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OFFICERS AND OFFICERS - Deputy Sheriffs 90% limitation on 
deputies' salaries; REVISED CODES OF MONTANA, 1947 
Sections 25-604, 69-3602. 

HELD: Deputy County Sheriffs who receive the full ninety 
percent salary allowed by section 25-604, R.C.M. 
1947, may receive a stipend for operating the 
county ambulance in addition to their regular 
salary. 

5 April 1977 

Joseph C. Connors, Esq. 
Deer Lodge County Attorney 
Deer Lodge County Courthouse 
Anaconda, Montana 59711 

Dear Mr. Connors: 

You have requested my opinion regarding the compensation 
received by deputy sheriffs. specifically the question is: 

May a deputy sheriff, who is presently receiving 
the maximum salary provided in section 25-604, 
R.C.M. 1947, receive an additional stipend of fity 
dollars per month for driving a county ambulance 
while on duty. 

section 25-604, R.C.M. 1947, provides in pertinent part: 

... in fixing the compensation allowed the deputy 
sheriffs, the board must fix the same at ninety 
percent (90%) of the salary of the officer under 
whom such deputy sheriff is serving, except in 
counties of the first, second, or third class, in 
which the board must fix the same at not less than 
seventy five percent (75%) nor more than ninety 
percent (90%) of the salary of the officer under 
whom such deputy sheriff is serving. 

The Montana Supreme Court in )itY
h 

of Billings v. Smith, 158 
Mont. 197, 490 P.2d 221 (1971, e~ that the Minimum Wage 
Act of 1971 did not apply to the salaries of county deputies 
by virtue of the 90% salary limitation of section 25-604, 
supra. By virtue of that decision, county deputies are not 
entitled to overtime payments provided other employees under 
the Minimum Wage Act. 
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Subsequent to that decision, on March 31, 1976, Attorney 
General Woodahl issued 36 OP. ATT'Y GEN. NO. 63. That 
opinion considered the appropriate statutes together with 
city of Billings v. smith, supra, and concluded that deputy 
countY-officers who recelved the full ninety percent (90%) 
salary allowed by section 25-604, supra, may receive local 
registrar's fees in addition to their salary. In reaching 
that conclusion Attorney General Woodahl stated: 

section 25-604, supra, does provide for a 90% 
limitation on the salary of county deputies. 
"Salary", when used in connection with county 
officers or employees has been held to mean, 
" ... what it ordinarily means: a fixed compensa­
tion, made by law to be paid periodically for 
services, ... " Scharrenbroich v. Lewis and Clark 
County, 33 Mont. 250, 83 p. 482 (19()5f. The 
services referred to in this case would be those 
required of a deputy county clerk and recorder. 
The question now becomes whether the sending of 
vi tal statistics to the Department of Health is 
wi thin the normal duties of a deputy clerk and 
recorder. 

There is not statutory authority that provides for 
any county officer to send vital statistics 
reports to the Department of Health. Title 69, 
chapter 44, R.C.M. 1947, makes it the duty of the 
local registrar to send the vital statistics 
reports to the Department of Health. In addition 
chapter 44 requires that the local registrar's 
work with the county clerk and recorder's office 
in filing the required certificates. section 
69-4411, R.C.M. 1947. One can conclude therefore 
that the salary paid a chief county deputy does 
not include compensation for performing the duties 
of a local registrar. 

Since the local registrar fee received by a chief 
county deputy officer is not for services required 
to be performed as a deputy county officer, it 
cannot be considered as additional salary for the 
position. The 90% limitation prohibits any addi­
tional compensation for services rendered as a 
deputy, and does not prohibit compensation for 
other services. 
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It is possible to draw an analogy between the factual situa­
tion in the prior opinion and the factual circumstances at 
hand. Regarding the operation of a county or municipal 
ambulance service, section 69-3602, R.C.M. 1947, provides as 
follows: 

69-3602. Methods of Operation--Rules--Fees. If a 
county, city, or town establishes or maintains 
such ambulance service it may, acting through its 
governing board: 
(1) Operate the service itself or contract for 
such service; 
(2) Buy, rent, or otherwise contract for vehicles, 
equipment, facilities, operators, or attendants; 
(3) Adopt rules and establish fees or charges for 
the furnishing of such ambulance service. 

The statute clearly authorizes counties to contract for 
operators or attendants for ambulance service. There is no 
statute that imposes a duty upon the sheriff or deputy 
sheriff to operate the county ambulance service. The opera­
tion of such service is not part of the deputy's normal 
duties for which he is paid his regular salary. One can 
conclude that the salary paid a deputy does not include 
compensation for driving the ambulance. Consequently, 
following the logic of 36 OP. ATT'Y GEN. NO. 63, section 
25-604, supra, does not apply in this case. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Deputy county sheriffs who receive the full ninety 
percent (90%) salary allowed by section 25-604, R.C.M. 
1947, may receive a stipend for operating the county 
ambulance in addition to their regular salary. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 




