
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

(2) Members of boards of trustees and all 
noncertified personnel in public school 
districts on or in the vicinity of Indian 
reservations are encouraged to satisfy the 
requirements for instruct ion in American 
Indian studies as defined in 20-4-211. 

The difference between the present statute and the 
fo rmer one is clear . The Indian studies requirement is 
no longer mandatory, but rather is discretionary with 
the local school board. Most significantly, the 
Legislature provided that any Indian studies requirement 
"must be a local district requirement with enforcement 
and administration solely the responsibility of the 
local board of trustees." 

Therefore, section 20-4-213, MCA, on ~ts face, excludes 
the possibility of an Indian studies requirement 
mandated by the Board. I can find nothing in the 
Board's statuto ry powers to alter this conclusion. 
Section 20-2-121, MCA , requires the Board to establish a 
system for t eacher certification pursuant to sections 
20-4-102 and 20-4-111 , MCA. The latter section is 
inapplicable here, and the former provides that any 
teacher certification policies must be "in accordance 
with" the provi::;ions of Title 20 of the Code. One of 
those provisions is section 20-4-213, MCA. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Section 20-4-213, MCA, provides that 
Public Education doe s not have the 
require that all certified teachers 
i n-service credits in Indian studies. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

the Board of 
authority to 
complete six 

VOLUME 'JO . 3 9 OPINION NO. 12 

ANNEXATION - County water and/or sewer districts; 
COUNTY WATER AND/OR SEWER DISTRICTS - Addition of land; 
ELECTIONS - Addition of land to a county water and/or 
sewer district; 
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SEWERS - Addition o f land to a county water and/or sewer 
district; 
WATER AND WATERWAYS - Addition of land to a county water 
and/or sewer district; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-13-2214, 7-13-2341; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL- 37 Op . Att'y Gen. No. 
161 at 663 11978); 38 Op . Att ' y Gen. No. 4 7 (19791. 

HELD: An ordinance for the addition of land to a 
county water and/or sewer district is adopted 
if: 

Ill at least 4 0~ of all registered voters 
residing within the proposed boundaries of t h e 
district have voted , and 

(2) a majority of the votes cast in each 
municipal corporation or part o f a municipal 
corporation within the proposed boundaries are 
in favor of adoption , and 

(3) a majori ty of the votes 
unincorporated territory of each 
the proposed boundaries are 
adoption . 

cast in the 
county within 
in favor of 

13 April 1981 

Ted 0 . Lympus, Esq . 
Flathead County Attorney 
Flathead County Courthouse 
Kal ispel l, Montana 59901 

Dear Mr . Lympus: 

You have requested my opinion on a question which I have 
stated as follows: 

In order for an ordinance for the addition of 
land to a county water and/or sewer district 
to be adopted, are favorable votes required 
bo th of a majority of the electors in the 
proposed addition and of a majority of the 
electors in the district, or is a ma jori ty of 
the electors in both areas combined 
sufficient? 
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Section 7-13-2341, MCA, provides for the addition of 
land to an already organized county water and/or sewer 
district. It states: 

(1) Any portion of any county, and 
municipality, or both, may be added to any 
district organized under the provisions of 
this part and part 22 at any time upon 
petition presented in the manner provided in 
this part and part 22 for the organization of 
such district . 

(2) The petition may be granted by ord•nance 
of the board of directors of such district . 
Such ordinance shall be submitted for adoption 
or reJection to the vote of the electors in 
s uch district and in the proposed addition at 
a general or special election held, as 
provided in this part and part 22 , within 70 
days after the adoption of such ordinance. 

(3) If such ordinance is approved , the 
president and secretary of the bo ard of 
direct ors shall certify t hat fact to the 
secretary of state and to the county recorder 
of the county in which suc h district is 
located. Upon the r eceipt of such 
last- mentioned certificate, the secretary of 
state shall within 10 days issue his 
certificate, reciting the passage of said 
ordinance and the addition of said territory 
to said distr1ct. A copy of such certificate 
shall be transmitted to and fi ' ed with the 
county clerk of the county in which such 
district is si t uated . 

(4) From and after the date of such 
certificate, the territory named therein shall 
be deemed added to and form a part of said 
district with all the r~ghts, privileges, and 
powers set forth in this part and necessarily 
incident thereto. 

It is a fundamental rule of statutory construction that 
statutes are to be read and considered in their 
entirety, See, ~, McClanathan v . Smith , Mont. 

, 606 P . ~507, 510 (1980); 38 Op. Att'y Gen . No. 47 
at 3 (19i9l . While the statute specifies that the 
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ordinance must be submitted to electors in both the 
district and the proposed addition , i t does not specify 
wha t election results are necessary to constitute 
adoption of the ordinance. However, subsection ( ll 
states that a petition for addition o f land is to be 
presented in the same manner as a petition for the 
initial organization of a district . Subsection (2) 
again refers to provisions elsewhere in the county water 
and/or sewer district laws for the holding of an 
election . Reading the statute as a whole, therefore, I 
find that the results of a n electio n to add land are to 
be dete rmined in the same manner as the results of an 
election for the initial organization of a district. 

If the organization of a district were to tequire simple 
majority approval, then the answer to your ques t i on 
would be that a majority of the electors in both the 
district and proposed addition combined would be 
sufficient for the adoption of an ordinance to add land. 
However , section 7-13-2214, MCA , provides that the 
organiza tion of a distr ict is approved : 

(I) f at least 40% of all reg istered voters 
residing within the proposed district have 
voted and if a majority of the votes cast at 
such election in each municipal corporation or 
part thereof and in the unincorporated 
territory of each county included in such 
proposed d i strict shall be in favor of 
organizing such county district, ... 

It is well established that a statute should be 
construed so that no part of it is rendered meaningless . 
See Fletche r v. Paige, 124 Mont . 11 4, 119, 220 P . 2d 484 
11950). If simple majority approval were the only 
requirement, the phrase " in each municipal corporation 
or part thereof and in the unincorporated territory of 
each county included in such proposed district" would be 
surplusage . I conclude, therefore , that section 
7-1 3-2214. MCA, requires that t he votes in each 
municipality be tall ied separately from the votes in the 
unincorporated area, and that ma)or~ty approval be 
obtained in each . See 37 Op . Att ' y Gen . No . 161 at 
663 , 669 (1978). 

The plain intent of the Legislature in establishing this 
requirement was to prevent any municipal area or any 
rural area from dominating a county water or sewer 
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district. As applied to the initial organization of a 
district, the requirement prevents the inclusion of any 
municipal area or any rural area against its will . Cf . 
Tex. Water Code Ann. S 51 . 035 (Vernon) (providing that 
no municipality may be included in a district unless the 
organization of the district is approved by a majority 
of the voters in the municipality, and that no lands 
outside of a municipality may be included in a district 
unless the organization of the district is approved 
independent of the vote in the municipality) ; ~ 
gener ally Shaddix v. Kendrick , 419 S.W . 2d ~na, 910 (Tex. 
Ct . App . 1967), rev'd on other grounds , 430 S .W. 2d 461 
(Tex . 1968) . As applied to the addition of land to an 
already ex~sting district , the requirement tends to 
equalize the input of municipalities and unincorporated 
areas into the decision to add land . 

THEREFORE, IT IS 'W OPINION : 

An ordinance for the addition of land to a county 
water and/or sewer district is adopted ~f: 

( ll at 
residing 
<..i strict 

least 4 0% of all registered 
within the proposed boundaries 
have voted , and 

voters 
of the 

(2) a majority o f the votes cast ~ n each 
municipal corporation or part of a municipal 
corporation within the pror0sed boundaries are 
~n favor of adoptio n, and 

(3) a maJOrity of the votes 
un1ncorporated territory of each 
the proposed boundaries are 
adoption . 

Very tru l y yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO . 39 

cast in the 
county within 
in favo r of 

OPINION NO. 13 

COUNTIES - Recovery of cost of nox ious weed cont rol; 
WEED CONTROL DISTRICTS - Cost allocation between county 
and landowners; 
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