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2. If "no-deductible" comprehensive and collision 
coverages are available, section 16-2725, R.C.M. 
1947, requires the purchase of the "no-deductible" 
coverages. In the alternative, deductible 
coverages may be purchased if the county 
reimburses its deputy sheriffs the amount of the 
deductible for repairs which are necessitated by 
job related, insured damages. 

3. If "no-deductible" comprehensive and collision 
coverages are unavailable, the county must 
reimburse its deputy sheriffs the amount of the 
deductible for repairs which are necessitated by 
job related, insured damages. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 19 

OFFICES AND OFFICERS - County officers - absence from the 
state; REVISED CODES OF MONTANA, 1947 - sections 16-2417, 
and 16-1001. 

HELD: 1. A county commissioner is subject to the provisions 
of section 16-2417, R.C.M. 1947, requiring all 
county officers to secure consent of the board of 
county commissioners before absenting themself 
from the state for a period of more than five (5) 
days. 

2. A county commissioners seeking to be absent from 
the state for a period in excess of five (5) days 
must seek approval from the other members of the 
board of county commissioners. 

Donald E. White, Esq. 
Gallatin County Attorney 
Gallatin County Courthouse 
Bozeman, Montana 59715 

2 May 1977 
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Dear Mr. White: 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. Is a county commissioners subject to the 
provisions of section 16-2417, R.C.M. 1947, 
requiring all county officers to secure 
consent of the board of county commissioners 
before absenting themself from the state of a 
period of more than five (5) days. 

2. If a county commissioner must secure consent, 
who has the authority to approve the absence? 

section 16-2417, R.C.M. 1947 provides in pertinent part: 

A county officer must, in no case, other than 
herein specified, absent himself from the state 
for a period of more than sixty days, and for no 
period longer than five days without the consent 
from the board of county commissioners, and if he 
does so absent himself he forfeits his office; .... 

A county commissioner is a county officer under the 
provisions of Article II of the Constitution of the state of 
Montana, 1972, and chapter 16, R.C.M. 1947. A county 
commissioner is subject to the mandatory language of section 
16-2417 and must obtain consent to leave the state of 
Montana for a period in excess of five days. . 

As noted, the statute also provides that the required 
consent must be obtained from the board of county commis­
sioners. Under the provisions of the statute no other 
individual is authorized to approve the absence. 

The county commissioners have supervisory control over all 
other county officers. section 16-1001, R.C.M. 1947, 
provides: 

The board of county commissioners has jurisdiction 
and power under such limitations and restrictions 
as are prescribed by law: 

To supervise the official conduct of all county 
officers and officers of all districts and other 
subdivisions in the county, charged with assessing, 
collecting, safe keeping, management or disburse­
ment of the public revenues .... " 
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The statutes are silent regarding the specific procedure for 
obtaining approval to leave the state and section 16-2417 
does not provide specific means by which the board of county 
commissioners may authorize an absence. However, it has 
long been held that when powers are granted to the board, 
and no mode of exercise is indicated, the board may in its 
discretion select any appropriate mode or course of 
procedure. Simpson v. Silver Bow County, 87 Mont. 83 at 92, 
285 P.195 (1930); Arnold et a~v. Custer County et aI, 83 
Mont. 130 at 147 i 269 P. 396 (I928). - --

Consequently, the members of the board of county commis­
sioners may authorize one of their members to be absent from 
the state. Any reasonable and sui table procedure may be 
adopted. It is not necessary that the board of county 
commissioners given consent acting as a body and making a 
record of their action on the minutes of the commission. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A county commissioner is subject to the provisions 
of section 16-2417, R.C.M. 1947, requiring all 
county officers to secure consent of the board of 
county commissioners before absenting themself 
from the state for a period of more than five (5) 
days. 

2. A county commissioner seeking to be absent from 
the state for a period in excess of five (5) days 
must seek approval from the other members of the 
board of county commissioners. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 




