304 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME NO. 38 OPINION NO.BE

DEPARTMENT OF FPROFESSIONAL & OCCUPATIONAL LICENSING -
Licensure requirements f{or administration of contrast media;
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HELD: Licensed professional nurses, but not licensed
radieclogic technologists, may 1nject contrast
media 1into patients for the purpose of taking
diagnostic x-ray 1images 1in the body.

14 July 1980

Ed Carney, Director
Dpartment of Professicnal
and Occupational Licensing
42% North Last Chance Gulch
Helena, Montana 59601

Dear Mr. Carney:
You have requested my opinion on the following gquestion:

wWhether both radiologic technologists and profes-
sional nurses may i1nject fluids known as "contrast
media" 1nto patients for the purpose of taking
diagnostic x-ray 1mages in the body.

For reasons of public pelicy the Legislature has sought to
regulate and contrel the practices of professional nursing
and radieclogic technology by prescribing licensure regquire-
ments for each. See Title 37, chapters B and 14, MCA,
respectively. These statutes attempt to define the
practices they cover, and 1n general prohibit unlicensed
persons, or those not exempted, from engaging 1n those
practices. Your gquestion arises because neither chapter
mentions the 1njection of "contrast media" into patients and
therefore it 1s not apparent whether such injections may be
administered by licensed professional nurses, licensed
radicleoglic technologists, or both.
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The procedure 1in question involves the use of a "contrast
medium," an agent (gas or fluid or other material) which is
opagque to Xx-rays and therefore creates a shadow on a radio-
graph outlining the part of the body into which it 1is
injected. Radiologic examination procedures employing
contrast media include angiography (injection of contrast
medium 1nto arteries and veins), pneumography (injection of
contrast medium intc chest, abdomen, spinal canal, brain)
and lymphography (injection of contrast medium 1nto
lymphatic channels), to name a few. It is generally
accepted that such procedures 1involve some risk to the
patient, and "virtually all...have a small morbidity and
mortality rate in the best of hands." 4 Lawyers' Medical
Cyclopedia § 29.1b, at 3 (Rev. Ed. 1975},

The applicable provision in chapter 8 of Title 37 1s section
37-8-102(3)(a), MCA, which defines "practice of professional
nursing" as:

[T|he performance for compensation of an act 1in
the observation, care, and counsel of the i1ll, in-
jured, or infirm or in the maintenance of health
or prevention of 1llness of others or in the
supervisiocn and teaching of other personnel or the
administration of medications and treatments
prescribed by a person licensed in this state to
prescribe medications and treatments, reqguiring
substantial specialized judgment and skill and
based on knowledge and application of the princi-
ples of biological, physical, and social sciences.

The "practice of professional nursing" has not been defined
to specifically include the injection of contrast media into
patients. Nor, for that matter, 1s the 1injection of any
substance made a part of that definition. As recognized in
26 Op. Att'y Gen. No. B9 at 142 (1956), the statutory
definition of professional nursing 1s general and does not
delineate all aspects of professional nursing practice.
Concluding that intravenous injections could be carried out
by a professional nurse, as "part of the nurse's role 1in the
doctor-nurse team," that opinion focused on the nature of
professional nursing. It should be noted that the defini-
tion Attorney General Olsen consulted did not contain the
phrase "administration of medications and treatments...,6"
which was added as part of a later revision of the defini-
tion of the "practice of professional nursing." See Mont.
Laws, ch. 291, § 2. wWwith the 1inclusion of that phrase,
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in my judgment, the definition 1is clearly broad enocugh to
include the injection of contrast media into patients to
facilitate x-ray studies. Therefore, 1 conclude a licensed
professional nurse may perform that procedure.

A radiologic technologist 1is on different footing. Under
the applicable statute, section 37-14-301(2), MCA, a
licensed radiologic technologist:

[Mlay apply x-ray radiation to persons for medi-
cal, diagnostic, or therapeutic purposes under the
specific direction of a person licensed to pre-
scribe such examinations or treatments.

As you have pointed out, the operative phrase "apply x-ray
radiation" has significant meaning. It could reasonably
encompass positioning the film and the patient, and the
placement of impervious shielding, for example.

However, 1in my opinion the injecting of a contrast medium
into a passage, organ or tissue cannot be equated with those
activities, and 1s sufficiently distinct from "applying
x-ray radiation" to be beyond the scope of that phrase. 1If
the Legislature chose to expand the authority granted to
licensed radiologic technologists it could do so, presumably
raising licensure requirements accordingly. I am unwilling
to read such expansion 1nto the existing statutes, and
therefore conclude that a licensed radiologic technologist
may not inject contrast media into patients.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:
Licensed professional nurses, but not licensed radio-
logic technologists, may 1inject contrast media 1into
patients for the purpose of taking diagnostic x-ray
images 1n the body.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General




