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Subsection 1 provides that all lands of the state, including land which was 
granted by congress, are public lands. Subsection 2 provides that no public lands 
shall be disposed of except pursuant to the law providing for disposition (Chapter 
9, Title 81, R.C.M. 1947), or until the full market value is paid the state. 
Subsection 3 provides that the state must follow the requirements of the federal 
grant in disposing of granted land, unless congress consents to waive the 
requirements. 

Senate Bill 3747 would waive the federal requirements on the disposition of 
the prison site. The land would still be public land of the state of Montana, 
however, and as such would be subject to the requirements of subsection 2. In 
other words, the land must be disposed of pursuant to Olapter 9, Title 81, supra. 

It is obvious that Chapter 9, Title 81, supra, (Sale of State Land), did not 
contemplate the sale of units such as the old prison site. Various sections of 
Chapter 9 require sale at public auction (81-909), sale in tracts not exceeding five 
acres of lands within three miles of any town (81-905), notice of sale (81-910), 
and sale at not less than appraised value (81-912). These requirements would 
prevent the transfer of the old prison to the City of Deer Lodge. It is my 
understanding that the Department of State Lands is currently drafting 
legislation to provide for the special circumstances that obsolete state 
institutions present. If enacted as a general law , this legislation would fulfill the 
requirements of Article X, Section 11, subsection 2 of the 1972 Montana 
Constitution. Without this legislation, the prison would have to be sold in 
accordance with the existing provisions of Olapter 9, Title 81. This would defeat 
the contemplated transfer to the City of Deer Lodge. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

In order for the state to transfer title of the state prison and connected 
lands to the City of Deer Lodge, legislation authorizing this type of 
transaction must be enacted by the Montana Legislature. 

VOLUME NO. 36 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
A ttorney General 

Opinion No. 114 
JLSTICE COURT - FEES - Collection when no fine received; Section 
25-310, Revised Codes of Montana 1947. 

HELD: A justice of the peace may not withhold or collect for fees or 
('ourt costs, $7.50 from any criminal action filed in his court, 
unless such court costs or fees are withheld or collected from 
fines or forfeitures pursuant to §25-310, R.C.M. 1947. 
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Mr. Robert L. Deschamps, III 
Missoula County Attorney 
Courthouse 
Missoula, MT 59801 

Dear Mr. Deschamps: 

577 

You have requested my opinion concerning whether a justice of the peace 
may withhold $7.50 for court costs in various types of cases where no fine is 
received. 

The authority for justices of the peace to collect court costs in criminal 
actions is found in §25-21O, R.C.M. 1947. As originally enacted by Section 1, 
Chapter 289, Laws of 1973, this statute read: 

The following fees shall be collected by justices of the peace which 
shall be collected from fines and forfeitures received by justices of the 
peace: . 
(1) for services rendered where there isa plea of guilty, or forfeiture of 
a bond, not vacated, seven dollars and fifty cents ($7.50); 
(2) for all services rendered where there is a trial, fifteen dollars 
($15). 

As amended by Section 5, Chapter 420, Laws of 1975, this statute reads: 

The following court costs shall be withheld by justices of the peace 
from fines and forfeitures in applicable criminal actions: 
(1) for each action filed seven dollars and fifty cents ($7.50); 
(2) where there is a trial, an additional seven dollars and fifty cents 
($7.50). 

In both versions of the statute, the clear statutory language directs that the 
court costs (or fees) in question shall be "collected from" (1973 version) or 
"withheld ... from" (1975 version) fines and forfeitures. The word "from" as 
used in both versions of the statute clearly indicates that court costs shall come 
from the fines and forfeitures. Therefore, if no fines or forfeitures result from a 
criminal action before a justice of the peace, the statute contains no 
authorization to collect or withhold such fees. Neither the courts nor the 
attorney general may add language to the statute so as to authorize the collection 
of court costs from some source other than the fines or forfeitures. §93-401-15, 
R.C.M. 1947. Montana Deaconess Hospital v. Cascade County, 164 Mont. 
256,521 P.2d 203 (1974). 

There is a statutory construction presumption that the legislature intended 
to make some change in the law through the amendments to §25-31O, R.C.M. 
1947 in 1975. State ex reI. Dick Irvin v. Anderson, 164 Mont. 513, 525 P.2d 
564 (1974). The language regarding the amount to be collected by the justice of 
the peace was changed to avoid ambiguity as to the amount to be collected for 
trials. The other language clarified the legislative intent by removing excess 
language but leaving the basic intent of the statute unchanged. 
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THEREFORE, IT IS MY OPINION: 
\ justice of the peace may not withhold or collect forfees or court costs, 

S7.50 from any criminal action filed in his court, unless such court costs 
or fe('s are withheld or collected from fines or forfeitures pursuant to 
§25.31O, R.C.M. 1947. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

\ OUME 1'0.36 Opinion No. 1I5 

COl :\T) ATTORNEYS - Vacancy, Term of appointment; Private 
praeti('(', Extent of; Section 5, Chapter 102, laws of 1975, Section 16-
3106, Revised Codes of Montana 1947. 

HELD: The appointed or elected successor to a county attorney who 
eho~e, under Seetion 5, Chapter 102, laws of 1975, to serve as a 
part-time ('ounty attorney, and who resigned before completing 
hi~ term, rna) complete that term on a part-time basis. 

\Ir. Charles Graveley 
Depu ty Coun ty Attorney 
Courthouse 
Helena, MT 59601 

Dear Mr. Graveley: 

December 28, 1976 

You have requested my opinIOn on the following question: May the 
appoin ted or elected successor to a county attorney who chose, under Section 5, 
Chapter 102, Laws of 1975, to serve as a part-time coun ty attorney, and who 
resigned before completing his term, complete that term on a part-time basis? 

Section 1, Chapter 102, Laws of 1975, now codified at Section 16-3106, 
R.C\\' 1947, provides that in counties with a population in excess of thirty 
thousand (30,000) the county attorney is prohibited from engaging in the private 
practice of law - i.e., that he must be a full time county attorney. Section 3 of 
Chapter 102, codified at Section 25-605, provides that those county attorneys are 
to receive a salary of $25,000. However, Section 5 provides as follows: 

The effective date of this act is July 1,1975, provided that any county 
attorney now serving in a county with a population in excess of thirty 
thousand (30,000) may elect to complete his present term of office at the 
salary as presently set by law and retain the right to engage in the private 
practice of law. 

Th(' salary to which Section 5 referred to was $16,000, as set by Section 25-
605 as it then read. Your question is the·refore whether the language of Section 5 
allows the county attorney's successor to serve on a part-time basis at the 
reduced salary for the remainder of the vacant term that he fills. 
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