OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME NO. 42 DPINION NO., 1

AUDIOLOGISTS - "Certified hearing aid audioleogist™ must
meet reguirements of Board of Speech Pathologists and
Audiologists;

HEARING AID DISPENSERS, BOARD OF = "Certified hearing
aid audiologist”™ rule invalid;

LICENSES, PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL - "Certified
hearing aid audiologists" rule invalid;

SFEECH PATHOLOGISTS AND AUDIOLOGISTS, BOARD OF - Defini-
tion of "audiclogists"™;

ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Section 8.20.406;
MONTANA CODE ANNOTATED - Title 37, chapters 15, 16;
sections 37-15-101, 37-15-1021(5}, 37-15-103,

37-16-411(7);
MONTANA LAWS OF 1975 - Chapter 543.

HELD: 1., By enacting a licensure act for audiologists
and defining the term "audiologist" to include
similar terms, the Legislature intended that
anyone using the term "audiologist" in
whatever manner as a professional title or
description of services must be li-~ensed by
the Board of Speech Pathologists and
Audiologists.

2. An administrative rule by the Board of Hearing
Aid Dispensers in direct confliect with this
statute and purporting to authorize "certified
hearing aid audiologists" is invalid.

13 January 1987

Patti Dubray, Chairman

Board of Speech Pathologists
and Audiologists

Division of Business Regulation

Department of Commerce

1424 Ninth Avenue

Helena MT 59620-0407

Dear Ms. Dubray:

Oon behalf of the Board of Speech Pathologists and
Audiologists of the State of Montana, you have reguested
my opinion on the following guestions:

1. Is the use of the term "certified hearing
aid audiologist"™ by persons not properly
licensed as audiologists by the Board of
Speech Pathologists and Audiologists a
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violation of the statute which prohibits
persons from practicing or representing
themselves as audiologists unless
licensed wunder Title 137, chapter 15,
Montana Code Annotated?

2. Is section 6.20.406, ARM, adopted by the
Board of Hearing Aid Dispensers and
purporting te authorize "certified
hearing aid audiologists” a valid
extension of legislative authority?

I have concluded that only a person licensed by the
Board of Speech Pathologists and Audiologists may use
the term "audiologist"™ in his professional title or
description of services., Consequently, the rule adopted
by the Board of Hearing Aid Dispensers recocgnizing the
title of “certified hearing aid audioclogists"™ is
invalid,

In 1975 the Montana Legislature established a procedure
for the professional licensing of audiologists and
established the Board of Speech Pathologists and
Audiologists. 1975 Mont. Laws, ch. 543. It is now
codified, together with later amendmc~nts, in chapter 15
of Title 37, Montana Code Annotated. The stated purpose
of the legislation is to "provide requlation authority
over persons offering speech patholegy or audiclogy
services to the public.” § 37-15=-101, MCA. The
definition of "audiolegist,” which appeared in the
original act and has remained unchanged, is now found at
section 37-15-102(S), MCA:

"Audiologist™ means a person who practices
audiclogy and who presents himself to the
public by any title or description of services
incorporating the words "audiologist”,
"hearing clinician”, "hearing therapist®, or
any similar title or description of services.

The clear intent of the Legislature was that anyone who
heolds himself out to the public as an audiologist must
be licensed as provided in Title 37, chapter 15, MCA.

The Board of Hearing Aid Dispensers exists pursuant to
Title 37, chapter 16, MCA. In 1976, a year after the
Legislature had acted as outlined above, the Board of
Hearing Aid Dispensers adopted an administrative rule
which is now section 8.20.406, ARM:

CERTIFIED HEARING AID AUDIOLOGIST. (1} The
use of the title "Certified Hearing Aid
Audiologist™ shall be used only by those




OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

persons who have been certified as such by the
National Hearing Aid Society. Any such
uncertified use of the title shall constitute
cause for suspension or revocation of license
as "misleading, deceptive, or untruthful,”
advertising within the intent and meaning of
section 37-16-411(7), MCA.

While this rule purported to be restrictive, it actuallwy
had the effect of sanctioning the use of the title
"certified hearing aid audiologist" for those who
obtained the certification of the National Hearing Aid
Society. Nowhere in the law establishing the Board of
Hearing Aid Dispensers does the term "certified hearing
aid audiologist" exist.

The rule is in direct conflict with the licensure
statute for audiologists. Within the limitations of
human language, the Legislature could not have made it
more clear that it intended that anyone using the term
"audiologist™ in any manner must be licensed and meet

the qualifications set forth in the Act,
§ 37-15-102(5), MCA. Faced with such a direct conflict,
the regulation must give way to the statute. See

McPhail v. Board of Psychologists, 640 P.2d 906 (Mont.
1982); Board of Rarbers v. Big Sky College, 626 P.2d
1269 (Mont. 198l1): Bell v. Dept. of Licensing, 594 P.23
331 (Mont. 1979).

Section 37-15-103, MCA, provides that "[n]othing in this
chapter shall prevent a person licensed in this state
under any other law from engaging in the profession or
business for which he is licensed." An argument can be
made that this language would exempt anyone licensed
under the Hearing Aid Dispensers Act as a "certified
hearing aid audiologist" from the licensure requirements
of the Board of Speech Pathologists and Audiologists.

However, I find that the exemption does not arply where,
as here, the initial licensure is defective by reason of
the licensing board's lack of authority and the direct
conflict with another statute. It is obvious that the
exemption statute contemplates that the original
licensure be without legal defect. Otherwise the
exemption statute would become a grant of total power to
each licensing board. That was surely not the intent of
the Legislature.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:
1, By enacting a licensure act for audiologists

and defining the term "audiologist” to include
similar terms, the Legislature intended that
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anyone using the term “audiologist™ in
whatever manner as a professional title or
description of services must be licensed by
the Board of Speech Pathologists and
Audiclogists.

2a An administrative rule by the Board of Hearing
Aid Dispensers in direct conflict with this
statute and purporting to authorize "certified
hearing aid audiologists" is invalid.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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