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It should be noted, though, that while condominiums 
creat ed by conversion from another form of ownership are 
exc.npted by section 76- 3-204 , MCA, they are still 
subJect to the general prohibition in the Subdivision 
and Platting Act that the conversion not simply be the 
final step in a plan designed to purposely evade the 
application of the Act. ~· ~· SS 76- 3- 201 and 
76-3-207(1), MCA; 37 Op. Att'y Gen . No. 41 (1977). The 
pattern or manner of division, sale, and/or construction 
upon land may suggest that conversion was a tool for 
avoiding subdivision review. For example, construction 
of an apartment building closely followed by conversion 
to condominiums may suggest that the Act and the public 
interest it seeks to protect may have been circumvented. 

THEREFORE , IT IS MY OPINION: 

of existing rental occupancy apartment 
office buildings to individual 

ownership are exempted from the 
of the Montana Subdivision and 
Title 76, ch. 3, MCJ\, by section 

Conversions 
houses or 
condominium 
requirements 
Platting Act, 
76-3-20 4 , MCA. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Atto rney General 

VOLUME NO. 39 OPINION NO. 75 

INTERGOVERNMENTAL COOPERATION - Creation of consolidated 
planning boards ; 
INTERLOCAL AGREEMENT - Creation of consolidated planning 
boards; 
LAND USE - Local government discretion to create 
planning boards; 
LAND USE - Local government required to substantially 
adhere to master plan; 
LAND USE - Planning boards, membership, 
responsibilities; 
LOCAL GOVERNMENT - Consolidated planning boards , 
membership; 
LOCAL GOVERNMENT - Discretion to create planning boards 
and zoning commissions; 
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LOCAL GOVERNMENT - No authority to levy extra mills for 
planning purposes when planning board is eliminated; 
LOCAL GOVERNMENT - Planning board must advise on 
subdivision plat review; 
LOCAL GOVERNMENT - Requirement to substantially adhere 
to master plan for land use purposes; 
PLANNING BOARDS - consolidated planning boards, 
membership, responsibilities; 
PLANNING BOARDS - Designation of authority; 
SUBDIVISIONS - Advice of planning board on subdivision 
plat review; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Title 76, chapter 1; Title 76, 
chapter 2; section 76-3- 605. 

HELD: 1. The number of members and length of their 
terms on a consolidated planning board may be 
determined by the interlocal agreement forming 
the board. 

2. lf a planning board is eliminated, the 
governing body has no authon.ty to levy the 
extra mills for planning board purposes . 

3. If a planning board is eliminated, the 
governing body must substantially adhere to 
any master plan previously adopted or amend 
the plan to its needs. 

4. Any official action or power specifically 
delegated to the planning board must be 
approved by the full board. 

S. The creation of planning boards and zoning 
commissions is within the discretion of the 
governing body. Once created, however, -.he 
statutory mandates as to each board must be 
followed. 

6. If a planning board exists, a governing body 
must seek its advice in addition to holding a 
public hearing on all subdivision plat review. 

Robert L. Deschamps, !II 
~lissoula County Attorney 
Missoula County Courthouse 
Missoula, Montana 59801 
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Dear Mr. Deschamps: 

You have requested my opinion o n the fol l owing 
questions: 

1. Where a consolidated planning board i s 
formed pursuant to section 76-l-112, MC~ , 
may the number of members and the length 
of their terms be different from the 
statutorily prescribed numbers and terms 
for city-county and county planning 
boards? 

2. If a planning board is completely 
eliminated, does the governing body have 
the authority to levy extra mills for 
planning purposes and to take any action 
with respect to a previously adopted 
master plan? 

3. May the admi nistrative and regulatory 
functions of a planning board be handled 
by a subcommittee of the planning board 
without review, consideration, and action 
by the full board? 

Planning boards are authorized by statutes set forth in 
Title 76, chapter 2, MCA. The chapter permits a variety 
of boards to be formed: c ity, county, city-county, 
joint o r consolidated planning boards. Your first 
question concerns the number of members and length of 
terms on the latter type of board--a consolidated 
planning board. Membership and length of terms for 
planning boards are set out in part 2 of the chapter. 
Consol~dat~d planning boards are formed and governed by 
interlocal agreement. Section 76-1-112 (2) (c), MC~, 
provides that the agreement shall •specify the 
representation, means and manner of appointment, 
membership duties, and manner of sharing costs . . • which 
may be 2!! any basis agreeable" to those boards jo~.n~ng 
forces , (Emphas~s added.) The underlined portion of 
this section contains the crucial language. The section 
indicates that as long as the parties agree, the terms 
set forth in the document will control. 
"Representation" and •means and manner of appointment,• 
without further specific direction, are sufficiently 
broad terms to allow for the number of members and their 

287 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

terms of service to be determined by interlocal 
agreement. As you indicated in your opinion request, 
this interpretation is illustrated in the latest 
interlocal agreement establishing a consolidated 
planning board for the city and county of Missoula . 
That agreement, approved by this office, provided for a 
thirteen-member board which is within the range 
established for either city, county, or city-county 
planning boards, SS 76-1-201, 76-1-211 , 76-1-221, HCA. 

Your second question involves the abi1it' of a governing 
body to levy extra mills for planning purposes in the 
absence of an established planning board. Part 4 of the 
planning board chapter concerns financial 
administration. Sections 76-1-403 through 76-1-407, 
HCA, give a city or county the authority to levy a 
property tax for planning board purposes subject to 
certain restrictions. Your position is that the 
creation of a planning board is discretionary and since 
the local government would have to perform many of the 
tasks with or without the board, the mill levy is 
necessary for planning board purposes. The levy should 
still be allowed, therefore, to pay for the extra burden 
inc ut·red by the loca 1 government. 

It is a general rule of statutory construction that 
statutes are to be read in their entirety and considered 
as a whole without giving particular attention to any 
one section or sentence. Vita-Rich Dairy, Inc . v . De~t . 
of Business Regulation, 170 Mont. 341, ~ P. 2d SO 
(T976} • Planning boards are created by statute and must 
be governed by the author_;.ty given them by statute. 
Sections 76-1-403 and 76-1-404, HCA, both provide that 
when a planning board has been established, planning 
diStricts may be created and a tax may be levied under 
certain restrictions . Section 76-1-406, HCA, provides 
that "any city or town represented upon a planning board 
may levy a tax .•. . • The sections, plainly read, 
indicate that a planning board and a planning district 
must be established before a mill levy may be imposed to 
fund such operations. The fact that planning board 
functions such as subdivision plat review and approval 
are statutorily required regardless of the existence of 
a planning board does not imply that an extra mill levy 
is permissible. Taxing authority must be explicitly 
given. No authority exists for the local governing unit 
to levy extra mills for planning purposes in the absence 
of a planning board. 
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The second part of this question concerns the actions a 
governing body may take if a master plan has been 
adopted but the planning board which created it is 
eliminated. Section 76-1-601, MCA, provides that "[t)he 
planning board shall prepare and propose a master plan 
for the jurisd1ct1onal area." The use of the word 
"shall" is mandatory and requires the planning board to 
create a master plan. "Master plan" is defined in 
section 76-1-103(4), MCA , as: 

(A) comprehensive development plan or any of 
its parts such as a plan of land use and 
zoning, of thoroughfares, of sanitation, of 
recreation, and of other related matters. 

The Montana Supreme Court in Little v. Board of County 
Coi!Vftissioners, 38 St. Rptr. 1124, 1134, 631 P . 2d 1282, 
1291 (1981), found the term •master plan• synonymous 
with "comprehensive development plan• as used in the 
zoning statutes. The exact layout of a master plan is 
not statutorily dictated but section 76-1-601, MCA, 
lists a number of things the plan may contain. Once the 
master plan is propos~d and adopted by a planning board 
under sections 76-1-602 and 76-1-603 (3), MCA, the 
governing bodies represented on the board (see S 
76-1-103(3), MCA) "shall adopt a resolution of intent to 
adopt, revise, or reject" the proposed master plan or 
any of its parts . S 76-1-604, MCA. That section goes 
on to provide in subsection (3) that "[t) he governing 
bodies may adopt, revise, or repeal a master plan under 
this section. 1 (Emphasis added.) Thus, the governing 
body may take such action as it finds necessary 
regarding the master plan . This interpretation is 
supported by section 76-1-605, MCA, which provides that 
if the master plan is adopted, the gov~rning body within 
the territorial jurisdiction of the planning board 
"shall be guided by and give consideration to the 
general policy and patte~n of develop~ent set out in the 
master plan .... • The section does not require strict 
conformance with the master plan. For zoning pur~oses, 
however, the Montana Supreme Court's decision in Little 
clarifies the requirements of the section. The Court 
ruled that "the governing body must follow the 
' comprehensive development plan ' (master plan) when 
creating zoning districts and when promulgating zoning 
regulations.• 631 P.2d at 1291 . The requirement is not 
one of strict adherence to the master plan but rather 
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" the governmental unit, when zoning, must substantially 
adhere to the master plan . • 6ITP.2d at 1293 . 
(Emphasis :oifcred . ) The Court also noted that 
circumstances .... - ~· change and thus requ11e changes in the 
master plan. " l ~ t-his is so, the correct procedur~ is 
to amend the master plan rather than to erode the master 
plan by simply refusing to adhere to its guidelines. • 
Id . Substanti al adherence as a standard is • flexible 
enough so that the master plan would not have to be 
undergoing constant change. Yet, this standard is 
sufficiently definice so that those charged with 
adhering to it wi ll know when there is an acceptable 
deviation, and when there is an unacceptable deviation 
from the master p lan.• Id . In light of this decision 
as to zoning and the master plan, it is apparent that 
governing bodies must give considerable weight to the 
plan's recommendations in any area it covers . 

Your third question concerns the delegation of 
administrative and regulatory duties of the board to a 
subcommittee . You wish to know whether a subcommittee 
could handle such duties without review, consideration, 
and action by the full board. Section 76-1-30 4, MCA, 
provides that a majority of the members of the planning 
board constitute a quorum and that no action of the 
board is o ff icial unless authorized by ~ majority of the 
members of the board at a prope.rly called meeting . 
However, section 76- 1- 306(2), MCA, provides the board 
may delegate authority to employees to perform 
"ministerial acts i n all cases except where final action 
of the board is necessary. • The board also has the 
power und~r section 76- 1- 305, MCA, to "exercise general 
supervision of and make regulations for the 
administration of the af.fairs of t he board." 
Harmonizing these sections to a voi d ambiguity, 
McClanatt.an v. Smith, 37 St. Rptr. 113, 606 P.2d 807 
(l9SO), it appeilrs--that a subcommit tee could handle 
administrative functions of the full boara . The full 
board, however, should eRercise general supervision over 
such a subcommittee .md draw up regulations governing 
its actions, S 76-1-305, MCA . Any official action tha t 
carries the boa rd ' s recommendation , however, must be 
approved by a majority of the entire board at a properly 
called meeting. 

Thus, a subcommittee may develop proposals , research 
problems and solutions, keep records, and spend 
appropriations but the final approval or recommendation 
must come from the full planning board . 

290 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

The question of what constitutes offici~l action cannot 
be entirely answered. Tl.tle 76 , chapter 1, MCA, lists 
several powers delegated to the planning board such as 
preparing a master plan, S 76- 1-601, MCA, acceptance and 
administration of gifts and donations, S 76-l -408, MCA, 
and hiring and firing of employees, S 76-1-306, MCA. 
The planning board is specifically required to perform 
these duties and in order for the actions to be official 
a majority of the entire board must vote to act on them 
in a certain way. Those actions specif ically delegated 
to the planning board must be considered by the full 
board and are to be viewed as "official" actions. 
Info rmation and other material pre sented to the board to 
enable them to n1ake thei r decisions as well as 
ministerial acts may be performed by employees of the 
board or a subcommittee . 

Finally, you ask several questions regarding zoning 
commissions and subdivision plat review. ::ou indicate 
that section 76-2-204, MCA, states that the county 
commissioners shall require "the county planning board 
and the city-county planning board" to recommend zoning 
boundaries and appropriate regulations. There is also 
authority under section 76-2-220 , MCA , for the 
appointment of a county zoning commission. Your 
questions concern the authority of each body in the 
zoning process and the overlap in their duties . 

Section 76-2-204, MCA, provides that the county commis­
sioners shall require planning boards to recommend 
boundaries and appropriate regulations. The sect1.on 
goes on to state that the recommendations shall be 
advisory only and that if only one planning board has 
been established it shall make the recommendations, 
Little v . Board of Count"/ Commissioners, 38 St. Rptr. 
ll24:-631 P.2d lffi (19811 . But there is no absolute 
mandate that a planning board of any kind exist. 
S 76- 1-101, MCA. In the absence of a planning board, no 
recommendations must be solicited for zoning decisions. 
The zoning commission authorized in section 76-2-22(1, 
MCA, is also discretionary. "(T)he county commissioners 
may appoint a zoning commission to recommend amendments 
to the zoning regulations and classifications. • The 
pr oviso of subsection (2) requiring a hearing • (i) f a 
commission is appointed" further clarifies the 
discretionary creation of such a commission. ~ also 
Montana Wildlife Federation v. Saqer, 37 st. Rptr. 18977 
620 P.2d 1189, 1194 U980). ShoUld a zoning commission 
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be created the section requires that it consist of "five 
members appointed at- large from the zoning district . • 
Since there can be several zoning districts within a 
county , S 76-2-202, MCA, there may be several zoning 
commissions, each of which is responsible only for 
advising the county commissioners on changes within that 
zoning district. Thus, both planning boards and zoning 
commissions are discretionary in nature and if neither 
is created the county commis::;ioners must resolve the 
problems under their general authority, S 76-2-201, MCA, 
subject, of course, to the general requirement that a 
comprehensive plan has been adopted, S 76-2-201, MCA. 

The question you raise concerning subdivision plat 
review involves the interac tion of sections 76-1-107 and 
76- 3-605, MCA. Section 76-1-107, MCA, requires that if 
a planning board is created and a comprehensive plan and 
subdivision regulations adopted, the governing body 
shall seek the planning board •s advice. Section 
76-3-605, MCA, requires a governing body or its 
authorized agency to hold a public hearing on a proposed 
preliminary plan and to consider all relevant evid£nce 
to determine whether the plan should be approved. I! an 
agent holds the hearing, the agent shall advise the 
governing body of its recommendation. This latter 
statute does not mean the agent's recommendation may be 
substituted for the planning boarc!'s. The statutes do 
not conflict; there are simply two distinctly separate 
dt. ::.ies which tnust be performed. First, if the governing 
body creates a planning board or boards, their 
recommendation(s) must be solicited and second, a public 
hearing shall be held "to solicit evidence on the 
various effects the proposed plan would have on the 
public." The recommendation made by an .:~c;ent under 
section 76-3-605, MCA, is one made after consideration 
of the evidence presented at the public hearing. The 
purpose in soliciting a number of recomnendations from a 
variety of sources is to give the governing body, the 
ultimate decision maker, a wide range of input. The 
agency's recommendation cannot be substituted for that 
of the full planning board if it exists. Both bodies 
must comply with their statutory duties. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. The number of members a nd length of their 
terms on a consolidated planning board may be 
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determined by the interlocal agreement forming 
the board. 

2. If a planning board is eliminated, the 
governing body has no authority to levy the 
extra mills for planning board purposes. 

3. If a planning board is eliminated, the 
governing body must substantially adhere to 
any master p l an previously adopted or amend 
the plan to its needs. 

4. Any official action or power specifically 
delegated to the planning board must be 
approved by the full board . 

5. The creation of planning boards and zoning 
commissions is withi n the discretion of the 
governing body. Once created, however, the 
statutory mandates a s to each board mus t be 
followed . 

6. If a planning board exists, a go verning body 
must seek its advice in addition to holding a 
public hearing on all s ubdivision plat review. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 39 OPINION NO. 76 

THIS OPINION SUPERSEDES VOLUME 39, NO. 70, WHICH IS 
WITHDRAWN. 

COUNTY GOVERNMENT - Interest r a t e on delinquent property 
taxes; 
DEPARTMENT OF REVENUE Inte r e st r ate o n delinquent 
property taxes; 
FINES Interest rate on delinquent property taxes; 
INTEREST - Interest rate on delinquent property taxes; 
PROPERTY, REAL Interest rate on delinquent taxes; 
TAXATION AND REVENUE Interest rate on delinquent 
taxes; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-109, 15-16-102 . 
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