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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 40 Op. Att'y Gen. No.
22 (1983).

HELD: 1. If a property owner fails to pay the refuse
disposal district service fee required by
section 7-13-231, MCA, the underlying real
property is subject to a tax sale,

2. Tax notices for assesesment of fees for
operation of the refuse disposal district
should not be sent to taxpayers in advance of
actual commencement of service.

3. 1t 4is the responsibility of the county
treasurer to issue a receipt to taxpayers who
have paid property taxes but withheld payment
of the refuse disposal service fee.

4 April 1984

Loren Tucker

Madison County Attorney
Madison County Courthouse
Virginia City MT 59755

Dear Mr. Tucker:

You have requested my opinion on several matters
concerning the financing of refuse disposal districts.
As you are aware, the board of directors of a refuse
disposal district is authorized by section 7-13=-231,
MCA, to defray the cost of maintenance and operation of
the district by establishing a fee for service.

Your first guestion is whether the nonpayment of charges
for services provided by the district subjects the
underlying real property to a tax sale. Section
T-13-233, MCA, provides, in pertinent part: "I1f a
property owner fails to pay this fee, it shall become a
lien upon the property." Under section 15~17-101, MCA,
all property in the county upon which delinguent taxes
are a lien is subject to a tax sale. See generall

4 Sands & Libonati, Local Government Law 5'3125? {1983).
I conclude, therefore, if a property owner fails to pay
the fee for property that is receiving a service from
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the refuse disposal district, the property is subject to
the tax sale proceedings set forth in Title 15, chapter
17, MCA. You may wish to refer to 40 Op. Att'y Gen. No.
22 (1983) for a discussion of what "receiving a service"
means in the context of the refuse disposal district
statutes.

Your next gquestion is whether the fees for operation of
the refuse disposal district may be assessed in advance
of actual commencement of the service. You note that
notices of payments due were sent out in December, 1983,
although service has not yet commenced. Section
7-13-233, MCA, sets forth the procedure for collecting
the service fee:

Procedure to collect service charge. The
month the service begins, the department of
revenue or its agents shall insure that the
amount of this fee is placed on the tax
notices, to be collected with the tax. If a
property owner fails to pay this fee, it shall
become a lien upon the property.

The amount of the fee is to be included on the notice of
property taxes and assessments due that is sent to each
taxpayer pursuant to section 15-16-101, MCA. The fee is
to be collected along with the other taxes and
assessments included in the tax notice. Section
7-13-233, MCA, also provides that the schedule for the
collection procedure commences in the month that the
service begins. I conclude from the clear meaning of
the statute that the tax notices should not be sent out
until actual service begins.

You have also inguired about the county treasurer's
responsibility to issue a receipt pursuant to section
15-16-104, MCA, when payment of real estate taxes is
tendered ©Hut the refuse disposal district fee is
withheld. Section 15-16-104(2), MCA, requires the
county treasurer to "give a receipt to the person paying
any tax, specifying the amount of the assessment and the
tax paid, with a description of the property assessed."
(Emphasis added.) I have already concluded that the fee
for receiving service from the refuse disposal district
is not due until service has commenced. Certainly,
then, a receipt should be issued to those taxpayers who
withheld payment of the refuse disposal service fee but
paid other property taxes, since they were not yet
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required to pay the service fee. Once refuse disposal
service has commenced, I am of the ospinion that a county
treasurer must issue a receipt for payment of real
estate taxes even if the 1 :fuse disposal assessment is
withheld. The language of section 15-16-104(2), MCA,
directs that a receipt be given for the payment of "any
tax." 8ince real estate taxes would clearly be included
in the phrase "any tax," payment of such taxes warrants
the issuance of a receipt.

Your last question concerns whether the statutory scheme
for creation of refuse disposal districts requires
literal performance or substantial compliance. I regret
that I cannot respond to this question other than in a
very general fashion. while it is possible that
noncompliance with statutorilv-required procedures for
setting up a refuse disposal .istrict might result in
the setting aside of the assessment or declaring the
district invalid, such a result would depend upon the
specific facts of the case. Several Montana cases have
held that where the mode of exercising any power granted
to a municipal corporation is pointed out in the statute
granting it, that mode must be pursued in all
substantial particulars. The need for literal
compliance with the statutory procedure has been
emphasized in these cases. See, for example, Smith v.
City of Bozeman, 144 Mont. 528, 533, 396 P.2d 462, 465

5); Wood v. City of Kalispell, 131 Mont. 390,
393-94, 310 P.2d4 1058, 1060- . The general rule
with respect to the scope of judicial inquiry, review,
and relief, with respect to proceedings leading to
public improvements, the formation of improvement
districts, and special or local assessments, is limited,
in the absence of fraud or bad faith, mistake, or of
questions of the public or 1local character of an
improvement, to unreasonableness, arbitrariness, and
abuse of power, or discretion of the Legislature,
municipal council, or other assessing authority, and
such inquiry, review, and relief do not extend to the
policy, wisdom, or motives of the Legislature or of the
assessing authority. 70 Am. Jur. 2d Sgecial or Local
Assessments § 158 (1973) ; 13 McQuillen, Municipal
Corporations § 37.255 (1971). See also Stevens v. CEt
o ssoula, 40 St. Rptr. 1267, 1271, 667 P,2d 440, II*
T1983) (city's 3judgment as to special benefit and
special improvement district boundaries is conclusive
absent proof of fraud or mistakes which preclude the
exercise of sound judgment) .
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1.

If a property owner fails to pay the refuse
disposal district service fee required by
section 7-13-231, MCA, the underlying real
property is subject to a tax sale.

Tax notices for assessment of fees for
operation of the refuse disposal district
should not be sent to taxpayers in advance of
actual commencement of service.

It is the responsibility of the county
treasurer to issue a receipt to taxpayers who
have paid property taxes but withheld payment
of the refuse disposal service fee,

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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