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HELD: 1. The Department of Social and Rehabilitation
Services should rely upon the tax levies
presented in the county clerk and recorders’
reports that are provided pursuant to section
7-6-2322. MCA, for determining the amount
levied by the county for purposes of its
county poor fund during fiscal year 1982.

2. The proceeds of the mill levy set pursuant to
section 7(1)(a) of HB 798 should include
revenue from any source that 1is normally
allocated among county funds in the proportion
a fund bears to the total mill levies of the
county.

11 August 1983

Russell E. Cater

Office of Legal Affa =

Department of Social and
Rehabilitation Services

Room 308, SRS Building

111 Sanders

Helena MT 59620

Dear Mr. Cater:

You have requested my opinion on two issues raised by
enactment of House Bill 798 during the last legislative
session. This bill allows counties to transfer all of
their public assistance responsibilities to the
Department of Social and Rehabilitation Services upon
payment of a mill levy to the State as determined by
sac;;ion 7 of the bill (codified as section 53-2-B13,
MCA) .

1. Should SRS rely upon the information
presented by each county's clerk and
recorder to the Department of
Administration, as required by section
7-6-2322, MCA, in determining the amount
levied by the county for purposes of its
county poor fund during fiscal year 19827
And, if so, should SRS rely upon this
information even in those counties in
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which the information provided in
accordance with section 7-6-2322, MCA,
differs from information provided the
Department of Revenue and/or county
officials other than the clerk and
recorder?

2. Does the amount due the State from the
levy required by part (1) (a) of section
7, BB 798, include the revenue normally
due the county poor fund from sources
such as those required by sections
61-3-509 and 15-31-702, MCA?

Section 7-6-2322, MCA, requires that each year by
September 15, the county clerk and recorder is to
"forward a full and detailed copy of the final budget,
together with the tax levies, to the department of
administration." Your opinion request indicates that in
the process of determining the amounts which counties
actually levied in 1982, the base period for determining
the amount the counties must levy and pay into an
earmarked account in the State treasury pursuant to
section 7 of the bill, SRS has been presented with
conflicting reports from the Departments c¢f Revenue and
Administration and from some county officials. You
indicate that in some cases the county fiqures differ
from both the Department of Administration reports and
the Department of Revenue annual reports.

The only report of county tax levies and final budgets
mandated by statute is that required pursuant to section
7-6-2322, MCA. The tax levy for each fund within that
final budget and report of tax levies is fixed as
provided in section 7-6-2321, MCA. That section
requires that the tax levy be set based upon the taxable
valuation of the county for the current fiscal year. It
may be set at a rate no higher than required to meet the
amount approved and adopted for that fund in the final
budget. The levy rate may not include any anticipated
tax delinquency. The amount levied by the county would
be reflected in the tax levy set to meet the final
budget pursuant to this statute. The amount of tax
actually collected under the authority of the tax levy
may therefore differ from the levy itself due to the
variables of: (1) the taxable valuation of the county
for the current fiscal year, and (2) unanticipated tax
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delingquency. This should account for the discrepancy in
the reports provided to SRS.

A tax levy refers not to the proceeds of the levy but to
"the exercise of a legislative function, whether state
or local, which determines & tax shall be imposed and
fixes the amount, purpose and subject of the exaction.
3 T. Cooler, Taxation § 1012 at 2043-44 (4th ed, 1924)."
Carkonen v. Willlam, 76 Wash, 24 617, 458 P.24 280, 286
en banc). See also Black's Law Dictiona g8l6
(5th ed. 1979). while the proceeds of the tax levy may
therefore vary from the amount set by (! "evy, each
county should set only one levy for each county fund
pursuant .o section 7-6-2321, MCA, and that levy is the
amount that should be reported to the Department of
Administration pursuant to section 7-6-2322, MCA,

Section 7(1) (b) of HB 798 provides as follows:

A cou: ty that levied an amount less than 12
mills for purposes of its county poor fund
during fiscal year 1982 must levy an
equivalent amount to the poor fund mill levy
assessed by that county during fiscal year
1982, plus 1.5 mills, not to exceed a total of
12 mills, less a mill levy equivalent to an
amount the county can demonstrate was spent
during fiscal year 1982, for the building or
operation of a medical facility.

It is clear that the "levied ... amount" to which this
provision refers 3 the levy set by the county
commissioners pursuant to section 7-6-2321, MCA, and is
the figure upon which SRS should rely.

The report published annually by the Department of
Revenue is not statutorily mandated and is compiled only
for statistical purposes as a basis for preparing the
biennial legislative repcrt required pursuant to section
15-1-205, MCA. That report does not specifically
include the ¢ unty tax levies but considers them in
determining the tzxable wvalue of all property of the
state, counties, and cities. The values will vary as
property values fluctuate. Similarly, the proceeds from
the tax levies will wvary with property value
fluctuations and with unanticipated tax delinguencies.
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SRS should utilize the tax levies reported to the
Department of Administration pursuant to section
7-6-2322, MCA.

Section 7(2) of HB 798 requires that "the proceeds of
the mill levy established in subsection (1)* be
deposited in an earmarked revenue fund in the state
treasury.

The second issue you present requires interpretation of
the term "proceeds of the mill levy." The phrase read
alone would seem to limit the contents of the =ounty
poor fund to the proceeds of the real property levy. It
seems clear and unambiguous. However, when read
together with other county finance statutes, the meaning
of the phrase is not clear.

A number of specific statutes have been enacted by the
Legislature which require counties to distribute the
proceeds of particular taxes among the county funds on a
proportionate basis, Each of these statutes provides a
pro rata distribution that is controlled by the
proportion a tax levied for a particular fund bears to
the total mill levy of the taxing authority. Examples
of statutes requiring distributions of taxas into
existing funds are section 61-3-509, MCA (the motor
vehicle suspension fund); section 15-31-702, MCA
(corporate license taxes collected from banks or savings
and loan associations); and section 15-16-114(1), MCA
(personal property taxes).

Since their enactment, these statutes have been
interpreted by county authorities to allow distribution
of these taxes into county funds on a pro rata basis.
The individual county funds into which these taxes are
distributed are each authorized pursuant to statute.
Language similar to that of section 7(1) (a) of HB 798 is
contained in a number of these county fund statutes.

This language appears to authorize the county
commissioners to establish a separate fund for the
proceeds of the tax and to limit the use of the fund to
the purposes set forth in the statute. The language
read in context does not appear to limit the contents of
the fund, Rather, it is authorizing legislation which
governs the use of the fund. County commissioners have
interpreted similar language to that effect. For
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from real property taxes and distributed to that county
fund (here the county poor fund) as well as all other
monies deposited in the fund that were collected and
distributed on a proportionate basis to the county funds
pursuant to specific statutory authority.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1.

The Department of Social and Rehabilitation
Services should rely upon the tax levies
presented in the county clerk and recorders’
reports that are provided pursuant to section
7-6-2322, MCA, for determining the amount
levied by the county for purposes of its
county poor fund during fiscal vyear 1982.

The proceeds of the mill levy set pursuant to
section 7(1)(a) of HB 798 should include
revenue from any source that is normally
allocated among county funds in the proportion
a fund bears to the total mill levies of the
county.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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