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CRUIINAL LAW At-ID PROCEDURE - Definition of "explosives" 
in statute prohibiting unlawful transactions with 
children; 
FIRE MARSHAL - Definition of "explosives• in Uniform 
Pire Code applied to statute prohibiting unlawful 
transactions with children: 
JllVE!liLES Definition of "explosives" in statute 
prohibiting unlawful transactions with children: 
ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA- Section 23.7 .111(1); 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-107, 7-33•4 205, 
7-33 -4 206, 45-5-623(1) (a), 45-8-332(2), 45-8-344, 
50-3-102 (3) , 50-37-103(2). 

HELD: The term "explosives" in section 
45-5-623 lll (a), MCA, does not include small 
arms ammun1t10n or fireworks permitted to be 
sold to the public under section 50-37-104 (1), 
MCA. 

10 May 1988 

Ray E. Blehm Jr. 
State Fire Marshal 
Room 371, Scott Hart Building 
303 North Roberts 
Helena MT 59620· 1 417 

Dear Mr. Blehm: 

You have asked my opinion on the following question : 

Does the term "explosives" 
4 5- 5-623 tll Ia l, MCA, include 
ammunition or fireworks? 

Section 4 5-5-623(1) lal, MCA, provides : 

in section 
small arms 

A person commits the offense of unlawful 
transactions with children if he knowingly ... 
sells or gives e xplosives to a child under the 
age of majori t y e xcept as authorized under 
appropriate city ordinances. 

The term "explosives" is not defined for the special 
purposes of t his statute. The Montana Crimina l Code 
does not contain a generally applicable definition in 
section 45· 2• 101, HCA . However, a definition of 
"explosive" is found in section 45-8-332(2), HCA, which 
is he!pful in answering your question . tn the absence 
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of a clear legislative expression of contrary intention, 
this definition is applicable to the term "explosives• 
in section 45-5-623, MCA . ~ S 1-2-107, MCA. 

Section 45-8-332 (2), M.Cl\, states that "explosive, • as 
used in the Montana Criminal Code's chapter on offenses 
against public order, means any explosive defined in 
rules adopted by the state fi re marshal pursuant to 
section 50-3- 102(3), Mel\. Section 50-3-102(3), MCA, 
provide£ that the state fire marshal "shall adopt rules 
based on nationally recognized standards necessary for 
safeguarding life and property from the hazards 
associated with the manufacture, transportation, 
storage, sale, and use of explosive materials . • 
Pursuant to his rulemaking authority, the state fire 
marshal, through the Department of Just ice, has adopted 
and incorporated by reference the Uniform Fire Code, 
International Conference of Building Officials (1985 
ed.) SeeS 23.7.111(1), ARM, eff. March 28, 1986. 

Section 9.107 of the Uniform Fire Code defines 
"explosive• as follows: 

EXPLOSIVE is any chemical compound or 
mechanical mixture that is co.mmonly used or 
intended for the purpose of producing an 
explo~ion, that contains any oxidizing and 
comt-;stible units or other ingredients in such 
proportions, quanti ties, or packing, that an 
ignition by fire, by friction, by concussion, 
by percussion or by detonator of any part of 
the compound or mixture may cause such a 
sudden generation of highly heated gases that 

he resultant gaseous pressures are capable of 
pr oducing destructive effects on contiguous 
obJects or of destroying life and limb. 

I note that this definition is identical, in all 
substantial respects, to the definition of "explosives" 
in section 61-1-506, MCA, concerning highway safety (see 
S 61-9-413, ~ICT\1, and the definition of "explosives"-ri\ 
former section 50-38-101(3), MCA. 

In determining whether small arms ammunition or 
fireworks should be viewed as "explosives" for purposes 
of section 45-5-623 (11 (a), MCA, I am guided by certain 
provisions in l\rticle 77 of the Uniform Fire Code, which 
applies to the manufacture, possession, storage, sale, 
transportation, and use of explosives. Sections 
77.102 (a) 131 and 77.102 (a) (4) of the Code provide that 
nothing in l\rt icle 77 shall be construed as applying to 
the "sale, possession or use of fireworks" or to the 
"possession, transportation, and use of small arms 
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ammunition. • Although both fireworks and small arms 
ammunition contain small amounts of explosive materials, 
neither is considered an explosive for purposes of the 
regulatory provisions of Article 77 of the Uniform Fire 
Code. 

I therefore conclude that neither small arms ammunition 
nor permissible fireworks, as those terms are defined in 
the Uniform Fire Code and Montana statutes, comes within 
the meani ng of "explosives" as that term is used in 
section 4 5-5-623(1) (a), MCA. 

This conclusion is supported by my review 
background of section 45-5-623 (1) (a), MCA, 
consistent with the apparent intention 
Legislature. See S 1-2-102, MCA. 

of 
and 

of 

the 
is 

the 

Section 4 5-5-623, MCA, is a partial recodification of a 
number of statutes on unlawful transactions with 
children and was enacted by the Legislature as part of 
the Montana Criminal Code of 1973. Subsection 01 (a) 
was taken from section 69-1902, R. C.M . 1947, which 
stated in pertinent part : 

It shall be unlawful to sell, give away, or 
otherwise dispose of, or deliver to any person 
under eighteen (18) years of age any 
explosives, whether said person is acting for 
himself or for any other person. 

Section 69-1902, R.C.M. 1947, was retained by the 1973 
Legislature and was eventually recodified as section 
50-38-302, MCA. As part of the statutory law regarding 
explosives, this section was subject to the other 
provisions of Title 50, chapter 38, including section 
50-38-105(2), MCA, which stated that the chapter's 
provisions did not apply to small quantities of 
explosives (not exceeding five pounds at any one time) 
or t o per s o ns carrying ammunition in reasonable amounts . 
Chapter 38 o f Title 50 was repealed in its entirety by 
the I.egis l ature in 1985 (section 3, chapter 187, 1985 
Mont. Laws): however, prior to repeal the Legielature 
apparent l y intended to exempt small arms ammunition and 
small amounts of explosive materiale, such as those 
contained in lawful fireworks, from the provisions of 
these former statutes, including the statute from which 
section 45-5-623 Ill (a), MCA, was derived. 

I also note that the sale of fireworks is regulated by 
separate provisions in both the Montana statutes and the 
Uniform Fire Code. Tit. 50, ch. 37 , MCA; Art. 78, 
Uniform Fi re Code (1985). While section 50-37-103 (2), 
MCA, makes it unlawful f or an individual under the age 
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of 18 to possess for sale, sell, or offer for sale 
permissible fireworks, it does not forbid the sale of 
such fireworks to persons under the age of majori ty. If 
the Legislature had intended to restrict the sale of 
fireworks to persons who have attained a certain aqe, ~t 
would have expressly provided for such a r estriction in 
chapter 37 of Title 50. Nor is any such age restriction 
found in Article 78 of the Uniform Fire Code . 

Another indication of legislative intent to treat 
fireworks and explosives differently is found in 
sections 7-33-4205 and 7-33-4206, MCA, which provide 
separate grants of authority for a city or town council 
to regulate these two kinds of fire-causing materials. 
If the J,egislature considered fireworks to be 
"explosives," it. would not have needed to grant 
additional authority, in section 7-33- 4206, MCA, to the 
municipal council to regulate the sale and use of 
fireworks. 

Courts in other jurisdictions have held that the 
commonly accepted meaning of "explosives" does not 
include ordinary fireworks which are lawfully available 
for sale to the public. See, ~· People v. 
Santorelli, 408 N.Y.S . 2d 893 ~Y. Sup . Ct. 1978); 
Henderson v. Massachusetts Bonding & Insurance Co ., 84 
S. W.2d 922 (Mo. 1935). While the annota t ion comPJler ' s 
comments to section 45-5-623, MCA, suggest that the 
Legislature ma y have intended to include fireworks 
within the coveroge of subsection (1) (a), MCA, I have 
found no further indication of such intent. in my review 
of both present. and former statutes regulating this 
area. 

Wit:h respect t o small arms aJM~unition, you correctly 
point out. that a contrary constructi on of section 
45-5-623111 (a), MCA, would result in apparent conflict 
with more specific statutes which regulate the use of 
firearms, part:icularly fo r hunting. Section 4 5-8-3 4 4 , 
MCA, permits a child under the age of 14 to carry and 
use a loaded firearm in certain supervised sit.uat:ions 
and by implication allows a child over the age of 14 to 
possess a loaded firearm without the direct supervision 
of an adult. Provisions in part 5 of Title 87, chapter 
2, MCA, allow persons who are 12 years of age or older 
to obtain various game animal licenses wh ich entitle the 
holder to hunt, shoot, and kill game animals. Selling 
or giving small arms ammunition to persons under the age 
of majority is implicitly and necessarily authorized by 
these statut~s . and it would be inconsistent to construe 
the term "explosives• in section 45-5 -623(1) (a), MCA, in 
a manner that would turn such sales or gifts into 
unauthori2ed transactions wi th children. 
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You have directed my attention to certain hazardous 
materials regulations of the United States Department of 
Transportation. These regulations classify both common 
fireworks and small arms ammunition as Class C 
Explosives and set forth specifications for shipping 
containers used in the transportation of explosives and 
other dangerous articles. 49 C.F.R. SS 173.50 to 
17 3. 114. While I can understand that the federal 
government "'ould view substantial quanti ties of conunon 
fireworks and smllll arms ammunition as minimum-hazard 
explosives for purposes of regulating their 
transportation, I am not persuaded that this 
classification should apply to section 45-5-623 Ill (a), 
MCA. I note that the federal code chapter on explosive 
materials does not · apply to small arms ammunition and 
its components. 18 U.S.C. S 845 (al (4). Although the 
definition of "explosives" in 18 u.s .c. S 841 ldl has 
been held to include certain illegal and highly powerful 
fireworks (see, ~· United States v. Womack, 654 F.2d 
1034 (5th Cl.r. 19811, cert. denied, 454 U. S. 1156 
(19821, the fedenl definition In Title 18 is 
substantially broader than the Uniform Fire Code's 
definition of "explosive" and, in any event , does not 
appear to include permissible "common fireworks," as 
defined in section 50-37-105, MCA, which may be lawfully 
sold to the public pursuant to section 50-37-104, MCA. 

It is certainly possible, of course, that fireworks 
which do not meet the definition of "permissible 
fireworks" under section 50-37-105, MCA, could come 
within the purv iew of section 45-5-623111 (al, MCA. My 
holding is therefor e confined to those fireworks which 
may be lawfully sold a t retail in accordance with 
section 50-37-104111, MCA. 

Finally , I again call your attention to the specific 
authority of cities and towns t o regulate both 
eYplosives and f ireworks. SS 7-33-4205, 7-33-4206, MCA. 
Section 45-5-623(1) (a), MCA, acknowledges this authority 
by expressly permitting a city to enact an ordinance 
excepting certain transactions from the scope of the 
statute. I do not find any indication of legislative 
intent to e x tend this ordinance-making authority to 
counties. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The term "explosi es" in section 45-5-623 (1) (a), 
MCA, does not include small arms ammunition or 
fireworks permitted to be sold to the public under 
section 50-37-104(11, MCA. 
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Very truly yours, 

Mli<E GREEr.Y 
Attorney General 

VOLUME NO . 4 2 OPINION NO. 84 

COUNTIES - Responsibility for indemnifying fire district 
employees; 
COUNTY COMMISSIONERS - Responsibility for indemnifying 
fire district employees: 
COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES Responsibility for 
indemnifying fire district employees; 
EMPLOYEES, PUBLIC - Responsibility for indemnifying fire 
district and fire service area employees: 
FIRE DISTRICTS Responsibility for indemnifying 
employees in fire districts and fi re service areas; 
INSURANCE Responsibility for indemnifying fire 
dis trict employees: 
MONTANA TORT CLAIMS ACT Indemnification of fire 
district and fire service area employees; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 2-9-101 (2), (3), (5), 
2-9-102, 2-9-305, 7-33-2104, 7-33-2109, 7-33-2403; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 35 Op. Att'y Gen . No. 
71 (1974). 

HELD: 1. Fire district employees in a district operated 
by trustees must be indemnified under the 
Montana Comprehensive State Insurance Plan and 
Tort Claims Act of 1973 by the fire district, 
rather than the county in which the fire 
district is located. 35 Op. Att'y Gen. No. 71 
(1974) is overruled insofar as it conflicts 
with the holding of this opinion. 

2. Employees of a fire service area operated by 
trustees must b~ indemnified under the Montana 
Comprehensive State Insurance Plan and Tort 
Claims Act of 1973 by the fire service area, 
rather than the county in which the fire 
service area is located. 

Harold F. Hanser 
Yellowstone County Attorney 
Yellowstone County Courthouse 
Billings MT 59 101 

Dear Mr. Hanser: 
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