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and from activity events is a school bus under
section 20-10-101(3) (a), MCA.

1 June 1984

John P. Connor

Jefferson County Attorney
Jefferson County Courthouse
Boulder MT 59632

Dear Mr. Connor:
You have requested my opinion concerning this question:

Is a l4-passenger van owned by two school
districts and used to transport students to
and from school activities a "school bus"
within the meaning of section 20-10-101(3) (a),
MCA?

Determination of vyour gquestion must be made with
reference to section 20-10-101(3) (a) and (b), MCA.

The definition of "school bus®" in section 20-10-101(3),
MCA, was substantially modified during the 1983
legislative session. See 1983 Mont, Laws, ch. 525,
Section 20~10-101(3) (a) and (b), MCA, now reads:

{(3)(a) A "school bus" means, except as
provided in subsection (3)(b), any motor
vehicle that:

(1) complies with the bus standards
established by the board of public education
as verified by the Montana division of motor
vehicles' semiannual inspection of school
buses and the superintendent of public
instruction; and

(ii) is owned by a district or other public
agency and operated for the transportation of
pupils to or from school or owned by a carrier
under contract with a district or public
agency to provide transportation of pupils to
or from school.

(b) A school bus does not include a wvehicle
that is:
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(i) privately owned and not operated for
compensation under this title;

(ii) privately owned and operated for
reimbursement under 20-10-142;

(iii) either district-owned or ©privately
owned, designed to carry not more than nine
passengers, and used to transport pupils to or
from activity events or to transport pupils to
their homes in case of illness or other
emergency situations; or

(iv) an over-the-road prssenger coach used
only to transport pupils to activity events.

It is clear that, unless excepted under section
20-10~-101(3) (b) (iv), MCA, the l4-passenger van at issue
is a "school bus."

The term “"over-the-road passenger coach"™ is not
specifically defined. Nonetheless, "[t)he terms [of a
statute] must be given the natural and popular meaning
with which they are usually understood...." Jones v.
Judge, 176 Mont. 251, 254, 577 P.2d 846, 848 (1978).
The term "over-the-road" is commonly associated with
long-distance highway transportation, while the term
"passenger coach®™ normally refers to a large common
carrier type of bus. Moreover, even if the phrase
"over-the-road passenger coach"® were ambiguous,
legislative history clearly indicates that subsection
(3) (b) (iv) is inapplicable to a small passenger van such
as that involved here. In written analysis before the
House Committee on Education and Cultural Resources,
that portion of House Bill 794 later enacted as section
20-10-101(3) (b) (iv), MCA, was explained as exempting
only "the greyhound-type buses used by many school
districts for various activity events."™ February 16,
1983 Minutes of House Committee on Education and
Cultural Resources, Ex. 2 at p. 2. A l4-passenger van
does not fall within this exception. 1Instead, the van
here is the general type of vehicle contemplated by the
subsection (3) (b) (iii) exclusion but, because its
passenger capacity exceeds nine, is not excepted
thereunder.
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

A l4-passenger van owned by two school districts
and used to transport students to and from activity

events is a school bus under section
20-10-101(3) (a) , MCA.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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