
and on probation was considered active duty because 
these firefighters were fully paid and actively engaged 
in the business of the fire department. Id. Thus, a 
firefighter could count this time toward retirement even 
though no contributions were made to the association. 

Likewise, temporary or special officers do not 
contribute to the police retirement fund. Section 
19-10-401 (1), MCA, however, allows time served as a 
special officer, added to time served as a regular and 
probationary officer, to apply toward the required time 
for retirement. Time spent on the eligible list, 
waiting for temporary or active duty 1 does not apply 
toward the required time for retirement . This makes 
sense, as special officers are fully paid and actively 
engaged in the business of the police department. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Time served for temporary duty as a special officer 
counts towa~d a police officer's requirements for 
the retired list under section 19-10-401 (1), MCA. 
The city treasurer may not withhold contributions 
for the retirement fund from a temporary officer ' s 
compensation, as the purpose of the retirement fund 
is to benefit only active officers who have 
completed 20 years or more of service. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 OPINION NO. 30 

CONTRACTS - Employment contract between school district 
and superintendent; 
EDUCATION - Authority of board of trustees and 
superintendent regarding employment contract; 
SCHOOL BOARDS - Authority of board of trustees and 
superintendent regarding employment contract; 
SCHOOL DISTRICTS - Authority of board of trustees and 
superintendent regarding employment cont.ract; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 20-4-401, 20-4-401 (1), 
20-4-401(3), 20-4-401(5), 20-4-402, 28-2-1701, 
28-2-1702, 28-2-1711; 
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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 26 Op. Att' y Gen. 
No. 15 (1955). 

HELD: 1. A board of trustees and a district 
superintendent may mutually terminate a 
three-year employment contract prior to the 
expiration of its term and enter into another 
three-year contract identical to t.he first 
except for date of expiration, without 
violatinq section 20-4-401, MCA . 

2. Section 20-4-401, MCA, does not authorize a 
board of trustees and a district superin­
tendent to enter into a rolling three-year 
employment contract. 

Patrick L. Paul 
Cascade County Attorney 
Cascade County Courthouse 
Great Falls MT 59 401 

Dear Mr. Paul: 

21 October 1985 

Your predecessor, J. Fred Bourdeau, requested my opinion 
on two questions concerning section 20-4-401, MCA, and 
its three-year limitation on the term o f the employment 
contract between a school district board of trustees and 
a district superintendent. 

In March 1984, the board of trustees (referred to as 
DISTRICT) and t.he district superintendent (referred to 
as SUPERINTENDENT) entered into an initial employment 
contract which contained the following provisions: 

1. TERM 

DISTRICT, in consideration of the promises 
herein contained of SUPERINTENDENT, hereby 
employs, and SUPERINTENDENT hereby accepts 
employment as Superintendent of Schools for a 
term commencing July 1, 1984 , and ending 
June 30, 1987 . 

DISTRICT may by specific action a nd with the 
consent of the SUPERINTENDENT extend the 
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termination date of the existing contract to 
the full extent permitted by state law. 

12 • RENEWAL OF EMPLOYMENT CONTRACT 

If DISTRICT does not notify SUPERINTENDENT in 
writing before each January 1 that t his 
Employment Contract will not be renewed, it 
shall be deemed that DISTRICT has renewed this 
Employment Contract for one (1) year extending 
from the termination date set forth in 
paragraph 1, above. SUPERINTENDENT shall, by 
certified mail to each member, remind the 
Board of the existence of this automatic 
renewal clause. Such notice shall be sent one 
month prior to the board meeting where renewal 
or nonrenewal is to be considered . 

13. TE~INA~ION OF EMPLOYMENT CONTRACT 

This employment contract may be terminated by: 

A. Mutual agreement of the parties. 

On February 11, 1985, the board and the superintendent 
terminated the contract by mutual agreement, effective 
June 30, 1985, and entered into a new contract for a 
term commencing July 1, 1985 , and ending June 30, 1988, 
but otherwise containing the same pr ovisions as the 
initial contract. 

Mr. Bourdeau sought my opinion on the following 
questions : 

1. Does the mutual termination of the 
initial contract at the end of the first 
year of a three-year term and execution 
of a second three-year contract, 
identical in all but date of expiration, 
violate the three-year limitation in 
section 20-4-401, MCA? 

2. Does the "automatic" renewal for one year 
provided in paragraph 12 of the initial 
contract violate the three-year 
limitation in section 20-4 -401, MCA? 
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Section 20-4-401(3), MCA, provides: 

The written contract of employment of a 
district superintendent or a county high 
school principal shall be authorized by the 
proper resolution of the trustees of the 
district or the joint board of trustees and 
executed in duplicate by the chai.nnan of the 
trustees or joint board of trustees and the 
clerks of the districts in the name of the 
districts and by the district superintendent 
or the county high school principal . Such 
contract shall be for a term of not more than 
3 years, and after the second successive 
contract, the contract shall be deemed to be 
renewed for a further term of 1 year from year 
to year thereafter unless the trustees shall, 
by resolution passed by a majority vote of its 
membership, resolve to t~rminate the,services 
of the district superintendent or the county 
high school principal at the expiration of his 
existing contract. The trustees shall take 
such termination action and notify the 
district superint endent or the county high 
school principal in writing of their intent to 
terminate his services at the expiration o f 
his current contract not later than February l 
of the last year of such contract. 

Regarding the first question, mutual termination of the 
contract is neither authorized nor forbidden by the 
express provisions of section 20-4-401(3), MCA; 
initially, then, it must be determined whether the 
parties to the contract have the lmplied authority to 
terminate the contract prior to the expiration of its 
term. 

Section 20-4-401(1) , MCA, requires the board to "employ 
and appoint" the superintendent. Section 20-4-402, MCA, 
provides that the superintendent is the "executive 
officer of the trustees" and performs his duties 
"subject to the direction and control of the trustees." 
The board is also vested with the power of removal and 
discharge of the superintendent. See S 20-4-401 (5), 
MCA; State ex rel . Howard v . Ireland, 114 Mont. 488, 138 
P.2d 569 (194rr:- The Legislature has given the board 
extensive authority over employment decisions concerning 
the superintendent. The three- year term restriction 
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appears to be the only litnitat~on on the contracting 
power of the board. ~ 26 Op. Att'y Gen. No. 15 
(1955). 

The general rules regulating the construction and 
operation of contracts ordinarily apply to contracts of 
employment of superintendents. See 78 C.J.S. Schools 
and School Districts S 192 (1952). Montana law allows 
executory contracts to be extinguished by rescission or 
cancellation upon consent of all the parties to the 
contract. See SS 28-2-1701, 28-2-1702, 28-2-1711, MCA. 
In the absence of any restriction to the contrary, the 
board and the superintendent have the authority to 
effect a mutual termination of their employment contract 
prior to its expiration. 

It follows that the board and the superintendent may 
then enter into another contract of employment, provided 
that its term is not more than three years. To hold 
otherwise would mean that the board could not reemploy a 
faithful and efficient superintendent on the same 
contractual basis used in hiring a new administrator. 
Such a procedur e does not violat e the three-year 
limitation imposed by section 20-4-401 (3), MCA. See 
Hardison v. Beard, 430 S.W.2d 53 (Tex. App. 1968). ThiS 
holding is cons~stent with the previous opinion of this 
office concerning subsection (3) 's predecessor statute 
IS 75- 4140, R.C .M . 1947) in which it was stated that 
•[t)he trustees, it they see tit, may grant a three-year 
contract to any district superintendent regardless of 
the number of previous terms he has served i n the 
district.• 26 Op. Att'y Gen . No . 15. 

Regarding the second question, the •automatic" renewal 
provisions of paragraph 12 must be read together with 
the provisions of paragraph 1. If one assumes that the 
parties intended by paragraph 12 to extend the 
contract's termination date one additional year from 
June 30, 1987, if notice of nonrenewal was not given by 
January 1, 1985, the parties have entered into a rolling 
three-year agreement, the termination of which will not 
occur until three and one-half years after the 
notification deadline. The same pattern will be 
repeated in subsequent years if notice of nonrenewal is 
not given by January 1. See, ~· Colman v. School 
Committee g! Swansea, 378 N.E.2d 1016 (Mass. App . 1978). 
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School authoritie s may make employment contracts for 
such a term as may be permitted under the dtatutes, but 
they may not fix the term of employment in excess of the 
statutory limits of the term. ~ 78 C.J.S. Schools and 
School Districts S 185(bl: J2y v. School Distr1ct No. 1 
of Cascade County, 24 Mont. 19, 61 P. 250 (1900).~he 
question presented here is whether, by reason of 
paragraph 12, t he contract's term of employment is •more 
than three years.• I have concluded that it is. 

Section 20- 4-401(3), MCA, requires the written contract 
of employment of a district superintendent to be 
authorized by the proper resolution of the trustees and 
further provides that such contract shall be for a term 
of not more than three years. Paragraph 12 creates, i n 
eff ect, a •term• in excess of three years by allowing 
the same contract to continue beyond three years. 

The board of trustees may exercise only those powers 
conf erred upon them by statute and such as are 
necessarily implied in the exercise of those expressly 
conferred; the statute granting the power must be 
regarded as both a grant and a limitation upon the 
powers of the board. McNair v. School District No . 1, 
87 Mont. 423, 288 P. 188 (1930) . Section 20-4-401:-MCA, 
clearly requires the board to authorize, by resolution, 
a fixed-term contract of not more than three years • 
duration. The board may not bind itself , and future 
boards, to a contract with a term in exc ess of three 
years. With respect to the contract ' s term, the 
Legislature has limited the authority and defined the 
rights of the parti es in such a complete way as to 
preclude any variation from the express provisions of 
the statute. Although the superintendent is granted, by 
this statute, the protection of a one-year continuing 
contract after completing his second successive contract 
without notice of nonrenewal, the board is not 
authorized to grant a rolling three-year employment 
contract which effectively extends the term of the 
contract beyond three years. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A board of trustees and a district 
superintendent may mutually terminate a 
three-year employment contract prior to the 
expiration of its term and enter into another 
three-year contract identical to the first 
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except for date of expiration, without 
violating section 20-4-401, MCA. 

2. Section 20- 4-401, MCA, does not authorize a 
board of trustees and a diatriet superin­
tendent to enter into a rolling three--year 
employment contract. 

Very truly yours, 

MDCE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. U OPINION NO. 31 

COUNTY GOVERNMENT - Lack of jurisdiction in county tax 
appea~ board for appeals of taxes on centrally assessed 
property; 
STATE TAX APPEAL BOA!U> - Jurisdiction for appeals of 
taxes on centrally assessed property; 
TAXATION ANO REVENUE - Appeals of taxe-s on centrally 
assessed property; 
MONTANA CODE ANNOTATED Sections 15-l-403(2), 
15-2-302 (ll (a), 15-8-601 (3) (c), 15-15-101 to 15-15-104, 
15-23-101, 15-23-102(2) (c); 
MONTANA LAWS OP 1977 - Cttapter 98, section 2; chapter 
155, section 2. 

HELD: A county tax appeal board does not have 
jurisdiction to hear appeals of tax.es on 
centrally assessed property. 

30 October 1985 

James c. Nelson 
Glacier County Attorney 
Glac ier County Courth~uee 
Cut Bank MT 59427 

Dear Mr. Nelson: 

You have asked lilY opinion on the foll01oli.1tcJ question: 

Whether a county tax appeal br ard bas 
jurisdiction over 'lppeals of taxes on 
centrally assessed property. 
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