OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME NO. 42 OPINION HO. 10

ALCOHOLIC BEVERAGES - Consumption of alcoholic beverages
on licensed premises after closing time;

ALCOHOLIC BEVERAGES - Operation of poker game on
licensed premises during closed hours;

GAMBLING - Operation of poker game on premises of
establishment licensed to sell alcoholic beverages
during hours when establishment is required to be
closed;

ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Sections 42.12,1213,
42.13.106;
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MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 16-3-304, 16-3-305,
23-5-311, 23-5-321, 23-5-322;

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen. No.
67 (1977).

HELD: 1. When an establishment 1licensed to sell
alcoholic beverages is operated in conjunction
with the lawful conduct of a poker game, the
part of the licensed premises where alcoholic
beverages are s8sold is not required to be
closed off during the hours of closure set
forth in section 16-3-304, MCA.

2. Persons on the licensed premises, including
the poker room, may not consume alcoholic
beverages during the hours of closure, even if
the beverages were purchased prior to the
closing time.

18 March 1987

James A. Johnson
Shelby City Attorney
B60 0ilfield Avenue
Shelby MT 59474

Dear Mr. Johnson:

You have asked my opinion on several questions which
concern the request of a local bar owner to conduct a
poker game between the hours of 2 a.m. and 8 a.m. on the
licensed premises but in a separate room adjacent to the
bar area,

The bar owner, who holds an all-beverage license,
coperates a poker game during bar hours in a room
separated from the bar by a wall with windows and a
door. The poker room has access to the outside, and the
inside door may be locked to prevent persons in the
poker room from entering the bar area. However, the
rest rooms are located in the bar area, and persons in
the poker room must enter the bar room in order to use
the rest rooms.

The owner of the bar would like ko conduct a poker game
in his poker room after 2 a.m. and has inquired as to
the circumstances under which he may lawfully do so. My
review of the provisions of sections 16-3-304 and
16-3-305, MCA, as amended by the Legislature in 1985,
leads me to conclude that, in the absence of local
regulations to the contrary, the ingquiring licensee may
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operate a poker game on the licensed premises between
the hours of 2 a.m. and 8 a.m, without closing off the
bar room: however, the licensee may not allow the
consumption of alcoholic beverages on the licensed
premises, including the poker room, during the hours of
closure.

Section 16-3-304, MCA, sets the hours of closure for
establishments licensed to sell alcoholic beverages and
allows a city or town to further restrict the hours:

Closing hours for licensed retail establish-
ments. Except as provided in 16-3-305, all
iicensed establishments wherein alcoholic
beverages are sold, offered for sale, or given
away at retail shall be closed each day
between 2 a.m. and 8 a.m.; provided, however,
that when any municipal incorporation has by
ordinance further restricted the hours of sale
of alcoholic beverages, then the sale of
alcoholic beverages is prohibited within the
limits of any such city or town during the
time such sale is prohibited by this code and
in addition thereto during the hours that it
is prohibited by such ordinance. During such
hours all persons except the alcoholic
beverage licensee and employees of such
licensed establishment shall be excluded from
the licensed premises.

Section 16-3-305, MCA, provides a limited exception to
the exclusion requirement in situations where the
licensed establishment is operated in conjunction with a
lawful business:

Sale of alcoholic beverages during closed
hours unlawful -- lawful business need not be
closed. During the hours when the licensed
establishments where alcoholic beverages are
sold at retail are required by this code to be
closed, it shall be unlawful to sell, offer
for sale, give away, consume, or allow the
consumption of alccholic beverages. When an
establishment 1licensed to sell alcoholic
beverages is operated in conjunction with a
hotel, restaurant, bus depot, railway
terminal, grocery store, pharmacy, or other
lawful business other than that of the sale of
alcoholic beverages, then such other lawful
business need not be closed.

Section 16-3-305, MCA, assumed its present form in 1985
when the Legislature enacted SB 357, entitled "An Act
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Removing The Requirement That A Business Operated On The
Same Premises As An Establishment Licensed To Sell
Alcoholic Beverages Close Off From 2 A.M. To 8 A.M. The
Part Where Alcoholic Beverages Are Sold." Among other
changes, the legislation specifically removed a
provision from the prior version of section 16-3-305,
MCA, which required closure of that part of a licensed
establishment where beer or liquor is sold whenever some
other lawful business operated in conjunction with the
licensed establishment remained open after 2 a.m., This
change is significant since in State v. Perez, 126 Mont.
15, 243 P.2d 309 (1952), the Montana Supreme Court held
that former sections 16-3-304 and 16-3-305, MCA, were
violated when a licensee, who conducted a restaurant in
conjunction with his liquor establishment, allowed
patrons to dine and dance in the bar room after 2 a.m.,
even if no liquor was sold. The Court viewed the
statutory terms "cleosed" and "excluded" as requiring the
licensee to prevent admission to the liguor
establishment, i.e., the bar room, particularly where
the restaurant business could be conducted without using
the bar room.

Interpreting the earlier version of these statutes, the
Montana Department of Revenue adopted a rule in 1975
(§ 42.12.123, ARM) which required the licensee to close
off the facilities and equipment of the licensed
premises from any on-premises gambling activities during
the hours of closure. This administrative rule required
absclute closure of the bar room for all purposes. The
rule was amended, effective February 15, 1985, to
require only that the licensee restrict persons from
gaining access to alcoholic beverages located in a reoom
or service area which was used for the purpose of
selling or serving alcoholic beverages. See 1985 MAR,
p. 167. Following the enactment of SB 357, the
Department completely repealed section 42.12.123, ARM,
effective August 16, 1985. See 1985 MAR, p. 1155,

Several canons of statutory construction are relevant to
your inguiry concerning the effect of SB 357. First,
the intention of the Legislature controls the proper

interpretation of a statute,. Montana Department of
Revenue v. American Smelting & Refining Co., 173 Mont,
316, 567 P.2d 901 (1977). Second, in construing an

amendatory act, such as SB 357, the Legislature will be
presumed to have intended to make some change in the
existing law. Pilgeram v. Haas, 118 Mont. 431, 167 P.2d
339 (1946). Third, the title of an act is presumed to
indicate the Legislature's intent. Lastly, great
deference must be shown to the interpretation given a
statute by the agency charged with its administration.
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Department of Revenue v. Puget Sound Power & Light Co.,
175"‘”‘*‘1-15“. 255, 587 P.2d 178 978) .

I am guided bv these rules of statutory construction to
the conclusion that the 1985 amendments to sections
16-3-304 and 16-3-305, MCA, removed any requirement that
the local bar owner close off the bar room or restrict
access to alcoholic beverages during closed hours in
order to conduct another lawful business on the same
premises. Since poker is an authorized card game under
the provisions of section 23-5-311, MCA, and may be
licensed and regulated by local governing bodies
pursuant to sections 23-5-321 and 23-5-322, MCA, 1
conclude that the operation of a poker game is a lawful
business for purposes of section 16-3-305, MCA. While I
have previously held that a city may restrirt by
ordinance the hours of licensed gambling (37 Op. Att'y
Gen., No. 67 at 271A (1977)), state law does not prohibit
poker games during the hours of closure. In tie absence
of a local regulation to the contrary, a bar owner may
lawfully conduct a poker game on the licensed premises
between 2 a.m. and B a.m.

However, the plain and unambiguous language of section
16-3-305, MCA, absolutely forbids the consumption of
alcoholic beverages on the license1 premises during the
hours when the licensed establishment is required to be
closed. It is clear that the statute does not permit
the consumption of alcocholic beverages in the poker room
or anywhere else on the licensed premises after 2 a.m.,
even if the beverages were purchased prior to 2 a.m.

Finally, I rcall your attention to section 42.13.106,
ARM, which provides that a licensee may not change the
manner of cperation of the licensed premises without the
prior written consent of the Department of Revenue. If
the local bar owner intends to conduct an all-night
poker game, he must comply with the requirements of this
administrative rule,

THEREFORE, 1T IS MY OPINION:

1 When an establishment licensed to sell
alcoholic beverages is operated in conjunction
with the lawful conduct of a poker game, the
part of the licensed premises where alcoholic
beverages are sold is not required to be
closed off during the hours of closure set
forth in section 16-3-304, MCA.

2. Persons on the licensed premises, including

the poker room, may not consume alcoholic
beverages duri .g the hours of closure, even if
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the beverages were purchased prior to the
closing time,
Very truly yours,

MIKE GREFLY
Attorney General
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