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VOLUME NO. 39 OPINION NO. 52
CHARITABLE ORGANIZATIONS - Section 23-5-413, MCA, does

not allow charitable organizations to use real property
as raffle prizes;
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GAMBLING - Using real property as a raffle prize not
authorized by section 23-5-413, MCA;

RAFFLES - Real property not allowed as a raffle prize
under section 23-5-413, MCA;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-101, 23-5-413.

HELD: The language in section 23-5-413(2) (c), MCA,
cannot be interpreted to allow the use of real
property as raffle prizes.

23 February 1982

Ted 0. Lympus, Esqg.
Flathead County Attorney
Flathead County Courthouse
Kalispell, Montana 59901

Dear Mr. Lympus:

You have asked my opinion on the fecllowing guestion:

Can the language in section 23-5-413(2) (c),
MCA, referring to tangible personal property,
be interpreted to refer only to the type of
personal property used as the prize, if in
fact personal property is to be the prize, and
not to be a prohibition on the use of the real
property, such as a residence, as the prize
instead of personal property?

The above subsecticon was added by the 1981 Legislature
to exempt charitable organizations from the value limits
placed on raffle prizes. 1981 Mont. Laws, ch. 510. § 1.

The amendment, part of the "Bingc and Raffles Law,"
states:

The proceeds from the sale of the raffle
tickets are to be used only {or charitable
purposes or to pay for prizes, The raffle
prize must be in tangible personal property
only and not in money, cash, stock, bonds,
evidence of indebtedness, or other intangible
personal property. None of the proceeds may
be used for the administrative cost of
conducting the raffle.

Your gquestion, simply put, is whether the section can be
interpreted to allow real property to be used as a
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raffle prize. The statute draws distinctions between
the types of personal property that can be used but is
silent on the use of real property. However, applying
the general rules of statutory construction it is clear
the statute does not include real property in its
description of raffle proceeds.

The function of any court in construing a statute is to
give effect to the intent of the Legislature, Chennault
v. Sager, 37 St. Rptr. B57, 861, 610 P.2d 173, 176
(1980) . § 1-2-101, MCA. That intent is best evidenced
by looking at the plain meaning of the statute. A court
"is simply to ascertain and declare what in terms or in
substance is contained in the statute and not insert
what has been omitted." Security Bank and Trust v.
Connors, 170 Mont. 59, 67, 550 P.2d 1313, 1317 (1976).
Section 23=-5=413(2) (c), MCA, clearly states that raffle
prizes "must be in tangible personal property only...."
[Emphasis added.]

The statute does not specifically mention real property
prizes but its express wording admits to no other
construction. Prizes must be 1in tangible personal
property only. "If the statute is plain, unambiguous,
direct and certain, the statute speaks for itself and
there is nothing left...tc construe.” Shannon V.
Keller, 37 St. Rptr. 1079, 1081, 612 P.2d 1293, 1294
(1980) . The use of real property as a raffle prize is
not authorized within section 23-5-413, MCA. 1In order
to offer such prizes it will be necessary to seek
curative legislation.

THEREFORE, IT IS5 MY OPINION:
The language in section 23-5-413(2) (c¢), MCA, cannot
be interpreted to allow the use of real property as
raffle prizes.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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