
177C, 671 P.2d 625 (1 983) (church owned several. vacant 
lots adj acent to church building , but only the property 
occupied by the church and its access road are tax 
exempt I 1 Montana Catholic Missions v. Lewis: and Clarke 
[a.1c] County, 13 Mont. 559, 35 P. 2 (1893) (land which 
was purobasod for, and intended for, charitable 
purposes, but which • currently unused, is not tax 
exempt). 

TBEREFORB, IT IS MY OPINION: 

Irri qation distri ct property. which ie not rel ated 
to or used in irrigation work, is not ex~pt from 
taxation under the general irrigation distric~ 
ex~ptione in sections 15-6-201(1) (a) (iil and 
85-7- 2011, NCA. 

very truly yours , 

M.IKB Glw SLY 
Attorney General 

VOLUME NO. U OPINlOH NO. 18 

CITIES AND tOWNS - Eligibility of volunteer firefighters 
for group health insurance; 
BMPLOYfl.BS, PUBLIC EUqibility o f vol unteer 
firefighters f or grou)J health insurance; 
F1aE DBPARTMENTS - Eligibility of volunteer firefighters 
for group health insurance; 
REALTB - Eligibility of volunteer firefighters for group 
health insurance, 
INSURANCE - Bl:igibility of volunteer firefighters for 
c_Jroup health insurance; 
MON'rMA CODE ANNOTM'BD - Title 2, chapter 18, part 7; 
Title 7, chapter 33, parte 41 and C2 ; Title 39, abapter 
lt eeetio~a 2-18-701 to 2-18-704, 7-33-4130; 
ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Sections 24.16.1001, 
24.16 . 1005 ( 7). 

BELD: 1. Cities of the third class are not required to 
provide group health and life insurance for 
volunteer firefi ghters. 

2. Volunteer fi .. efiqhters who do not work more 
than 20 hours per week are not eligible to 
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be~ong to the group health insurance p~ 
pursuant to Title 2, chapter 18, part 7, MCA. 

Jor•~h K. Bradley 
City At torney 

0. Box 10 
Laurel MT 59044 

Dear Hr. Brallley: 

18 June 1985 

You have requested lilY opinion on t.he following two 
questions: 

1. In a city of the third clasa, may the 
lMlllbere of the volunteer ti~e depart!Dent 
be insured by the city' s group Ncli&l, 
health, and life insurance contracts 
under section 2-18-702, MCA, and must the 
city contribute a portion o f each 
firefighter's premium under section 
2-18-703, MCA? 

2. If the city is precluded by state law 
from contributing to the group insurance 
premiums for members of the volunteer 
fin departlllent, ~~~ay such firefighters 
still parti.cipate in the city' a group 
insurance plan by paying their own 
respective premiums in full, with no 
contribution fr0111 the city? 

Pire departments are regulated by Title 7, chapter 33, 
parte 41 and 42, MCA. Section 7-33-4130, MCA, provides 
a.a follows: 

(1) Cit i es of the first and second class , if 
they provide insurance for other city 
employees under Title 2, chapter 18, ~rt 7, 
shall: 

Cal provide the .aa.me insurance to their 
respective firefighters; 

(b) pay no l eas than the premium rate in 
effect as of July 1, 1980, for insurance 
cove.rage for firefighters a.nd thei.r dependents 
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notwithstanding the provisions of Title 2, 
chapter 18, part 7; 

(c) provide for collective bargaining or other 
agreement processes to negotiate additional 
premium payments beyond the amount guaranteed 
oy subsection (11 (b). 

(2) Those i ncorporated cities and towns which 
require additional funds to finance the 
provisions of this section may levy on 
property, by the amount required to meet these 
provisions, a t ax not to exceed 2 mills on the 
dollar upon all property in the respective 
c ity or town. Tl.is levy shall be collected in 
the same manner and at the same time as other 
taxes are levied. 

This statute does not mention cities of the third class. 
If the Legislature had intended to require cities of the 
third class t o provide insurance for wneir firefighters, 
it would not have limited the statute to first and 
second class cities. I cannot insert what has been 
omitted . In my opinion, cities of the third clasa are 
not required to provide group health and life insurance 
for vol unteer firefighters . 

Your second question is whether the volunteer 
firefighters may individually participate in the city 's 
group insurance plan by paying their own premiums i n 
full with no contribution by the city . The City of 
Laurel has established a group insurance plan pursuant 
to sections 2-18- 701 to 704, MCA. According to section 
2- 18-70112), MCA, a part-time permanent employee is 
eligible to participate in the group insurance phn if 
he is •scheduled to work a regular schedule of 20 hours 
or more a week." The Laurel volunteer firefighters are 
•on call" t~~nty-four hours a day and must respond, if 
possible, to every fire alarm. The time actually spent 
in training, attending department meetings, and fighting 
fires has never totaled 20 hours a week . Your question 
is whether the "on call" status of the firefi9ht:ers 
qualifies them as having a regularly scheduled work 
period of 20 hours or more. 

The Department of Labor and Industry has promul9ated 
rules pursuant t o the Minimum Wa9e and Overtime Act, 
Title 39, chapter 3, MCA. The rules set the guidelines 
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to be utilized in detPrmining what constitutes •working 
time. • S 24.16.1001, ARM. The subject of •on ca11• 
time is discussed in section 24. 16 . 1005(7), ARM, as 
follows: 

On call time. An employee who is required to 
remain on call on the employer • s premises or 
so close thereto that he cannot use the time 
effectively for his own purposes is working 
while •on call". An employee who is not 
required to remain on t .he employer ' s premises 
but is merely required to leave word at his 
home or with company officials where he may be 
reached is not working while on call. 

As you have described the pr'lctice in Laurel, every 
firefighter is expected to respond when an alarm is 
sounded unless it is impossible for him to do so. 
However, the firefighters are not required to remain 
somewhere particular, or so close thereto that they 
cannot use the time effectively for their own purposes. 
ln this situati on, the •on call" status of volunteer 
firefighters is not considered work time, and cannot be 
used to augment the work period for purposes of section 
2-18-701, MCA. 

I concl ~de that volunteer firefighters workinq less than 
20 houn per week do not fit within the definition of 
•employee• found in section 2-18-701, MCA, and are 
therefore excluded from the group ins urance plan of a 
third class city established pursuant to Title 2, 
chapter 18, part 7, MCA . Because they are not eliqible 
to belong to the group, they are not permitted to 
participate by paying their own premiums 1 unless they 
fall within the class of eliqible retirees or dependents 
defined by section 2-18-704, MCA. 

THEREPORE, IT IS HY OPINION: 

1 . Cities of the third class are not required to 
provide group health and life insurance for 
volunteer firefiqhters. 

2. Volunteer firefiqhters who do not work more 
than 20 hours per week are not eliqible to 
belonq to the qroup health insurance plan 
pursuant to Title 2, chapter 18, part 7, MCA. 
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Very ~ruly yours, 

MIJOI GREELY 
Attorney Gener~ 

VOLUt ~ NO. U OPINION NO. 19 

COlmTY C0!04TSSIOm!RS - Reeponeibilit.iee with ngat'd to 
minutes and reao~s of their minutes, 
COUNTY OPPICBRB AND EMPLOYBES Duty of c.lerk and 
recorder to record minutes of board of cOIIIIIIiasioners 
into minute book1 
KON'l'ANA CODE ANNOTA'l'BD - Sections 7-4-2611, 7-S-2107, 
7-S-2123, 7-S-2129 to 7-S-2131. 

HELD: The county clerk and recorder is not required 
to attend the meetings of tbe board of county 
cO!IIlllieeioners and take the original notes of 
the proceedings, un.leee the board eo teque,et.. 
She is required only to record the minutes 
into the minute books as a permanent record. 

21 June 1985 

John P. Connor Jr. 
Jefferson County Attorney 
Jefferson County Courthouse 
Boulder MT 59632 

Dear Hr • Connor : 

You requested an opinion concerning: 

Whether the county clerk and recorder or her 
designated aqent is required to atte,nd and 
take origins~ notee of the proceedinqs at the 
meeting· of the board of county commiasionerq . 

Section 7-4-2611, MCA, sets forth the duties of the 
clerk and recorder. It provides in pertine,nt part: 

(l) The county cle:dc of a.ny county J.• auo 
clerk of the county commissioners and ex 
officio recorder. Any duty imposed by law 
upon such officer, either as county clerk, 
c lerk of the county co~aeionera, or 
r;ecordeJ:, a hall be performed by the county 
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