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bus is stopped to load or unload students inside the 
corporate limits of a city or town. However, it is 
appropriate to maintain flashing amber lights on such 
vehicle while stopped to load or unload children as a 
warning to motorists in the interest of safety. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 94 

AFTERCARE - Hearings, procedures; DEPARTMENT OF INSTITU­
TIONS - Aftercare hearings; JUVENILES - Aftercare hearings; 
YOUTH COURT ACT - Application to aftercare hearings; 
ATTORNEY GENERAL - Opinion when question decided by district 
court; REVISED CODES OF MONTANA, 1947, sections 10-1211, 
10-1214, 10-1214(1), 10-1214(2), 80-1414.1, 80-1414.1(6), 
80-1416; MONTANA ADMINISTRATIVE CODES - sections 20-2.2(2)­
P240(5), 20-2.2(2)-P240(1). 

HELD: 1. The factors listed in section 10-1214(2) which 
provide the circumstances under which a youth may 
be detained in adult facilities are to be read 
conjunctively. 

2 . The department through its aftercare counselors 
determines that detention is required. A youth 
may be detained by the department only when deten­
tion or care is required to protect the person or 
property of the youth or others or he may abscond 
or be removed from the community. The department, 
however, may not order pre-hearing detention in a 
jailor other adult facility. A youth may not be 
detained in these facilities unless the youth 
court orders such detention as provided in section 
10-1214(2). 
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15 December 1977 

Robert L. Deschamps, III 
Missoula County Attorney 
Missoula County Courthouse 
Missoula, Montana 59801 

Dear Mr. Deschamps: 

You have requested my opl.nl.on on the following questions 
pertaining to aftercare procedures: 

1. Is detention which occurs on a weekend or holiday 
counted in determining section 80-1414.1(6)'s 
prohibition of detention longer than 72 hours 
pending a hearing on an alleged aftercare agree­
ment violation? 

2. Are the factors listed in section 10-1214(2) which 
provide the circumstances under which a youth may 
be detained in adult facilities to be read con­
junctively or disjunctively? 

3. Who determines that 
warranted based on 
1414.1(6)? 

pre-hearing 
criteria in 

detention is 
section 80-

Two titles of the Revised Codes of Montana (1947) must be 
examined in answering your questions. The Youth Court Act, 
sections 10-1201 to 1252 governs the initial disposition of 
youths alleged to be delinquent, in need of care, or who 
have committed crimes. Transfer of legal custody of a 
delinquent youth to the Department of Institutions is per­
missible disposition under the Youth Court Act. section 
10-1210(4)(d); section 10-1222(1)(d). A youth thereafter 
placed in a state juvenile facility may be released by the 
department upon signing an aftercare agreement. The release 
arrangement is similar to parole in that violation of the 
agreement may be a grounds for returning the youth to the 
juvenile facility. The department's authority to release 
the youth, and the provisions governing hearings on alleged 
violations of aftercare agreements are in sections 80-1414 
to 1419. The Youth Court Act, however, is also relevant 
because section 80-1414.1 (6) states that the .. [p] rocedures 
for taking into custody and detention of a youth charged 
with violation of his aftercare agreement shall be as pro­
vided in sections 10-1211, and 10-1214, R.C.M. 1947 ...... 
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section 80-1414.1(6) provides in part that "detention 
pending a hearing on alleged violations may not be for 
longer than seventy-two hours unless the time is extended, 
not to exceed five additional days, by the youth court upon 
stipulation of the youth or the youth's counsel and the 
state." The Department of Institutions has determined that 
weekends and holidays do not count, applying Rule 6 (a) of 
the Montana Rules of civil Procedure [MAC, § 20-2.2(2)­
P240(5)]: 

In computing any period of time ... 

[W]hen the period of time prescribed or allowed is 
less than 7 days, intermediate Saturdays, Sundays 
and holidays shall be excluded in the computation. 

The department based this rule on a youth court decision 
holding that Rule 6 (a) governs computation of the 72 hour 
period. In the Matter of ,a Youth, Order and opinion 
dated March 15, 1976, Youth Court of the Fifteenth Judicial 
District, Roosevelt County, District Judge Alfred B. Coate 
presiding. Therefore, your first question is not properly 
the subject of an Attorney General's opinion. See section 
82-401(6), R.C.M. 1947. 

Your second question concerns shelter and detention facili­
ties. Section 80-1414.1(6) provides that sections 10-1211 
and 1214 govern custody and detention procedures. section 
10-1214(1) lists several permissible shelter arrangements. 
section 10-1214(2) provides that "[t]he youth may be de­
tained in a jailor other facility for the detention of 
adul ts only if: the facilities in subsection (1) are not 
available or do not provide adequate security; the detention 
is in an area physically and visually separate and removed 
from those of adults; it appears to the satisfaction of the 
court that public safety and protection reasonably require 
detention; and the court so orders." You question whether 
these factors are to be read conjunctively or disjunctively. 
It is a rule of statutory construction that when the Legis­
lature uses the word "and," it intends that all requirements 
must be met. Sutherland, lA Statutory Construction § 21.14 
(1972). Cf. state ex reI. Normile v. Cooney, 100 Mont. 391, 
398-399, 47 P. 2d 637 ("1935). It is therefore my opinion 
that these factors are to be read conjunctively and that a 
youth may not be detained in adult facilities unless the 
youth court so orders after finding that the listed criteria 
are met. 
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Apparently, some confusion existed about whether section 
10-1214(2), which requires a youth court order prior to 
detention in adult facilities, should be read literally 
within the context of aftercare pre-hearing detention. 
section 80-1414.1(6) simply provided that the procedures for 
detention of a youth charged with violation of his aftercare 
agreement was governed by section 10-1214. Because the 
youth court was not specifically mentioned by section 80-
1414, and aftercare violations are wi thin the jurisdiction 
of the department, the youth court's role was unclear. The 
Legislature's intention to involve the youth court in after­
care detention procedures, however, was clarified by its 
1977 amendment to section 80-1414.1. The amendment left 
unaffected the seventy-two hour pre-hearing detention limi­
tation but permits the hearing time to be extended "by the 
youth court upon stipulation of the youth or the youth's 
counsel and the state." (Emphasis added.) section 80-
1414.1(6), R.C.M. 1947- Therefore, section 10-1214(2) 
should be read literally, and neither the department nor the 
aftercare hearing referree has the power to determine that a 
youth shall be detained in a jailor other adult facility 
pending hearing on an alleged aftercare agreement violation. 

Your last question concerns 
Section 80-1414.1(6) lists two 
tention pending hearing on an 
violation: 

detention determinations. 
si tuations justifying de­
alleged aftercare hearing 

... a youth may not be detained except when his 
detention or care is required to protect the 
person or property of the youth or of others; or 
he may abscond or be removed from the community in 
which the alleged violation occured. 

section 80-1414.1(6) states that "procedures for taking into 
custody and detention of youth charged with violation of his 
aftercare agreement shall be as provided in sections 10-
1211, and 10-1214, R.C.M. 1947 ... -" Your question arises 
because neither section 80-1414.1 nor sections 10-1211 or 
10-1214 address the question of who is authorized to deter­
mine that pre-hearing detention--is warranted, i.e. who 
determines that the two factors listed in section 80-
1414.1(6) are met. Section 10-1211 is solely concerned with 
taking a youth into custody (arrest in the adult context) as 
opposed to any extended care in a restricting facility 
pending hearing. See section 10-1203(19). section 10-1214 
specifies permissiliTe places of detention, but does not 
speak to the initial question of whether detention is 
authorized. 
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The factor most indicative of the Legislature's intention is 
its parallel treatment of this type of detention determina­
tion under the Youth Court Act. section 10-1209(4)(c) 
requires the probation officer in investigating an alleged 
delinquent youth to "determine," if the youth is in detention 
or shelter care, whether such detention or shel ter care 
should be continued based upon criteria set forth in 10-1212 
[detention is required to protect the person or property of 
the youth or others; he may abscond; additional criteria not 
found in the aftercare law, cf. section 10-1212 and 80-
1414.1(6)]. The determination--ls therefore an adminis­
trative rather than a judicial one. In the context of 
aftercare release, control of the youth is vested in the 
Department of Institutions, section 80-1415, whose aftercare 
counselors are the administrative counterparts of probation 
officers under the Youth Court Act. See MAC, section 20-
2.2(2)-P220. Therefore, it is the Department of Institutions 
through its aftercare counselors which determines that 
detention is warranted based on the criteria set forth in 
section 80-1414.1(6). 

However, section 10-1214(2) limits the department's deten­
tion powers. A youth may not be detained in a jailor other 
adult detention facility absent an order by the youth court, 
as discussed previously. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. The factors listed in section 10-1214(2) which 
provide the circumstances under which a youth may 
be detained in adult facilities are to be read 
conjunctively. 

2. The department through its aftercare counselors 
determines that detention is required. A youth 
may be detained by the department only when deten­
tion or care is required to protect the person or 
property of the youth or others or he may abscond 
or be removed from the community. The department, 
however, may not order pre-hearing detention in a 
jailor other adult facility. A youth may not be 
detained in these facilities unless the youth 
court orders such detention as provided in section 
10-1214(2). 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 




