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ALCOHOLIC BEVERAGES - Employment of 18 year olds in estab-
lishments selling at retail;

EMPLOYMENT - Permissibility of 18 ye.r olds being employed
to serve alcoholic beverages;

MINORS - Employment of 18 year olds to serve alcoholic
beverages;

MONTANA CODE ANNOTATED -- Sections 16-6-305(1), 39-2-306(1),
45-5-623, 45-5-624

HELD: A person who is eighteen years old may be employed
as a bartender, waiter, or waltress to serve
customers purchasing alcoholic beverages in estab-
lishments which sell alcoholic beverages at
retail.

13 April 1979
Laury M. Lewis, Acting Director
Department of Revenue
S.W. Mitchell Building
Helena, Montana 59601
Dear Mr. Lewis:

You have requested my opinion on the following gquestion:
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May a person who 1s eighteen years old be employed
as a bartender, walter, or waitress to serve cus-
tomers purchasing alcoholic beverages in estab-
lishmfnts which sell alcoholic beverages at
retail?

Legislative Referendum No. 74, passed by Montana wvoters 1in
the general election of November 7, 1978, raised the legal
age for consuming and possessing alcoholic beverages to
nineteen, and made 1t a criminal offense to give or sell
such beverages (o persons under that age. The pertinent
parts of sections 94-5-609 and 94-5-610, R.C.M. 1947
(currently sections 45-5-623 and 45-5-624, MCA), were
amended to read as follows:

94-5-609. Unlawful transactions with children.
(1) A person commits the offense of unlawful
transactions with children if he knowingly:
o o
(c) sells or gives alcoholic beverages to a
person under 19 years of age....

94-5-610. Unlawful possession of intoxicating
substance b¥ children. (1) ... A person under

e age o commits the offense of possession of
an intoxicating substance 1f he knowingly has 1in
his possession an alcoholic beverage, except that
he does not commit the offense when in the course

of his employment 1t 1s necessary to possess
alcoholic beverages.

Referendum No. 74 did not specifically amend section 41-
1135, R.C.M. 1947, (currently section 39-2-306(1), MCA). At
present that statute provides:

No person under 18 years of age shall be employed
as a bartender, waiter, or waltress whose duty it
1s to serve customers purchasing liquors, beer or
wine 1in any establishment which sells liquors,
beer or wine at retail.

In the past, this statute has been amended by the Legis-
lature to comport with the legal drinking age. Although
there has been no similar amendment by the current Legis-
lature, the question remains whether the statute was
impliedly amended or repealed by Referendum No. 74.
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The referendum process is basically legislative in nature.
Fitzpatrick v. State Board of Examiners, 105 Mont. 234, 240,
70 P.2d 285, 288 (1937). Therefore, the rules of construc-
tion applied to statutes passed by the Legislature are
equally applicable to laws enacted by referendum. A basic
rule of statutory construction is that repeal by implication
is not favored. State v. Lagerquist, 152 Mont. 21, 31, 445
P.2d 910, 915 (1968). As stated in Fletcher v. Paige, 124
Mont. 114, 119, 220 P.2d 484, 487 (1950): "[A]n implied
repeal results only from an enactment, the terms and
necessary operation of which cannot be harmonized with the
terms and necessary effect of an earlier act."

In the case of the amended drinking age statutes and section
39-2-306(1), MCA, there 15 no necessary 1inconsistency or
repugnancy in terms or in operation. Section 45-5-624, MCA,
provides an explicit exception to its general prohibition
for possession of alcoholic beverages by a person under the
age of nineteen "when in the course of his employment it is
necessary to possess alcoholic beverages." Prior to the
passage of the referendum, the possession exception was more
circumscribed, excepting only the bagging and transporting
of beer during employment at a grocery store. § 94-5-610,
R.C.M. 1947 (amended 1978). The deletion of this explicit
language from the statute necessarily implies an expansion
of the recognized exception to the ban on possession of
alcoholic beverages by those under the age limit imposed by
the statute. Because section 39-2-306(1) allows employment
of eighteen year olds as bartenders and section 45-5-624
allows possession of alcoholic beverages in the course of
employment, there 1s no necessary inconsistency between the
two statutes.

Sections 16-6-305(1) and 45-5-623, MCA, do not contain
explicit employm¢ it exceptions to their prohibitions on the
sale or gift of alcoholic beverages to persons under nine=-
teen. However, 1n order to give meaning to the statutory
sanction of possession of liquor for employment purposes,
the same exception must necessarily be read into the sale
and gift statutes. Without such an integrated 1interpreta-
tion of the statutes, a person under nineteen could legally
possess alcoholic beverages during his employment but no ocae
could legally place those beverages 1into his possession.

From a reading of all the applicable statutes together, 1t
is clear that Referendum No. 74 did not impliedly repeal or
amend section 39-2-306(1), MCA. Therefore, pursuant to the
specific language of that statute, a person who is elighteen
may be employed to serve customers in establishments selling
alcoholic beverages.
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

A person who is eighteen years old may be employed as a
bartender, waiter, or waitress to serve customers
purchasing alcocholic beverages 1in establishments which
sell alcoholic beverages at retail.

Very truly yours

MIKE GREELY
Attorney General
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