
Local school districts have always been s ub ject to 
legislative control and statutory requirements . See 
School District No. 12, Phillips County v. Bu\hes, 170 
Mont. 267 , 552 P.2d 328 11976). If a distr ct or a 
school bus contractor should require an employee or 
applicant for employment t o submit to a medical 
examination other than the examination required for 
certification, the district or the contractor would have 
to pay the cost of the examination. But securing the 
medical examination and physician's cartificate 
necessary for certification is a qualifying step 
separate and distinct from applying for employment , and 
the cost of that examination and certificate is the 
responsibility of the employee or applicant rather than 
the contractor or the district. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. School bus contractors and school districts 
which employ school bus drivPrs are not 
responsible for paying the cost of the medical 
examination required for certification of 
school bus drivers. 

2. School districts 
paying the cost of 
required for the 
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are not responsible for 
the physician's certificate 
certification of teachers . 

OPINION NO. 70 

COUNTY GOVERNMENT - Transition provisions for holdover 
officers when a new form of government is approved; 
LOCAL GOVERNMENT - Transition provisions for holdover 
officers when a new form of gove.rnment is approved ; 
LOCAL GOVERNMENT STUDY COMMISSIONS Transition 
provision.. for holdover officers when a new form of 
government is approved; 
MONTANA CODE ANNOTATED- Sections 2-16-213(1), 7-3-156, 
7-3-158, 7-3-193 (1), 7-3-193 (2) (c); 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GE.NERAL - 41 Op. Att'y Gen. No. 
44 (1986). 
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HELD: "Holdover• o f ficers of an existing governing 
body are not permitted to remain in office 
once a new form of local government has been 
adopted and the new governing body has been 
elected and qualified, unless the exclusive 
exceptions found in section 7- 3- 158 (3), MCA, 
are implemented. Other elected or appointed 
officers and employees whose positions are not 
abolished by the new form of government 
continue to perform their duties unless 
special provisions are made for the 
discontinuance of those duties. 

20 June 1986 

Loren Tucker 
Madison County Attorney 
P.O. Box 36 
Virginia City MT 59755 

Dear Mr. Tucker: 

You have requested my opinion on a question which I have 
characterized as follows: 

Is section 7-3-158(3), MCA, an exclusive list 
of exceptions to the general rules which 
provide for the transition of officers and 
employees who hold government positions on the 
date that a new plan of government takes 
effect? 

Your question involves the procedures to be followed in 
implementing an alternative form of local government 
proposed by a local government study commission and 
approved by the voters. Section 7-3- 158, MCA, sets 
forth the transition provisions for "holdover• 
personnel, i.e., officers and employees who hold 
government positions at the ti.me a new plan of 
government is adopted . That section applieA to study 
comm~ss~on proposals by operation of section 7-3-193(1), 
MCA, and is set forth below. 

7-3- 158. Transition provisions affecting 
personnel. (1) The members of the governing 
body holding office on the date the new plan 
of government is adopted by the electors of 
the local government continue in office and in 
the performance of their duties until the 
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governing body authorized by the plan has been 
elected and ~alified, whereupo~ the prior 
governing body is abolished. 

(2) All other employees holding offices or 
positions, whether elective or appointive, 
under the goverrunent of the county or 
municipality continue in the performance of 
the duties of their respective offices and 
positions until provisions are made for the 
performance or discontinuance of the duties or 
the discontinuance of the offices or 
positions. 

(3) A charter or a petition proposing an 
alteration to an existing form of local 
government may provide that existing elected 
officers shall continue in office until the 
end of the term for which they were elected or 
may provide that existing elected officers 
shall be retained as local government 
employees until the end of the term for which 
they were elected, and their salaries may not 
be reduced. 

Section 7-3-158, MCA, was one of the statutes addressed 
in 41 Op. Att'y Gen. No. 44 (1986). In that opinion I 
concluded that, pursuant to section 7-3-158 (1), MCA, 
"holdover• officers are not permitted to remain in 
office once the new governing body has been elected and 
qualified, unless the adopted study commission proposal 
includes a specific provision that they be retained, 
pursuant to section 7-3-158 (3), MCA. Subsection (1) 
sets forth the general rule t •• at holdover officials 
continue in office only until the new officers are 
elected and qualified. 

Two exceptions to this rule sre permitted under 
subsection (3). A charter or petition proposing the 
change in governme.nt may provide that a holdover elected 
officer serve out his full term of office or that be be 
retainen for his full term as a local government 
employee (in a different capacity) 1 with no reduction in 
salary. If neither exception is provided for by charter 
or petition, then the general rule in subsection (1) 
would operate to abolish the prior governing body at the 
time the n~w body is elected and ~alified for office. 
This interpretation is consistent with section 
7-3-193(2) (c), HCA, which provides that study 
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c0111111issions •Of provide for existing elected officers 
under 7-3-158 .• (Emphasis added.) 

The statutes provide for no other exceptions to the 
general rule, and I conclude that no other exceptions 
are authorized. Wher e there is an express mention of 
certain author! ty, the mentioning of it implies the 
exclusion of any other. R.eed v. Reed, 130 Mont. •o9, 
413, 304 P. 2d 5:JO, 592 (195"6')':"" --

The general rule set forth in subsection 11) of section 
7-3-158, MCA, applies to officers of an existing 
governing body. Subsection (2) is the general rule for 
all other elected or appointed officers and employees. 
These officers and employees continue in the performance 
of their duties •until provisions are made for the 
performance or discontinuance of the duties or the 
discontinuance of the offices or positions .• 

The exact meaning of section 7-3-158 (2), MCA, is not 
clear. The minutes of the House and Senate Local 
Government Committees, which considered the language in 
1979 during hearings on Bouse Bill 851 (enacted as 1979 
Mont . Laws, ch. 675, S 23), are not helpful. The 
language of subsection (2) suggests the following. An 
elected or appointed officer or employee in the existing 
government who is not a member of the governing body 
itself loses his position if that position is abolished 
by the adoption of a new form of government. If this 
occurs, the position would end at the time the officers 
of the new governing body t ake office. SS 7-3-156, 
7- 3-158(1), MCA. Of course the two exceptions provided 
for in section 7-3-158 (3) , MCA, could operate to permit 
an elected officer to continue to work for the local 
government, either in his elected position or in a 
different capacity, without a reduction in salary. 

If, however, the position is not abolished by the 
adoption of a new form of government, then the elected 
or appointed officer or employee in the existing 
government continues to fulfill the duties of hie 
position un~ess his term of office expires or some 
provision is made for the discontinuance of his duties. 
The latter situation could occur i n one of several ways, 
depending upon whether the officer or employee serves by 
election or appointment . If the individual is an 
elected official whose position has not been eliminated 
by the new form of government, a charter or petition may 
provide that he serve in a different capacity with no 
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reduction in salary, pursuant to section 7-3-158 (3), 
MCA. If the individual is an a~pointed official whose 
position bas not been abolishe by the new form of 
government, the appointing power may act to discontinue 
the duties of that position . Every office of which the 
duration is not fixed by law is held at the pleasure of 
the appointing power. S 2-16-213 (1), MCA. See Conboy 
v . State, 42 St. Rptr. 120 , 123, 693 P.2d 547, 550 
(1985). 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

•aoldover• officers of an existing governing body 
are not permitted to remain in office once a new 
form of local government has been adopted and the 
new governing body has been elected and qualified, 
unless the exclusive exceptions found in section 
7-3-158(3), MCA, are implemented. Other elected or 
appointed officers and employees whose positions 
are not abolished by the new form of government 
continue to perform their duties unless special 
provisions are made for the discontinuance of those 
duties. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 OPINION ~0. 71 

COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - County superintendent of 
schools, contracting with former superintendent for 
services; 
COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - County superintendent of 
schools , qualifications for office; 
ELECTIONS - County superintendent of schools, quali­
fications for office; 
SCHOOL DISTRICTS - County superintendent of schools, 
qualifications for office; 
MONTANA CODE ANNOTATED Sections 20-3-201(2), 
20-3-201(3), 20-3- 210; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen. No. 
145 ' 1978). 
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