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SCHOOL BOARDS - Definition of "eligible transportee"
under school transportation statutes;

SCHOOL BOARDS - Permission required for eligible
transportee to be provided transportation out of
district;

SCHOOL DISTRICTS - Definition of "eligible transportee”
under school tra sportation statutes;

SCHOOL DISTRICT. - Permission required for eligible
tranaportee to be provided transportation out of
district;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 20-5-301(3), 20-5-302,
20-10-101, 20-10-121(1), 20-10-122.

HELD: 1. To be desigrnated an "eligible transportee"” for
the purpose of the school transportation
statutes, a pupil must reside more than three
miles from the closest school, regardless of
the school's location inside or outside the
resident school district.

2. If an "eligible transportee” wishes to attend
a school outside his district, he or she must
obtain permission from the resident district
school board in order to be provided
transportation by the resident district.
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14 October 1988

Ted 0. Lympus
Flathead County Attorney
P.0O. Box 1516
Kalispell MT 59903-1516

Dear Mr. Lympus:
You requested my opinion on the following question:

What is the obligation of a school district
which does not provide bus transportation to
pay transportation costs to parents who enroll
their child without permission of the resident
district's board of trustees in a district
other than the district of residence?

In your request you stated that several school districts
in Flathead County do not provide school buses for

student transportation, but instead provide
reimbursement contracts to those who are eligible for
transportation. Your question is whether those

contracts must be offered to parents who, without
permission of the resident district school board, send
their children to schools ocutside their resident
district.

The governing statute is section 20-10-121(1), MCA,
which provides in part:

The trustees of any district may furnish
transportation to an eligible transportee who
attends a school of the district or has been
granted permission to attend a school outside
of the district. Whenever the trustees of a
district provide transportation for any
eligible transportee, the trustees must
provide all eligible ¢transportees of the
district with transportation.

An "eligible transportee" is defined in section
20=-10-101(2), MCA, as:

[A] public school pupil who:

fa) is not less than 5 years of age nor has
attained his 21st birthday;

(b)) is a resident of the state of Montana;
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(c) reiardlasa of district and county
boundaries, resides at least J miles, over the
shortest practical route, from the nearest
operatin ublic elementary school or publie
hEgE acénu , whichever the case may be; and
(d) & deemed by law to reside with his
pareac or guardian who maintains legal
residence within the boundaries of the
district furnishing the transportation
regardless of where the eligible transportee

actually lives when attending school.
[Emphasis added.]

Thus a pupil is not an "eligible transportee" if he or
she resides within three miles of a school regardless of
the school's location inside or outside the resident
school district.

The meaning of a statute and the legislative intent are
to be ascertained from the plain, unambiguous language
used. State ex rel. Huffman v. District Court, 154
Mont. 201, 461 P.2d 847 (1969). The rules of statutory
construction require the statutory language to be read
with a view to giving vitality to and making operative
all provisions of law, accomplishing the intention of
the Legislature when pnssaible. Burritt v. City of
Butte, 161 Mont. 530, 508 P.2d 563 (1973).

Under section 20-10-121(1), MCA, the resident school
district is obligated to provide transportation to all
eligible transportees if it provides transportation to
any. No such obligation exists with respect to pupils
who are not "eligible transportees." §§ 20-10-122, MCA.

However, the clear language of section 20-10~-121(1},
MCA, authorizes the resident school district to provide
transportation for an eligible transportee to attend
sechool outside the distriect only when the student "has
been granted permission.”

The language of the pertinent statutes leads me to
conclude that if a sachool distriet is providing
transportation to any "eligible transportee"” it is
obligated to provide transportation to all "eligible
transportees” to attend school in their district.
However, an "eligible transportee” who wishes to attend
a s8chool outside his district must obtain permission
from his schcool board to be provided transportation by
his district.

My conclusion is supported by the fact that the school
tuition provisions were enacted in the same year as the
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school transportation statutes. §§ 20-5-301 to 314,
MCA, Statutes passed at the same time and relating to
the same general subject are to be construed together.
City of Billings v. Smith, 158 Mont. 197, 490 P.24 221,

T 71y, he school tuition and transportation
statutes both authorize the resident school district to
pay for students to attend school outside the district
under certain circumstances. Under section
20-5-301(3){a), MCA, if a resident school is more than
three miles and a nonresident school is less than three
miles from the pupil's residence, the resident district
is reguired to pay tuition for the pupil to attend
school outside his district., If a child lives more than
three miles from any available school and his resident
distriet is providing transportation to eligible
transportees, the resident district is not required to
pay tuition for the child to attend a nonresident
school; the child must specifically request the school
to pay his tuition to attend a school outside his
district. §§ 20-5-301(3)(b), 20-5-302, MCA. Thus, a
student whe lives more than three miles from any
school--an "eligible transportee”™ under the school
transportation statutes--and whose resident district
provides transportation to "eligible transportees,” must
obtain permission from his school board for payment of
his tuition to attend a school in another district.

By the same token, when a pupil's district is providing
transportation to any "eligible transportees," an
"eligible transportee" is entitled to transportation to
a school in his district; however, he must obtain his
school board's permission to be provided transportation
by his district to a nonresident school.

As mentioned earlier, some school districts are not
providing actual transportation but instead are
reimbursing "eligible transportees" for transportation
costs. This type of reimbursement is included in the
definition of "transportation™ for the purpose of the
school transportation statutes. § 20-10-101(1) (c), MCA.

THEREFORE, IT IS5 MY OPINION:

1. To be designated an "eligible transportee" for
the purpose of the scheool transportation
statutes, a pupil must reside more than three
miles from the closest school, regardless of
the school's location inside or outside the
resident school district.

2, I1f an "eligible transportee” wishes to attend

a school outside his district, he or she must
obtain permission from the resident district
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school board in order to be provided
transportation by the resident district.
Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General

441


cu1046
Text Box




