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RETIREMENT SYSTEMS - Teachers, sabbatical leave as credit-
able service;

SCHOOL DISTRICTS - Sabbatical leave for teachers, retirement
credit;

TEATHERS - Sabbatical leave as creditable service under
retirement system;

TEACHERS' RETIREMENT BOARD - Sabbatical leave as creditable
Service;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 19=4=101(B), (11). (20),
19-4-204(2), 19-4-302(1l)(a), 19-4-302(2), 19-4-304, 19-4-
401(1), 19-4-401(2)(a), 19-4-403, 19-4-602(1), 19-4-605(1),
19=4=804, 19=4-902, 20=1=101(20);

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen. No. 80
(1977).

HELD: 1. The Teachers' Retirement Board may award a public
school teacher up to one month's creditable
service for one or more continuous months of
sabbatical leave without pay, if the board adopts
such a policy.
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The Teachers' Retirement Board must award a public
school teacher creditable service for sabbatical
leave with pay.
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3. WwWhen a school district grants a public school
teacher sabbatical leave with pay, the district
must: (a) deduct from the teacher's compensation
6€.187 percent of the full compensation actually
paid the teacher for the employee's contribution,
and (b) contribute 6.312 percent of the full
compensation actually paid the teacher for the
employer's contribution.

5 November .[479

F. Robert Johnron
Executive Secretary
Teachers' Reti: cment System
1500 Sixth Aveaue

Helena, Montana 59601

Dear Mr. Johnson:

Your predecessor asked for my opinion on the following
questlons:

Should a public school teacher be given retirement
credit for sabbatical leave? If so. what contri-
butions should be paid to the retirement system?

Public school teachers 1n Montana are required to become
members of the Teachers' Retirement System under section
19-4-302(1)(a). MCA. Both the employer and the member
contribute to funds that are part of the system. See §§
19-4-602(1) and 19-4-605(1), MCA. Benefits upon retirement
are based on the member's "average final compensation" and
the number of years of "creditable service." 5See §§ 19-4-
804 and 19-4-902, MCA. Your guestions turn on whether a
teacher's activity while on sabbatical leave constitutes
“creditable service."

"Creditable service" 15 detined in section 19-4-401(2)(a).
MCA, as follows:

The creditable service of a member includes the
following: ...each vear of service for which
contributions to the retirement system were
deducted from his compensation....
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Under this provision, there are three basic requirements for
retirement credit: (1) sembership, (2) service, and (3)

compensation.

A teacher who 15 granted a sabbatical leave retains active
membership status in the Teachers' Retiremenl System. See
37 Op. Att'y Gen. No. 80 at 3 (1977); §§ 19-4-101(11);
19-4-302¢1){a). (2); 20-1-101(20), MCA. A sabbatical leave
is generally granted for the express purpose of allowing a
teacher to engage 1n some activity that will improve him or
her professionally. Surh activity, since 1t 1s related to
the performance of 1nstruct.onal duties, constitutes
"service.® See 37 Op. Att'y Gen. No. B0 at 3 (1977); &%
19-4-101(20); 19-4-302{(1)(a), (2), MCA.

The final requirement, compensation, apparently is met 1in
some situations but not in others. Your predecessor stated
in his letter:

There 1s no statewide policy governing salary paid
a public school teacher while on sabbatical leave.
Some school dastricts grant sabbatical Ileave
without pay. while others may pay a stated dollaer
amount . the difference between the teacher's
contract salary and the salary paid the substi-
tute, one-fourth of contract salary, or one-half
of the contract salary, which appears to be the
raximum salary paid by any school district wvhile a
teacher is on sabbatical leave.

where the school district does not compensate the te ~her,
the third requirement for creditable service is not m . A
sabbatical leave without pay does not constitute “creditable
service” under section 19-4-401(2)(a), MCA. However, sub-
section (1) states that “creditable service...accumulates to
the member's credit on the basis of the retirement board's
policy governing creditable service." Section 19-4-204(2).
MCA, states:

It 1s the duty of the retirement board to adopt
policies for the determination of creditable
service 1in the retirement system implementing the
tfollowing guidelines: ...Not more than 1 month's
creditable service shall be awarded for 1 or more
continucus months of absence without pay.
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My review of the rules of the Teachers' Retirement Board,
ARM 2-3.38(1)-03800 through 538130 reveals no policy for
awarding or denying creditable service for absence without
pay under this guideline. Once the board adopts such a
policy, it should be applied uniformly to all teachers ¢n
sabbatical leave without pay.

A sabbatical leave with pay does constitute "creditable
service" under section 19-4-401(2)(a), MCA. Contributions
are to be made in the usual manner. Section 19-4-602(1),
MCA, states:

Contributions to...the annuity savings fund shall
be made in the following manner: ...Each employer
shall deduct from the compensation of each active
member on the payreoll for each payroll period on
and subsequent to the date on which the member
became a member an amount . jual to 6.187% of the
member's earned compensation.

Section 19-4-605(1), MCA, states:

Contributions to ... the pension accumulation fund
shall be made as follows: ... Each employer shall
pay into the pension accumulation fund an amount
equal to 6.312% of the earned compensation of each
member employed during the whole or part of the
preceding payroll period.

“"'Earned compensation' means the full compensation, pay, or
salary actually paid to a member and reported to the retire-
ment system...." § 19-4-101(8), MCA (emphasis added).

Of course, any teacher who wishes to engage in some employ-
ment that does not require membership in the Teachers'
Retirement System but that enhances his or her teaching
experience may terminate his or her contract with the school
district rather than request sabbatical leave. I1f the
teacher then terminates membership in the Teachers' Retire-
ment System under section 19-4-304, MCA, and at some later
date returns to employment as a Montana public school
teacher, he or she may apply for creditable service for the
employment while "on leave" under section 19-4-403, MCA.
That provision applies only to former members of the system
who are reapplying for membership, not to teachers who have
retained membership in the stem during a sabbatical leave.
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1.

The Teachers' Retirement Board may award a public
school teacher up to one month's creditable service fcr
one or more continuous months of sabbatical leave
without pay, 1f the board adopts such a policy.

The Teachers' Retirement Board must award a public
school teacher creditable service for sabbatical leave
with pay.

wWhen a school district grants a public school teacher
sabbatical leave with pay, the district must: (a)
deduct from the teacher's compensation 6.187 percent of
the full compensation actually paid the teacher for the
employee's contribution, and (b) contribute 6.312
percent of the full compensation actually paid the
teacher for the employer's contribution.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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