
officer, in any capaciry or rank and has terminated covered 
employment. 

(2) A member who was or is first employed by an employer as 
a police officer after July I, 1975, is eligible to receive a service 
retirement allowance when he has reached the age of 50, has 
completed 20 years or more in the aggregate as a probationary 
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officer, a regular officer, or a special officer, in any capadry or 
rank, and has terminated covered employment. 

(3) (a) Except as proVIded in subsection {3)(b), the retirement 
allowance may commence on the fU"St day of the momh 
foUo\ving the member's last d;w of membership service or, if 
requested by the terminated member in writing, on the first day 
of the month following receipt of the wri11en application. 

(b) The retirement allowance for an eligible tenninated member 
must commence no later than the first day of the monrh 
following rhe member's 55th birthday. 
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Standing alone, subsertion (2) of the statute deru:y requires that a police 
officer hired after July 1, 1975, reach age 50 before he is ligible for his 
service retirement , but it is ambiguous concerning whether the officer must 
remain employed as a police officer until he reaches age SO. However, the 
next section of the act, section 19·9·802, MCA, clarifies the matter. That 
section states: 

(l) A police officer who is eligible for service retirement under 
19·9·801(1) or (2) may retire as of the time he becomes eligible 
or may elect to serve an additional 1 to 10 years as an active 
police officer. 

(2) A~ officer whose eljgibilirv deoends QD 19·9·801(2) 
and who completes ~ years Q[ service before reaching the age 
of~ ~ consi<!ered !Q have elected !Q ~ !!!l additional year 
for each year between the completion of his 20th year of service 
and his ~ birthday and shall be paid the additional 1%, as 
prescribed in 19·9·804(2), for each such year. [Emphasis 
added.] 

§ 19-9-802, MCA. 

The language of section 19-9-802(2), MCA, requires an officer hired after 
July 1, 1975, to remain a police officer each additional year between his 
twentieth year and his reaching the age of SO, in order to be eligible for 
service rethement. 

A seu ion of an act must be interpreted in such a manner as to ensure 
coordination with other sections of the act and fulfill legislauve intent. 
Hotstetter y,_lnland Development Com. Q[ Montana, 172 Mont. 167, 171, 561 
P.2d 1323, 1326 (1977). When section 19·9·801(2), MCA, is read in 
conjunction with section 19·9-802, MCA, the intent of the Legislature that 
police officers hired after July l, 1975, work until age 50 is clear. 
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THEREFORE, IT IS t. OPINION: 

A police officer hired after July I, 1975, who completes 20 yrars of 
service before reaching the age of 50 must continue serving as a police 
officer until he reaches age 50 in order to be eligible for retirement 
benefits. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 43 OPINION NO. 21 

SCHOOL BOARDS · Elimination of debt in district's debt service fund 
inclusion of anticipated delinquencies of tax payments in school district 
budget; 
SCHOOL DISTRICTS - Duties of county supe.rimendent in preparing ~chool 
district budget; elimination of debt in district's de • service fund; inclusion of 
anticipated delinquencies of tax payments in school district budget; 
MONTANA CODE ANNOTATED · Sections 7-6-2345,20-9-114,20-9-121, 20-
9-123, 20-9-131 to 20-9-134, 20-9-1 61 to 20-9-167, 20-9-212, 20-9-213, 20-
9-438 to 20-9-440. 

HELD: !. A deficit in the school district's debt service fund should be 
eliminated through the budget and tax levy for the ensuing fiscal 
year. 

2. The limited cash reserve in the debt service fund is made up of 
a portion of the cash balance of the fund at the end of the fiscal 
year. The trustees are not required to include a limited cash 
reserve in the debt service fund. 

3. The county superintendent may only increase the preliminary 
budget amount in the debt service fund to the amount of 
obligations for bonds and special improvement district 
assessments contained in the county ueasurer's statement 
pursuant to section 20-9-121, MCA. 

4. Anticipated deHnquencies in tax payments may be included in the 
computations in preparing the school district's debt service fund 
in the preliminary budget and setting the levy for the ensuing 
fiscal year. 
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