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powers is subject to "[a]ny law directjng or requiring a local government or 
any officer or employee of a local government to carry out any function or 
provide any service." Under subsection (2) of the statute, this provision is a 
prohibition on the self-government unit acting other than as provided by the 
state law. 

Section 7-4 102, MCA, is a law which directs ciry officers to carry out a 
function and provide a service by keeping their offices open for the 
transaction of business during cer1am hours. It is my opinion that section 7. 
l-114(1)(f), MCA, applies to prohibit the city from reducing its office hours 
beyond those required by section 7+102, MCA. 

By enacting section 7+102, MCA, the Legislature has deemed government 
office hours to be a maHer of statewide concern and has efft>crively preempted 
local governments from the field. In view of the statutory definitions of "law" 
and the limitations imposed by statute upon the city's legislative powers, I 
conclude that Belgrade docs not have authority to reduce the city office hours 
by ordinance. While I understand and appreciate the city's need to cui 
expenses, I find that the Legislature has imposed an affirmative duty upon 
local officials to maintain the office hours set forth in section 7 -4·1 02, MCA; 
consequently, only the Legislature can relieve the officers of this duty. 

THEREFORE, lT IS MY OPINION: 

The phrase "unless otherwise provided by law," as used in sec1ion 7· 
4-102, MCA, does no1 authorize a city to enac1 a municipal ordinance 
reducing the number of hours during which city offices mus1 be open. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Allomey General 

VOLUME NO. 43 OPINION NO. 17 

POLICE Ineligibility of out-of-state police service for inclusion in local 
retirement fund; 
POLICE DEPARTMENTS · Ineligibility of OUI ·of-state police service for 
inclusion in local retir<>ment fund; 
RETIREMENT SYSTEMS · Ineligibility of OUI·Of-state police service for 
inclusion tn local retirement fund: 
MONTANA CODE ANNOTATED · Tille 19, chapter 10: sections 19·4-402, 19 
10-406. 
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HELD: A police officer participating in a local police retirement fund 
may not buy an additional number of years toward retirement 
based upon prior our ·of-state police service. 

Katherine R. Curtis 
Columbia Falls Ciry Allorney 
P.O. Box 329 
Columbia Falls MT 59912·0329 

Dear Ms. Curtis: 

You requested my opinion on the foUowing question: 

June I, 1989 

May a police offict buy into the local police r"tirement fund in 
order to receive certain benefits based upon , revious out-of­
state police service? 

The city of Columbia Falls maintains a local pohce retirement fund pursuant 
to Title 19, chapter 10, MCA. In 1985 the c1ty adopted a policy enabling 
police officers to buy into the local police retirement fund for retirement 
benefits based on previous out-of-state police service. Recently a police officer 
submitted an amount of money to the city for the purpose of buying an 
additional number of years toward his retirement benefits based upon his prior 
law enfor~ement service in another state. 

Title 19, chapter 10, MCA, does not provide statutory authority for the 
purchase of creditable police service performed out-of-state. Section 19-1 0· 
406, MCA, permits a police officer to purchase credit based on previous 
military duty. However, provisions lor purchasing any other creditable service 
are conspicuously absent. The rules of statutory construction preclude me 
from imputing authority to the city that the Legislature has failed tu provide. 
Dunphy v. Anaconda Co., 151 Mont. 76, 438 P.2d 660, 662 (1968). 
Moreover, since the Legislature has expressly authorized the purchase of credit 
for military dury, its failure to provide for purchase of credit for any other 
type of service indicates a clear legislative intent to preclude such other 
purchases. ~ ~ v. Reed, 130 Mom. 409, 304 P.2d 590, 592 0957) 
(where a statute contains express mention of cenain authority, the mentioning 
of it implies exclusion of any other). By conrrast, the Legislature has provided 
for purchase of ou•-of-state creditable service for other retirement programs. 
For example, the Teachers' Retirement Act expressly authorizes teachers to buy 
creditable service for out-of-state teaching. § 19-4-402, MCA. 

I conclude that the city does not have authority to permit a police officer to 
buy into a retirement program for previous out -of-state service. 
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You have also inquired about the city's obligation with respect ro the police 
officer who has already paid the ciry for his out-of-state service. The city's 
lack of authority to make such an arrangement applies to this officer also. 
The .noney submitted by him to pay for his out-of-state service should be 
refunded. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A police officer panicipating in a loc.d police retiremt:nt fund may nor 
buy an additional number of years toward retirement based upon prior 
out-of-state p.. service. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Altomey General 

VOLUME NO. 43 OPINION NO. 18 

COUNTIES · Inability of counry planning board to serve as counry zoning 
commission; 
COUNTY GOVERNMENT · Lnabiliry of county p.;mning board to serve as 
county ;r.oning comm.ission; 
MONTANA CODE ANNOTATED · Sections 76-1-1 04, 76-1·106, 76-1-211(1), 
(2), 76·1-212(1), 76-1-501, 76·2-202, 76·2-220; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 39 Op. Atr'y Gen. No. 75 (1982). 

HI:.LD: A county planning board may not be designated to serve as the 
county zoning commission. However, members of one board 
may serve as members of the other so long as they meet the 
statutory requirements for membership of each board. 

Harold F. Hanser 
Yello wsrone County Auomey 
Yellowsrone County Counhouse 
Billings MT 59101 

Dear Mr. Hanser: 

You requesred my opinion on the following quesrion: 

June 1, 1989 

May rhe counry planning board be designared 10 serve as rhe 
county zoning commission? 
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