OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME NO. 39 OPINION NO. 24

JUDGES = Involuntary retirement allowances;

RETIREMENT SYSTEMS - Judges: Inveluntary retirement
allowances;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-1-607, 3-1-1107,
3-1-1110, 19-5-101, 19-5-403, 19-5-503;

MONTANA CONSTITUTION - Article VII, section 10,

HELD: A district court Jjudge or supreme court
justice who runs for an elective public office
other than a judicial position is not entitled
to receive an involuntary retirement allowance
under section 19-5-503, MCA. A district court
judge or supreme court justice who runs for
another judicial position that would antitle
him to membership in the Judges' Retirement
System and loses the election is entitled to
receive an involuntary retirement allowance
under section 19-5=503, MCA.
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10 July 1981

J. Michael Young, Administrator
Insurance and Legal Division
Department of Administration
S.W. Mitchell Building

Helena, Montana 59601

Dear Mr. Young:
You have requested my opinion on the following gquestion:

Whether a district court Jndge or supreme
court Jjustice who runs for elective public
office and loses the election is entitled to
receive an involuntary retirement allowance
under section 19-5=503, MCA.

Specifically you have asked whether a district judge or
supreme court justice who is a member of the Judges'
Retirement System is "involuntarily discontinued from
service” if he seeks election to another office outside
the judicial system, such as an office within the
executive branch of state government, and subsequently
loses the election. You have also asked, as a
corollary, whether a sitting judge who chooses not to
run for reelection, but runs for a different judicial
office, such as a district judge running for election to
the supreme court, is "involuntarily discontinued from
service” 1f he loses the election.

Section 19-5-503, MCA, generally provides that
contributors to the Judges' Retirement System (district
court judges and supreme court justices) are entitled to
receive involuntary retirement allowances if they are
"involuntarily discontinued from service" after having
completed five or more years of service. The term
"involuntary retirement"™ is defined as an early
retirement not for cause. § 19-5-101(8), MCA. The type
of service referred to in section 19-5-503, MCA, is not
statutorily defirned. However, when the term is read
according to its plain meaning and in the context of the
statutory scheme in which it appears, it must logically
be interpreted as referring to the holding of a position
that entitles the holder to membership in the Judges'
Retirement System.
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Under the Constitution and statutes of Montana, a
district judge or supreme court justice who runs for an
elective public office of an executive or legislative
nature, whether he or she wins or loses the election,
must be viewed as having discontinued service in the
judicial branch. Article VII, section 10, of the
Montana Constitution explicitly states: "Any holder of
a judicial position forfeits that position by...filing
for an elective public office other than a judicial
position...." See § 3-1-607, MCA. The decision to run
for elective office, however, can hardly be termed
"involuntary" as that term is commonly used, and the
candidate therefore would not fall within the purview of
section 19-5-503, MCA. He or she would inst. ad be
entitled to a refund of contributions made to the
Judges' Retirement System under section 19-5-403, MCA.

A member of the Judges' Retirement System who runs for

another judicial position is not necessarily
"discontinued from service®™ by statute or the
Constitution merely by filing for election. Mont.

Const. art. VII, § 10; cf. § 3=-1-607(3), MCA
(requirement of resignation 1napplicable to judge
running for reelection or election to another judicial
office "the term of which does not commence earlier than
the eud of the term of the office then occupied by
him") . Therefore, if the member won the election and
thereby continued to serve as either a district judge or
supreme court justice or moved from one position to the
other, he would retain his status of membership in the
retirement system.

On the other hand, if a member of the system ran for
another qualifying position and lost the election, it is
my opinion that he or she should be considered as having
been "involuntarily discontinued from service." Clearly
such a discontinuance would not be of the member's own
volition and would not constitute a discharge for cause,
either of which events would preclude coverage under
section 19=5=503, MCA. See §§ 19-5-101(8), 19-5-403,
MCA. See also §§ 3-1-1107, 3-1-1110, MCA. The judge or
justice 1losing such an election would therefore be
eligible to receive an involunta:,  retirement allowance,
provided the requisite number of years of total service
had been performed.
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

A district court judge or supreme court justice who
runs for an elective public office other than a
judicial position is not entitled to receive an in-
voluntary retirement allowance under section
19-5=503, MCA. A district court judge or supreme
court justice who runs for another judicial
position that would entitle him to membership in
the Judges' Retirement System and loses the
election is entitled to receive an involuntary
retirement allowance under section 19=5=503, MCA.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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