VOLUME NO. 40 OPINION NO. 29

COUNTIES -~ Eligibility for emergency grant-in-aid;
COUNTIES - Procedures for transferring monies into
depletion allowance reserve fund;

COUNTIES - Use of poor fund monies for county nursing
home ;

DEPARTMENT OF HEALTH AND ENVIRONMENTAL SCTENCES -

Required to approve improvements of certain county
facilities;
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DEPARTMENT OF SOCIAL AND REHABILITATION SERVICES -
Required to approve improvement of certain county
facilities;

DEPARTMENT OF SOCIAL AND REHABILITATION SERVICES - Scope
of inguiry intc county finances for determining
emergency grant-in-aid eligibility;

MONTANA CODE ANNOTATE - Title 7, chapter 34, part 24;
Title 53, chapter 2, part 3; sections 1-2-101, 7-6-2326,
7-6-2512, 53-2-101(2), 53-2-801, 53-2-802, 53-2-811,

HELD: 1. Title 53, chapter 2, part 3, MCA, does not
authorize a county to set aside monies in the
poor fund to be unavailable for supporting
public assistance activities in the county.

2. Section 7-6-2326, MCA, permits transfer of a
poor fund cash balance to another fund at the
end of the fiscal year only when there is an
excess of the amount budgeted for the poor
fund for the next fiscal year.

3. Section 7-34-2402, MCA, permits poor fund
monies to fund a depletion allowance reserve
fund only to the extent that they represent
actual excess of expenses incurred from or for
indigent patients in the county facility.

4. Transfer of monies into a depletion allowance
reserve fund is not subject to the
requirements in section 7-6-2326, MCA.

5. Section 53-2-322(7), MCA, pr ‘mits use of poor
fund monies to build a new nursing home, but
not to improve an existing one. The county is
subject to the requirements in this section
before expending poor fund monies to build or
improve county facilities.

6. Under section 53-2-323, MCA, the inquiry into
a county's fiscal activities by the Department
of Social and Rehabilitation Services is
limited to the fiscal year in which the county
applies for emergency grant-in-aid.

30 December 1983
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John D. LaFaver, Director

Department of Social and
Rehabilitation Services

P.O. Box 4210

Helena MT 59604

Dear Mr. LaFaver:

You have requested my opinion regarding the following
guestions relating to use of poor fund monies and the
creation of a depletion allowance reserve fund:

1. Does Title 53, chapter 2, part 3, allow a
county to set aside certain monies in -
separate account within the poor fund,
which would be unavailable for supporting
the activities of the welfare department
in adm _nistering public assistance in the
county?

2% Does section 7-6-2326, MCA, prohibit the
transfer of a poor fund cash balance to
another fund when the cash balance is
less than the amount to be expended by
the county welfare department for public
assistance activities in the next year?

3. If a county nursing home is operated by
the county welfare department and if the
operating expenses incurred in the care
of the indigent patients in the nursing
home exceed the revenue earned for the
care of those patients in any one year,
can other poor fund monies be transferred
to a depletion allowance reserve fund for
that nursing home?

4. Is a county subject to the requirements
of section 7-6-2326, MCA, when making a
transfer from .he county poor fund to the
depletion allowance reserve fund?

5. Is the transfer of poor fund money to a
fund established to build or improve a
nursing home facility lawful wunder the
terms of section 53-2-322, MCA, and is
approval from SRS i.ecessary?
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6. If the sole reason that a county cannot
meet its obligation to perform public
assistance activities is an improper
transfer of a poor fund cash balance in a
prior year, is the Department of Social
and Rehabilitation Services required to
provide such county with an emergency
grant-in-aid?

Your first gquestion is whether a county has the
authority under Title 53, chapter 2, part 3, MCA, to set
aside certain portions of the poor fund in a separate
account which would not be available for supporting
public assistance activities in the county.

Section 53-2-322, MCA, provides in part:

The board shall budget and expend so much of
the funds iIn the county poor fund for public
assistance purposes as will enable the county
welfare depa.tment to pay the general relief
activities of the county and to reimburse the
department of social and rehabilitation
services for the county's proportionate share
of the administrative costs of the county
welfare department and of all ublic
assistance and its proportionate share of an

other public assistance activity that may be

carried on jointly by the state and the
county. [Emphasis added.]

In construing Montana's welfare statutes I recognize
that they are entitled to a liberal construction with a
view toward accomplishing their highly beneficial

objectives. State ex rel. Florence-Carlton School
District v. Ravalli County, 180 Mont. 285, 590 P.2d 602,
605 (1978). In aEEItfnn, the rules of statutory

construction prohibit omission of matter in the statute,
and insertion of matter omitted. § 1-2-101, MCA.

The language of section 53-2-322, MCA, authorizes the
board of county commissioners to expend monies from the
poor fund only for "public assistance purposes." Those
public assistance purposes are: (1) to pay the general
relief activities of the county, and (2) to reimburse
SRS for public assistance activities carried on jointly
by the State and county. Express mention of a certain
power or authority implies the exclusion of nondescribed
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powers. ©State ex rel. Jones v. Giles, 168 Mont. 130
841 P.2a 355, 387 (197%) refore, all monies within

the poor fund must be used for public assistance
activities within the definition of that term in section
53-2-101(2), MCA,

Your second question is whether the transfer of a poor
fund cash balance to another fund is prohibited by
section 7-6-2326, MCA, when the cash balance of the poor
fund is less than the amount to be expended by the
county welfare department for public assistance
activities in the next year.

Section 7-6-2326(1), MCA, provides:

Transfer of cash balance in fund at close of
fiscal year. (1) After a public hearing, if
the cas alance remaining at the end of a
Tiscal year in any of the several county funds
except the school fund, exceeds the amount to
be budgeted to that fund, the excess may be
transferred to other funds as the county
commissioners consider to be in the best
interest of the county. [Emphasis added.]

This section states that only “excess" may be
transferred to other funds at the end of a fiscal year.
County commissioners can transfer this excess only when
the cash balance at the end of the fiscal year exceeds
the amount to be budgeted to that fund in the next
fiscal year. The statute must be construed by its plain
language. State ex rel. Woodahl v. District Court of
Second Judicial Distfict In and For Silver Bow County,
162 Mont., 283, 511 P.2d 318, 323 (I973). ~Therefore,
trarisfer of a poor fund cash balance to another fund is
allowed only when there is an excess of the amount
budgeted for the poor fund for the next fiscal year.

Your third question relates to the sources of money for
a depletion allowance reserve fund. Title 7, chapter
34, part 24, MCA, establishes the authority of the board
of county commissioners to create such a fund and its
appropriate sources of money.

Section 7-34-2402, MCA, provides:
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Sources of money for letion allowance
reserve fund, Money ;nr the depletion

allowance reserve fund may be derived from:
(1) public and private grants;

(2) money «collected by the hospital or
nursing home for which the fund is created,
from or for indigent patients, that are in
excess of the expenses incurred for the care

of such patlents. [Emphasis added.]

This statute clearly limits the sources of revenue for a
depletion allowance £und. Subsection (2) explicitly
states that money collected by a nursing home from or
for indigent patients must be in excess of the expenses
incurred for their care in order to be allocated to a
depletion allowance reserve fund. On this basis
counties operating hospitals or nursing homes must use
accounting methods which clearly demonstrate the sources
of those revenues and that the revenues are in cxcess of
the expenses incurred from or for indigent patients
before they may be allocated to a depletion allowance
reserve fund for the hospital or nursing home. The
county does not have authority to place any poor fund
monies into the depletion allowance reserve fund if
those menies deo not represent cash balance excesses
retained by the nursing homes as described in subsection
(2).,

Your fourth question is whether the county is subject to
the requirements in section 7-6-2326, MCA, when
transferring monies from the poor fund into a depletion
allowance reserve fund. That section pertains to
transfers of remaining cash balance from one fund to
another. The gquestion is whether a depletion allowance
reserve fund is a "fund" within the meaning of the
statute, The term "fund" is not expressly defined in
the county finance statutes. Generally, a "fund" is "an
independent fiscal and accounting entity with a
self-balancing set of accounts recording cash and/or
other resources together with all related liabilities,
obligations, reserves, and equities which are segregated
for the purpose of carrying on specific activities or
attaining certain objectives in accordance with special
regqulations, restrictions or limitations." Lynn and
Freeman, Fund Accounting Theory and Practice, 30-31
(1974) .
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Section 7-6-2326, MCA, is part of the county budget law
statutes, Tit, 7, ch. 6, pt. 23. These statutes provide
for the budgeting procedure for counties and the method
of determining tax levies based on the budget for the
coming f£iscal vyear. The monies in the funds
contemplated in section 7-6-2326, MCA, come from this
budgeting and tax levy process. The county budget laws
attempt to restrict the use of these monies to the
purposes for which they were budgeted and the taxes
levied. For example, section 7-6-2325, MCA, limits
transfer of monies among the various expenditure
classes; and section 7-6-2326, MCA, limits transfer of
the monies among funds so that they can be transferred
only at the end of the year, after a hearing, and only
an amount exceeding the next year's budget for that
fund.

Sections 7-34-2401 to 2404, MCA, authorize establishment
of depletion allowance regerve funds. These funds are
strictly limited as to their sources of monies and their
uses. A depletion allowance reserve fund exists solely
for replacement and acquisition of a county hospital or
nursing home and its property and equipment. Its
funding is not budgeted, nor is it derived from tax
revenues. This fund's monies are solely contingent upon
grants, and excess cash balance retained by the county
facility. Thus, the purposes for which section
7-6-2326, MCA, exists do not pertain to a depletion
allowance reserve fund. It is my opinion that depletion
allowance reserve funds established under section
7-34-2401, MCA, are not subject to the requirements in
section 7-6-2326, MCA.

Your fifth question is whether poor fund money may be
transferred to a fund established to acquire a new
nursing home facility, and if approval from the
Department of Social and Rehabilitation Services is
necessary.

Section 53-2-322(7), MCA, provides:

No part of the county poor fund, irrespec-
tive of the source of any part thereof, may be
used directly or indirectly for the erection
or improvement of any county building so long
as the fund is needed for general relief
expenditures by the county or is needed for
paying the county's proportionate share of
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public assistance or its proportionate share
of any other public assistance activity that
may be carried on jointly by the state and the
county. Expenditures for improvement of any
county buildings used dirn:;lyifar care of the
poor, except a cnunti spital or county
nursing home, may be made out of any moneys in
the county poor fund; whether such moneys are
produced by the 13.5-mill levy provided for in
subsection (1) of this section or from any
additional levy authorized or to be authorized
by law. Such expenditure shall be authorized
only when any county building used for the
care of the poor must be improved in order to
meet legal standards required for such
buildings by the department of health and
environmental sciences and when such
expenditure has been approved by the
department of social and —rehabilitation
services. (Emphasis added.]

This subsection clearly prohibits the use of poor fund
monies to improve county nursing homes, This subsection
was amended in 1983 to exclude improvements of county
nursing homes an' hospitals from county poor fund
expenditures. At the same time the Legislature has
enacted section 7-¢-2512, MCA, which permits the county
to levy up to ten mills for erection, maintenance, and
operation of county-owned or county-operated hospitals
and nursing homes. Although this tax levy can be used
for the "erection" of nursing homes, section 53-2-322,
MCA, as amended, does not expressly prohibit use of poor
fund monies for "erection" of the nursing homes. The
first part of subsection (7) permits use of county poor
fund monies for the erection of Eﬁx county building, so
long as the fund is not needed for general relief
expenditures or for the county's share of publiec
assistance. This subsection distinguishes between use
of poor fund monies for "erection" which denotes the
constructicn of new facilities, and for "improvement”
which denotes the enhancement of existing facilities. A
county is subject tc o specific requirements before it
can expend poor fund monies for improving county
facilities used for the poor (except county hospitals
and county nursing homes): (1) it must get some kind of
certification from the Department of Health and
Environmental Sciences that such improvements are needed
to bring the institution up to that Department's legal
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standards, and (2) it must get a determination from the
Department of Social and Rehabilitation Services that
the poor fund monies are not owed to the State for the
county's proportionate share of any public assistance
activities that may be carried on jointly by the State
and the county, These two requirements do not, however,
exist for erection of county buildings. In the event
the county wishes to build a new facility, it may use
poor fund monies so long as the county determines that
the monies are not needed for general relief
expenditures or its proportionate share of public
;nnintanne activities, including those shared with the
tate.,

It is therefore evident that poor fund monies can
lawfully be used for erection of a county nursing home
but not improvement of one. At this point I must add
that prior to the 1983 amendment to section 53-2-322,
MCA, counties were not prohibited from using poor fund
monies to improve county nursing homes and county
hospitals. The counties were, however, subject to the
requirements in that section, before they could use poor
fund monies for such improvements, 1 also observe that
section 53-2-322, MCA, does not prescribe the method by
which poor fund monies are to be expended for building a
nursing home. The county is thus able to expend the
monies by placing them in a separate account for the
specific purpose of building the facility.

Your last question is whether the Department of Social
and Rehabilitation Services can deny emergency
grant-in-aid to a county that made an improper transfer
of monies out of the poor fund in a prior fiscal year.

Section 53-2-323, MCA, provides for emergency
grants-in-aid from the Department of Social and
Rehabilitation Services to counties for public
assistance. Such grants-in-aid are available only to
counties that have not transferred their public
assistance and protective services responsibilities to
the Department of Social and Rehabilitation Services
under sections 53-2-801, 53-2-802, 53-2-811, and
53-2-812, MCA. Section 53-2-323, MCA, contains criteria
for counties to gqualify for emergency grants-in-aid,
including requirements ®"(b) that all lawful sources of
revenue and other income to the county poor fund will be
exhausted;" and "(c) that all expenditures £from the
county poor fund have been lawfully made.’
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6.

Transfer of monies into a depletion allowance
reserve fund is not subject to the
requirements in section 7-6-2326, MCA.

Section 53-2-322(7), MCA, permits use of poor
fund monies to build a new nursing home, but
not to improve an existing one. The county is
subject to the reguirements in this section
before expending poor fund monies to build or
improve county facilities.

Under section 53-2-323, MCA, the ingquiry into
a county's fiscal activities by the Department
of Social and Rehabilitation Services is
limited to the fiscal year in which the county
applies for emergency grant-in-aid.

Very truly yours,

MIKE

SREELY
Attorney General
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