
reduction in salary, pursuant to section 7-3-158 (3), 
MCA. If the individual is an a~pointed official whose 
position bas not been abolishe by the new form of 
government, the appointing power may act to discontinue 
the duties of that position . Every office of which the 
duration is not fixed by law is held at the pleasure of 
the appointing power. S 2-16-213 (1), MCA. See Conboy 
v . State, 42 St. Rptr. 120 , 123, 693 P.2d 547, 550 
(1985). 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

•aoldover• officers of an existing governing body 
are not permitted to remain in office once a new 
form of local government has been adopted and the 
new governing body has been elected and qualified, 
unless the exclusive exceptions found in section 
7-3-158(3), MCA, are implemented. Other elected or 
appointed officers and employees whose positions 
are not abolished by the new form of government 
continue to perform their duties unless special 
provisions are made for the discontinuance of those 
duties. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 OPINION ~0. 71 

COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - County superintendent of 
schools, contracting with former superintendent for 
services; 
COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - County superintendent of 
schools , qualifications for office; 
ELECTIONS - County superintendent of schools, quali­
fications for office; 
SCHOOL DISTRICTS - County superintendent of schools, 
qualifications for office; 
MONTANA CODE ANNOTATED Sections 20-3-201(2), 
20-3-201(3), 20-3- 210; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen. No. 
145 ' 1978). 
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HELD: 1 . A candidate for county superintendent of 
schools l!lay not asswne office unless at the 
til!le he assUI!Ies office he holds a valid 
teacher certificate. 

2. A for~t~er superintendent of schools ~t~ay not be 
hired by a county to conduct bearin9s 
involving disputes of teachers and school 
boards . 

Arnie A. Rove 
Mccone County Attorney 
McCone County Courthouse 
Circle MT 59215 

Dear Mr . Hove : 

23 June 1986 

You have asked l!IY opinion on the following questions: 

1. May a candidate for county superintendent 
of schools assume office in January 1987, 
if his or her teaching certificate 
expired in June 1986? 

2. May a fomer superintendent of schools 
with a valid teaching certificate be 
hired by a county to conduct bearings in 
regard to teacher and school board 
disputes, etc . ? 

Your first question involves an interpretation of 
section 20-3-201 (2), MCA. That section provides the 
qualifications for county superintendents of schools. 

(2) Any person shall be qualified to assume 
the office of county superintendent who: 

(a) is a qua~i fied elector; 

(b) holds a valid teacher certificate issued 
by the superintendent of public instruction; 
and 

(c) has not less than 3 years of successful 
teaching experience. [El!lphasis added.] 
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The section lists qualifications that a county 
superintendent of schools must possess in order to 
assume office . Because the statute addresses 
qualifications for assuming office, rather than for 
nomination or election, I conclude that all of the 
qualifications must be possessed on the date that a 
person takes over the position of county superintendent . 
Therefore, a candidate whose teaching certificate has 
expired in June 1986 would not possess the necessary 
qualifications to assum.e the office of county 
superintendent of schools in January 1987. 

This interpretation is consistent with the Montana 
Supreme Court's opinion in State ex rel. Flynn v. Ellis, 
110 Mont. 43, 98 P.2d 879 (1940). In Flynn, the Court 
noted that where there are no explanatory words 
indicating that eligibility requirements have reference 
to the time of the election, then they have reference to 
the qualifications to hold office, rather than the 
qualifications to be elected to of£ice . 98 P . 2d at 882. 
See also the discussion of eligibility requirements for 
a school trustee in 37 Op . Att ' y Gen. No. 145 (1978). 

Your second question involves an interpretation of 
section 20-3-201 (3), MCA. That section provides, in 
pertinent part: 

The officeholder may contract for the services 
of another county suserintendent to perform 
other duties require by law of a c ounty 
superintendent. The superintendent of public 
instruction shall prescribe a contract form to 
be used. [Emphasis added.) 

One of the duties of a county superintendent is to hear 
and decide controversies involving the trustees of 
school districts in the county and employment actions 
involving teachers. S 20-3- 210, MCA. Onder section 
20-3-201(3), MCA, the superintendent may contract with 
another county superintendent to hear and decide these 
disputes . The statute specifically refers to county 
superintendents and does not mention former 
superintendents. The language was drafted as a part of 
Senate Bill 168 (enacted as chapter 550, 1985 Mont. 
Laws) . The minutes of the House Education and Cultural 
Resources Committee for March 18, 1985, reflect 
arguments by the proponents of the legislation that the 
services performed by a county superintendent should be 
contracted out to "full-time county superintendents." I 
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conclude from the clear language of the statute aa well 
as the t:estilllony on Senate Bill 168 before the 
leqialat:ive coJIIDiittees, tbat a former superintendent uy 
not be hired to perform the servicea of a county 
superi ntendent of schools. 

TBEREPORB 1 IT IS MY OPINION: 

1. A candidate for county superintendent of 
schools may not assume office unless at the 
time he assumes office he holds a valid 
teacher cert~ficate. 

2. A former superintendent of schools may not be 
hired by a county to conduct hearings 
involving d,tsputea of teachers and school 
boards. 

Very truly yours, 

MIU GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 OPINION NO. 72 

EDUCATION community colleqe boards of trustees, 
authority to lease , lease/purchase, or sell property; 
Bl>OCATION, IJIGBER Community college boards of 
trustees, authority to lease, lease/purchase, or sell 
property I 
MUNICIPAL CORPORATIONS - Community college boards of 
trustees, authority to leaae, lease/purchase, or sell 
property; 
SCHOOL BOARDS - Communi.ty college boards of trusteas, 
authority to lease , lease/purchase, or sell propertyr 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 20-6-603, 20-6-604, 
20-6-609, 20-6-621, 20-6-62S, 20-15-1.02, 20-15-107, 
20-15-301, 20-15-404; 
OPINIONS OF TRB ATTORNEY GENERAL - 26 Op. Att'y Gen. No. 
84 (1956), 36 op. Att'y Gen. No. 73 (1976). 

HELD; A community college board of trustees has 
authority to lease and/or lease/purchase 
property for school purposes and to sell 
unused school property. 

298 

cu1046
Text Box




