
In the situation you present, the City of Glendive seeks 
to prevent, by passage of a city ordinance, the election 
of a city employee to the position of city councilman. 
It appears that the city, by passing such an ordinance, 
is seeking to avoid any conflict of interest which may 
ari se due to a city employee being a city councilman. 
As stated earlier in t his opinion, an inherent conflict 
of interest does not exist in that situation. And 
because it does not, an ordinance prohibiting an 
employee from holdi ng a posit ion on the city council 
would not be based on a legitimate or compelling state 
interest. A court may find such an ordinance to be 
arbitrary or in violation of a person's right to hold a 
public office. See Sloc hower and Zeilenga, supra. 

Any breach of a councilman/employee's f i duciary duty 
should be found pursuant to the statutes discussed above 
and should be handled pursuant to section 2-2-103, MCA. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION : 

1. There is no inherent conflict o f interest when 
a city employee is also an elected city 
councilman in a city which has a municipal 
council-mayor form of local government. 

2. A municipality may not enact 
which prohibits city employees 
office on the city council. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 

an ordinance 
from holding 

OPINION NO. 82 

COURTS, CITY - Residency requirements for justice of the 
peace appointed as city judge; 
JUDGES - Residency requirements for justice of the peace 
appointed as city judge; 
RESIDENCE - Residency requireme. ts for justice of the 
peace appointed as city judge; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-11-205, 7-4-4103, 
7-4-4103(3); 
MONTANA CONSTITUTION- Article VII, section 9(4); 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 38 Op. Att' y Gen. 
No. 80 (19801. 
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RBLD: A justice of the peace may not be appointed to 
serve as a city judge in a town in which he 
does not reside. 

5 September 1986 

Alex C. Morrison 
Plains Town Attorney 
Plains MT 59859 

Dear Mr. Morrison: 

You ha\ asked my opinion on the following question : 

May a justice of the peace be appointed to 
serve as a city judge in a town in which he 
does not reside? 

As you have pointed out in your opinion request, section 
7-4-4103, MCA, was &~~~ended in 1981 to authorize the 
governing body of a town to appoint a city judge or to 
designate a justice of the peace to act as city judge as 
provided in section 3-11-205, MCA. S 7-4-4103 (3), MCA . 
To the extent that a town may now appoint a city judge 
other than a justice of the peace, the amended statute 
supersedes 38 Op. Att'y Gen. No. 80 (19801. That 
opinion, however, did not address the residency 
require~nts for a city judge. 

The Montana Constitution, article VII, section 9 ( 4) , 
requires that every judge other than a Supreme Court 
justice •shall reside during his term of office in the 
district, county, township, precinct, city or town in 
which he is elected or appointed. • Section 3-ll-205, 
MCA, permits a town council to designate a justice of 
the peace •of the county in which the town is situated• 
to act as city judge. A justice of the peace is a 
county officer who, as you point out, obviously does not 
reside at the time of election in more than one city or 
town within the county. The question that arises then 
is whether the Montana Constitution , article VII, 
section 9 (4), requires that a justice of the peace 
appointed by a town to serve as city judge under 
sections 7-4-4103(31 and 3-11-205, MCA, must be a 
resident of the town which appoints him . 

Article VII, section 9(4) was enacted as a part of the 
Montana Constitution of 1972. The Constitutional 
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Convention transcripts indicate t .hat the residence 
provision was offered as an amendment from the floor on 
February 29, 1972, by Deleqate Aronow on behalf of the 
Convention's Judiciary Committee. The only remarks 
concerninq the purpose of the amendment were those of 
Delegate Berg, who stated: 

Mr. Chairman, I simply want to point out that 
this amendment does cover, for example, Police 
Court judqe s and justices of the peace or any 
other inferior court judqe, and it w~t,s the 
thinkinq of our committee that if a Police 
Court judqe is either elected or, in the case 
of a commisaion-manaqement form of qovernment, 
appointed, he ouqht at least to live within 
the area where the taxpayers are payinq his 
salary. 

1972 Montana Constitutional Convention transcripts, 
February 29, 1972, p. 1121. 

Although it may result in hardship to a town which does 
not have a county justice of the peace residinq therein, 
my conclusion is that the lanquaqe of article VII, 
section 9(4) does apply to city judqes, whether they 
also happen to serve as justices of the peace or not. 
The lanquaqe of the Constitution does not make 
exceptions for appointed city judqes, and I cannot 
impute the intent to provide such an exception to the 
drafters of the Constitution . Deleqate Berq's remarks 
concerninq the purpose of the constitutional provision 
are consistent with my interpretation. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A justice of the peace may not be appointed to 
serve as a city judqe in a town in which he does 
not reside. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 OPINION NO. 83 

COUNTIES - Tax on personalty lien on realty--separate 
assessment; 
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