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amount of secured notes, liens, judgments, or other interests which may be held 
against the value of the property. It is the nature of the property right created, 
and not the value of that property right as security, that is determinative. 

Now I turn to the last question which you pose. Under the facts given, a 
corporation holds title to a premises used for a bar or tavern and also holds the 
liquor license. An officer of that corporation, whose name appears on that 
license, is engaged in operating that bar or tavern on behalf of the corporation. 
You wish to know whether a bond may be required under the Act. 

Section 41-2004(1) R.C.M. 1947, provides that a "person" includes a 
corporation within the scope of the Act. Clearly, the legislature has recognized 
that a corporation may lease or own property for purposes of applying the Act. 
Where a corporation owns the premises at which a bar or tavern is being 
operated, and the license is issued to that entity, an officer of the corporation 
who is operating that premise is acting as an agent for that corporation. Any 
liability for employees' wages falls upon the corporation and it is therefore the 
corporation's interest in the premises which determines whether a bond is 
required. Further, any bond which may be required is posted by the corporation 
since that corporation is the "person" referred to in section 41-2004(1) supra. 
Under the facts you propose no bond is required since the corporation does not 
lease the premises. An agent of the corporation is not required to post a bond 
merely because his signature appears on the license in his capacity as an officer of 
the corporation to which the license was issued. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A vendee under an installment contract for deed is not a "lessee" 
under the Act and is therefore not required to file a bond. 

2. A vendee under a trust deed or mortgage transaction is not a 
"lessee" under the Act and is therefore not required to file a bond. This 
is true regardless of the amount of secured notes, liens, judgments, or 
other interests which may be held against the value of the property. 

3. Where a corporate officer's signature appears on a license issued to 
a corporation in his capacity as an officer of that corporation, that 
officer is not thereby required, under the Act to file a bond. 

VOLUME NO. 36 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 22 

PUBLIC EMPLOYEE - Leave - Reserve Training Sessions; Section 
77-2104. 

HELD: Section 77-2104, Revised Codes of Montana 1947, requires 
that state, city or county employees be allowed leave of absence 
with pay for annual military training sessions, regardless of 
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whether the employee has fulfilled all mandatory military 
service and reserve obligations and has extended his service by 
a contract ofre-enlistment or continuation of service. The leave 
taken may not be charged against annual vacation time. 

September 8, 1975 

Mr. Sidney T. Smith 
Commissioner of Labor and Industry 
1331 Helena Avenue 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Smith: 

You have requested my opinion on the following question: 

Is a state, city, or county employee who has fulfilled all mandatory 
requirements of active and reserve service to the United States, but who 
has contracted to continue his status as a member ofthe National Guard 
or the reserve forces of the United States entitled to receive leave of 
absence with pay, and without the leave being charged against annual 
vacation time, while attending reserve training sessions? 

In regard to your question, section 77-2104, Revised Codes of Montana 
1947, as amended, provides: 

A state, city, or county employee who is a member of the organized 
militia of this state or who is a member of the organized or unorganized 
reserve corps or military forces of the United States, and who has been 
an employee for a period of six (6) months, shall be given leave of 
absence with pay for a period of time not to exceed fifteen (15) working 
days in a calendar year for attending regular encampments, training 
cruises, and similar training programs of the organized militia or of the 
military forces of the United States. This leave may not be charged 
against the employee's annual vacation time. 

When the terms of a statute are plain, unambiguous and direct on their face, 
it is not the function of a court of law to legislate a contrary and different 
meaning. State ex reI. Federal Land Bank v. Hays, 86 Mont. 58, 66; 282 P. 32 
(1928). 

Applying this rule to the above-cited statute indicates that the legislature 
intended to provide state, city or county employees leave of absence from their 
civilian duties without loss of either payor annual vacation time for attending 
annual military training. 

The relief provided by Section 77-2104 is not qualified by the form of 
obligation being served. Relief is not made to turn on whether the employee is 
fulfilling mandatory requirements of active and reserve service or has elected to 
continue his military status by contractual agreement. Benefits accrue to 
persons who have been employed by the state, city or county for longer than six 
months and are members of the organized state militia or the organized or 
unorganized reserve corps or military forces of the United States. 
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This conclusion is supported by an examination of the remaining chapters 
of Title 77 of the Revised Codes of Montana 1947, which reveal that no 
differentiation is made between persons serving out mandatory military 
requirements or continuing service under a contract of service. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Section 77-2104, Revised Codes of Montana 1947, requires that state, 
city or county employees be allowed leave of absence with pay for 
annual l.1ilitary training sessions, regardless of whether the employee 
has fulfilled all mandatory military service and reserve obligations and 
has extended his service by a contract of re·enlistment or continuation 
of service. The leave taken may not be charged against annual vacation 
time. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

VOLUME NO. 36 Opinion No. 23 

MOTOR VEHICLES - Transfer of Title - Condition for Transfer of 
Plates; MOTOR VEHICLES - Licenses - Transfer of Plates to Other 
Vehicle; Sections 53-145, 53-146, 53-147 R.C.M. 1947; Section 53-
106, R.C.M. 1947; Section 32-3203, R.C.M. 1947. 

HELD: The registered owner of a motor vehicle may not transfer 
registration of the license plates from the vehicle to which such 
plates are registered to another motor vehicle without 
transferring ownership of the first vehicle. 

Mr. Malcolm MacCalman, Chief 
Registrar's Bureau 
Motor Vehicles Division 
Deer Lodge, Montana 59722 

Dear Mr. MacCalman: 

September 16, 1975 

You have requested my opinion on the following question: 

May the registered owner of a motor vehicle transfer the registration of 
the license plates from the vehicle to which such plates are registered to 
another motor vehicle of the same type and class without transferring 
ownership of the first vehicle? 

The statutory provisions authorizing a transfer of license plates from one 
motor vehicle to another were enacted in 1969. Chapter 127, Laws of 1969, 
provides in pertinent part: 

Section 1. [now section 53-145] Upon the transfer of ownership 
of a motor vehicle, the registration of the motor vehicle shall expire and 
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