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RETIREMENT SYSTEMS - A faculty member of the Montana 
University System is not prohibited from receiving retire­
ment credit for sabbatical performance; TEACHERS - A faculty 
member of the Montana University System is not prohibited 
from receiving retirement credit for sabbatical performance; 
EDUCATION, HIGHER - A faculty member of the Montana 
university System is not prohibited from receiving retire­
ment credit for sabbatical performance; REVISED CODES OF 
MONTANA, 1947 - section 75-6213. 

HELD: section 76-6213, R.C.M. 1947, does not prohibit a 
faculty member of the Montana University System 
from accruing retirement credit for sabbatical 
performance. 

17 October 1977 

Dr. Lawrence K. Pettit 
commissioner of Higher Education 
Montana University System 
33 South Last Chance Gulch 
Helena, Montana 59601 

Dear Dr. Pettit: 

You have requested my opinion on the following question: 

Does section 75-6213, R.C.M. 1947 prohibit a 
facul ty member of the Montana Uni versi ty System 
from accruing retirement credit for sabbatical 
performance? 

Faculty 
required 
pursuant 
and the 
member's 
account. 
member's 

members in the Montana University System are 
to become members of the Teachers Retirement System 
to section 75-6209, R.C.M. 1947. Both the employer 
member contribute over six percent (6%) of the 
monthly salary to the member's retirement system 

Benefits upon retirement are based upon the 
years of "creditable service." 

Sabbatical leave is best defined by the faculty's sabbatical 
policy enacted by the Board of Regents which provides that 
the sabbatical program or project will be approved only if 
it will improve the staff member professionally, or directly 
or indirectly benefit the institution and the state. Eligi­
bility for a sabbatical is based on the following criteria: 
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1) service which is primarily teaching or research; 2) 
academic rank; 3) total length of service in the Montana 
University System with a minimum of seven years of service; 
and 4) the type and quality of the proposed program. No 
sabbatical leave may exceed more than one academic year, and 
throughout this period the faculty member remains under 
contract with the Montana University System, and the salary 
received thereunder may not exceed two-thirds of the 
academic year contract. Although recipients of sabbatical 
leaves may avail themselves of fellowships, assistantships, 
or sources of limited income, they are not permitted to 
maintain full-time employment for any person while on 
sabbatical leave and recei ving payments from the Montana 
University System. If the faculty member's sabbatical 
involves an assignment for which he is to receive compensa­
tion, the compensation is received by his university unit, 
which in turn pays the faculty member. 

The question presented arose when a faculty member of the 
university of Montana was recently informed by the Teacher's 
Retirement System that a twelve-month period in 1974 and 
1975 when the faculty member was on a sabbatical did not 
consti tute creditable service. The administrators of the 
Teacher's Retirement Service based this decision upon 
section 75-6213, R.C.M. 1947. All employee contributions 
withheld during the sabbatical period were refunded, and the 
employer contributions were removed from the faculty 
member's retirement account. 

section 75-6213, R.C.M. 1947, concerns the application for 
and the purchase of creditable service for out-of-state 
employment, employment while on leave, and service in the 
armed forces. Subsection (1) addresses employment while on 
leave as follows: 

Any person applying for membership also may apply 
for creditable service in the retirement system 
for employment while on leave. The person shall 
be awarded creditable service, conditional upon 
his having been a member prior to his leave and 
upon completing five (5) years of active member­
ship in Montana subsequent to his return, provided 
his employment while on leave enhanced his 
teaching experience as determined by the Board. 
The person shall be awarded creditable service as 
determined by the Board but for not more than two 
(2 ) years, if he contributes to the retirement 
system an amount equal to the combined employer 
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and employee contributions for his first full 
year's teaching salary earned in Montana after his 
return from leave for each year of creditable 
service plus interest at the rate the contribution 
would have earned had the contribution been in his 
account upon completion of five years of member­
ship service in Montana. The contribution rate 
shall be that rate in effect at the time he is 
eligible for such service. The contribution may 
be a lump sum payment or in installments as agreed 
between the person and the retirement board. 

This statute cannot be applied merely on the basis that the 
word "leave" is used at times to define a sabbatical assign­
ment. The determinative factor is the substance of the 
sabbatical policy. If section 75-6213, R.C.M. 1947, applied 
to all leaves when the member is in an active employment 
relationship with an II employer , II as defined by section 
75-6201(3), R.C.M. 1947, then the member would have to 
purchase credit for periods of sick leave and vacation 
leave. This would be an absurd requirement. 

The language of section 75-6213, R.C.M. 1947 contemplates a 
termination of membership as shown by the first sentence 
which states "Any person aPl?lying for membership ... II 
(Emphasis added.) However, th1S 1S not the case Wl th a 
faculty member on sabbatical assignment. To earn sabbati­
cals, faculty members must be employed by the University 
uni t for at least seven years, during which time they are 
required to be members of the Teacher's Retirement System. 
The faculty member retains active membership status in the 
Teacher's Retirement System during the sabbatical. The 
facul ty member continues to be employed by the University 
unit and has not withdrawn his accummulated contributions to 
the Retirement System. Therefore, his membership has not 
terminated as defined by section 75-6211, R.C.M. 1947, and 
there is no necessity for his "applying for membership" 
under section 75-6213, R.C.M. 1947. Neither does a sab­
batical leave result in inactive membership as defined by 
section 75-6210, R.C.M. 1947 - Consequently, a sabbatical 
assignment is simply a continuation of employment with the 
University System, and a faculty member continues to be an 
active member of the Teacher's Retirement System as defined 
by section 75-6209, R.C.M. 1947. 

section 75-6213, R.C.M. 1947 grants to the Retirement Board 
the power to determine creditable service. However, section 
75-6205, R.C.M. 1947, which defines the powers and duties of 
the Retirement Board, states under subsection (14)(a): 
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One year's creditable service shall be awarded for 
each yea:;: of full-time service, outside of vaca­
tion perlods, but no more than one year's credit­
able service shall be awarded for service during 
the same school fiscal year. (Emphasis added.) 
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"service" is defined by section 75-6201, R.C.M. 1947, as the 
performance of such instructional duties or related 
activities as would entitle the person to active-membershlp 
in the Retirement System under the provisions of section 
75-6209, R.C.M. 1947. A sabbatical assignment as previously 
defined is a "related activity" that entitles a faculty 
member to active membership in the Retirement System under 
the provisions of section 75-6209, R.C.M. 1947. 

Furthermore, member contributions are deducted from the 
faculty member's compensation and employer contributions are 
collected during the period of sabbatical assignment, as 
evidenced by the factual situation in which this dispute 
arose. Not only does this make any application of the 
purchase requirement of section 75-6213(1), R.C.M. 1947, 
illogical, but section 75-6212(1), R.C.M. 1947 also states 
in part: 

The creditable service of any member shall include 
the following: 

(1) each year of service of a member for which 
contributions to the retirement system were de­
ducted from his compensation under ... this act .... 
(Emphasis added.) 

In light of the substance of the sabbatical policy, the 
retirement board is statutorily preempted from denying 
credi t for service performed during sabbatical assignment. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

section 75-6213, R.C.M. 1947, does not prohibit a 
faculty member from accruing creditable service and 
receiving the employer contribution for retirement 
benefits during the performance of a sabbatical 
program. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 




