
covers fire companies in unincorporated areas, towns, or 
villages . S 19-J ?-102(3), MCA. 

THEREFORE, IT IS M'• OPINION: 

Volunteer firefighters in unincorporated areas are 
not •employe es• within the meaning of the Workers ' 
Compensation Act, but are entitled to benefits 
under the Volunteer Firefighters' Compensation Ac ... . 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 
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RETIREMENT SYSTEMS - Teachers' unused vacation and sick 
leave included in earned compensation of disability 
retirees; 
TEACHERS - Computation of earned 
disability retirees under retirement 
ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA -
2 . 21 . 141, 2.21.221, 2.21.232; 

compensation for 
system; 
Sections 2.21 . 133, 

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-~01, 2-18-611, 
2-18-617, 2-18-618, 19-4-101(8); 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen . No . 
176 (1978) . 

HELD: When a teacher retires on a disability 
allowance prior to the completion of a full 
year and is statutorily entitled to earned 
compensat~on in the Teachers ' Retire.ment 
System ~n an amount equal to the 
•compensation, pay or salary which he would 
have received had be completed the full yea r,• 
the Teachers' Retirement Board must include in 
the calculation of his earned compensation the 
value of the sick leave and vacation leave the 
member would have earned had he completed the 
contract year. 
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M. Valencia Lane 
Associate Counsel 
Department of Administration 
Sam w. Mitchell Building 
Helena MT S9620 

Dear Ms. Lane: 

You requested my opinion on the following question: 

When a teacher retires on a disability 
allowance prior to the completion of a full 
year And is statutorily entitled to earned 
compensation in the Teachers ' Retirement 
System in an amount equal to the 
•compensation, pay, or salary which he would 
have received had be completed the full year,• 
must the Teachers' Retirement Board include in 
the calculation of his earned compensation the 
value of the sick leave and vacation leave the 
member would have earned if he had completed 
the contract yeAr? 

Your opinion request arises from a college teacher's 
retirement due to disability . The teacher's contract 
included, as compensation, sick leave and vacation 
leave. Opon the teacher's retirement t he college 
submitted a statement of his earned compensation, 
including amounts of vacatio.l and sick leave he would 
have accrued had he completed the contract year. The 
administrative vice president of the college stated in a 
letter to the Teachers' Retirement System (hereinafter 
"TRS•) that the Oniversity System ' s policy was to 
include those amounts as compensation . The TRS , on the 
other hand, interprets the pertinent statutes to exclude 
those amounts because they Are speculative; that is, i t 
is impossible to determine how much of the vacation and 
sick leave the teacher would have used had he completed 
the yeAr . 

I understAnd that the contrAct in question here was 
entered into before 1981. Since that time, the 
Teachers ' Retirement Act has been amended, and 
amendments are pending further in the present 
Legislature (House Bill 169), to restrict and to clarify 
the definition of •earned compensation . • The focus of 
this opinion is limited to r etirement benefits that are 
governed by the •average final compensation• and •earned 
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compensation• 
contract . I 
arising under 

definitions applied to this pre-1981 
express no opinion here on questions 

these statutes as subsequently amended. 

The retirement benefits received by the member are 
determined on the basis of •average final compensation," 
which is the average earned compensation of three 
successive highest income years. S 19-4-101 (5) , MCA . 
The definition of "earned compensation, • which is the 
crux of this opinion, is set forth in section 
19-4-101(8), MCA: 

"Earned compensation • means the full 
compensation, pay, or salary actually paid to 
a member and reported to the retirement 
system, including irregular forms of 
remuneration, such as amounts paid for special 
duty or under a salary reduction a~reement, 
and amounts paid in kind, such as maintenance . 
The employer shall fix the value of any 
compensation paid in kind , The earned 
compensation of a member who had less than 3 
consecutive years of full-time service during 
the 5 years preceding his retirem.ent is the 
compensation, pay, or salary which he would 
have earned had his part-time service been 
full-time service. The earned compensation of 
a member who is awarded a disability 
retirement allowanCe prior to the completion 
of a full yeah is the compensatTon, ~. or 
salary--wllich e woii'IO have received nad he 
completed the full year-.-- (Emphasl.S a"'di!ed-:-}" 

The Legislature enacted this subsection in 1977, and in 
so doing, created a separate and distinct treatment for 
disability recipients. For other retirees, the •average 
final compensation" is based on compensation actuall{ 
paid, including payments for unused vacation and sic 
leave that are reported to the system. See 37 Op. Att'y 
Gen . No. 176 (1978). However, members who retire under 
a disability allowance are permitted to assume, for 
computation of "average final compensation,• that they 
completed the contract year . The reason for this is 
obvious: The amount of retirement benefits the member 
will receive is based on an average of the three 
consecutive highest income years of service--usually the 
last three years of service. A member under normal 
conditions terminates his employment at the end of his 
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final contract year. A person retiring due to a 
disability may not be able to complete the contract 
year . Thus , the Legislature gave the disability 
retirees the benefit of treating the fi nal year as 
though it had been completed. 

There is no dispute that the •earned compensation• used 
by regular retirees in computing •average final 
compensation" includes payments made for unused vacation 
and siclt leave. The language in section 19-4-101 (8), 
MCA , does not qualify the definition of "earned 
compensation" for disability retirees to be different 
from that of regular retirees. The Legislature could 
have limited the definition of "earned compensation• for 
disability retirees with such language as "base pay• or 
"excluding vacation and siclt leave not actually earned . " 
Instead, it used the same language as that used for 
regular retirees : "compensation , pay, or salary.• 

The rules of statutory construction require words used 
to be given the natural and popular meaning in which 
they are usually understood . Jones v. Judge, 176 Mont . 
251, 577 P.2d 846 (19781. •compensation• is a generic 
term that when used with reference to services has been 
defined as •salary, fees, pay, remuneration for official 
services performed in whatever form or manner or at 
whatsoever periods the same may be paid." The term 
usually includes payment or credit for vacation and siclt 
leave. Anderson v. Pension and Retirement Board, 355 
A.2d 283 (Conn. 1974); 15A C.J.S. Compensatl.on S 104. 
Thus, the i n terpretation of "earned compensation" to 
include unused vacatio n and siclt leave is in accord with 
the accepted definition. If the Legislature had 
i ntended to exclude unused vacation and sick leave from 
th~ disability retire e ' s •earned compensation , • it would 
have said so. I cannot impute that legislative intent 
by statutory construction . S 1-2-101, MCA. 

TRS contends that the determination of vacation and sick 
leave the disability retiree would have earned had he 
completed the year was not intended by the Legislature 
to be included in "earned compensation• because it is 
speculative. Vacation and sick leave are benefits to 
which state employees are entitled by statute. 
SS 2-18- 611, 2- 18-619 , MCA. The employee is entitled 
"upon the date of such termination to cash compensation 
for unused vacation leave 1 assuming that the employee 
has worked the qualifying period .... " S 2-18-617 I MCA. 
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Similarly, •ta:n employee who ten~ioates eu~plo:yment with 
the agtncy is entitled to a lwnp-awn payment. equal to 
one- fourth of the pay attributed to tbe accWI!u,lated aick 
leave." S 2-18-618 15}, HCA. It appears that 'i.lnle.aa the 
amployee, in fact, uees the vacation and sick leave, he 
is entitled to tbe compensation for tbe unused bene~ita. 
See SS 2-18-617, 2-18-618, MCA1 SS 2.21.133, 2.21.141, 
2.'21.221, 2 . 21.232, ~. On this baaia the •!Usability 
retiree should be treated as though he did not use any 
of the vacation or sick leave benefits becau,ae he did 
not, in fact, use those benefits. 

An agency • s long-standing interpretation of a statute 
which it has the responsibility to admilllister is 
entitled to considerable weight. Montana I>o~rer Co. v. 
Cremer, 1~2 Mont. 277, 596 P.2d 483 (1979r:---aowever, 
t:hls is a case of first impressions The agency does not 
have years of practical application of its 
i nterpretation of the statutes. Theref:ore, the 
afore.ment.ioned rule applies with little foJ~ce, See 
Blackfeet Tribe of Indians v. Montana 1 501 F . ISupp. 446 1 
451 (D . Mont. 198!). Furthermore, 1eqi$lation Lnvolvtnq 
pensions and retirement benefits must be liberally 
construed in favor of the recipients. ~,_utomobile 
Drivers and Demonstrators Onion Local No,, 822. v. 
De~artmentof Retirement Systems, 598 P . 2ni791Wash . 
19 9); Goins-v. Board of Pension Commissioners, 158 Cal. 
Rptr. 470 (1979) . Construing the statutes liberally in 
favor of the recipients, I conclude that undor section 
19-4-101(8), MCA, a disability retiree is entitled to 
the benefit of the unused vacation and sick leave he 
would have earned had he completed the contract year. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION! 

When a t eacher retires on a disability allowance 
prior to the completion of a full yeur and i s 
statutorily entitled to earned compensat.Jlon i n the 
Teachers' Retirement system in an amount: equal to 
the "compensation, pay or salary which he would 
have received had he completed the full :~ear," the 
Teachers ' Retirement Board must incl ud.e in the 
calculation of his earned compensation th•i! value of 
the sick leave and vacation leave the m~nber would 
have oe.rned had he completed the contx~act year. 

Very trul y yours, 

MIRE GREELY 
~ttorney General 




