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\'OLL~E NO. 35 Opinion No. 92 

COUNTY CORONERS-Funeral directors and morticians, conflict of 
interest~ Fl'NERALS-Directors, county coroners, conflict of interest; 
OFFICES AND OFFICERS-County coroners, conflict of interest. 
Article XIII. section 4, Montana Constitution, 1972; sections 16-2403, 
16-3402. 59-501,66-2701.66-2708,94-7-401 and 95-801, R.C.M. 
1947. 

HELD: 1. Section 59-501, R.C.M. 1947, does prhobit a county 
coroner who is also a licensed funeral director from assigning 
coroner cases to a mortuary in which he has an interest. 

2. Section 59-501, R.C.M. 1947, does not prohibit a county 
coroner who is also a licensed mortician from assigning coroner 
cases to a mortuary in which he has an interest. 

3. A county coroner who is a licensed funeral director may be 
liable for the offense of official misconduct defined in section 
94-7 -401, R.C.M. 1947, if he knowingly assigns coroner cases 
to his own mortuary in violation of section 59-501, supra. 

July 25, 1974 

Mr. Robert L. Deschamps III 
Missoula County Attorney 
County Courthouse 
Mssoula, Montana 59801 

Dear Mr. Deschamps: 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. Whether county coroners who are also funeral directors are 
prohibited from the practice of assigning coroner cases to their own 
mortuaries by section 59-501, R.C.M. 1947. 

2. Whether any other prohibitions or sanctions exist which forbid 
coroners from engaging in the above practice. 

A county coroner is a county officer, section 16-2403, Revised Codes of 
Montana, 1947, with powers and duties as enumerated in sections 16-34Ql, et 
seq., and 95-801, et seq., R.C.M. 1947. Section 16-3402, supra, specifically 
provides: 

as: 

When '" no other person takes charge of the body of the deceased, he 
must cause it to be decently interred; ... 

Section 66-2701 (2), R.C.M. 1947, defines the practice offuneral directing 

(a) supervising funerals 
(b) preparing dead bodies for burial other than by embalming 
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(c) maintaining a mortuary for the preparation, disposition or care 
of dead human bodies, and 

(d) the holding out to the public that one is a funeral director or 
undertaker. 

From the foregoing it is apparent that a county coroner has a duty to cause 
an unclaimed dead body to be properly buried and that a funeral director may 
prepare such bodies for burial. However, the issue is whether a county coroner, 
who is also a funeral director, may refer such a dead body to his own mortuary for 
burial preparation. 

Article XIII, section 4, Montana Constitution, 1972, directs the legislature 
to provide a code of ethics for all state and local officers prohibiting conflicts 
between such officer's public duty and his private interests. As of this date, the 
legislature has not enacted any such code of ethics. Nor has it reaffirmed by 
resolution any existing statutes dealing with the subject. 

However, section 59-501, supra, provides: 

.. , [C]ounty ... officers ... must not be interested in any contract made 
by them in their official capacity, ... In this section: 

(1) The term "be interested in" does not include holding a minority 
interest in a corporation. 

(2) The term "contract" does not include: 

a. contracts awarded to the lowest responsible bidder based on 
competitive bidding procedures, or 

d. contracts for professional services. (Emphasis supplied) 

From the language of section 59-501, supra, I conclude that a county 
coroner would violate the prohibitions contained therein if he owned or had a 
majority interest in an incorporated mortuary or funeral home to which he 
referred a dead body. However, there are three pertinen t exclusions contained in 
section 59-501, supra. These are: (1) where the coroner holds only a minority 
interest in an incorporated mortuary or funeral home; (2) where the contract 
was let to the lowest responsible bidder after competitive bidding procedures had 
been complied with; or (3) where professional services are being contracted for. 

Whether a coroner has a minority interest in an incorporated mortuary or 
funeral home is a factual question as is the competitive bidding issue. Both of 
these factual questions would first have to be resolved before determining if a 
violation of section 59-501, supra, had occurred. But the third exclusion does 
present a question which may be resolved in this opinion: Does a funeral director 
render professional services? 

The terms "profession" and "professional" have generally been construed 
by courts to be an occupation or service requiring more than mere employment. 
The term implies the exercise of specialized skill and knowledge derived from 
study and training. Cummins v. Pennsylvania Fire Insurance Company, 
134 N.W. 79, 153 Iowa 579 (1912). The Supreme Court of Iowa held in 
Cummins tha t; 



260 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

The word [professional] implies professed attainments in special 
knowledge, as distinguished from mere skill; a practical dealing with 
affairs as distinguished from mere study or investigation; ... it is 
apparent from these definitions that, to constitute a profession, some­
thing more than a mere employment or vocation is essential; the 
employment or vocation must be such as exacts the use or application of 
such knowledge to uses for others as a vocation, as distinguished from 
its pursuit for one's own purposes. 134 N.W. at 82. 

A review of sections 66-2701, et seq., supra, indicates that the practice of 
funeral directing, standing alone, does not possess the characteristics of a 
profession. According to section 66-2707, supra, the only qualifica tion required 
of a funeral director is the holding of a funeral director's license which may be 
obtained upon the payment of a fee not exceeding the sum of five dollars. Indeed, 
no specialized training, education or examination is a statutory prerequisite to 
the acquisition of a funeral director's license. Therefore, it is apparent that 
services offered by a coroner-funeral director do not come within the exempt 
classification of professional service, and an assignment of a coroner case to the 
coroner's own mortuary would be prohibited by the terms of section 59-501, 
supra. 

Frizen v. Poppy, 17 N.J. Super. 390,86A.2d 134 (1952), reached a similar 
conclusion wherein the court held: 

The occupation of undertaking or funeral director is a business, not a 
profession; .. , 86 A.2d at 135. 

However, in order to fully discuss your question I feel it is necessary to 
address my opinion to the situation of a coroner who is also a licensed mortician. 
It is evident that Title 66, chapter 27, R.C.M. 1947, createsa distinction between 
a funeral director holding only a funeral director's license, and a licensed 
mortician. There is no question that the law imposes greater duties and 
qualifications on a licensed mortician than upon a funeral director even though 
funeral directing is an essential element of the practice of mortuary science. 
Section 66-2701, supra, provides in pertinent part: 

As used in this act 

(4) "Mortuary science" is the profession or practice of funeral 
direction and embalming. 

(5) A "mortician" is a person licensed under the laws of the state of 
Montana to practice mortuary science. (Emphasis supplied) 

Moreover, in order to obtain a mortician's license from the board of 
morticians, it is necessary to acquire specialized training as well as post-high 
school formal education. These requirements are set forth in section 66-2708, 
R.C.M. 1947, which provides in part: 

To qualify for a mortician's license a person must 
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(2) Have graduated from an accredited college of mortuary science, 
and have satisfactorily completed two (2) academic years at an 
accredited college or university .... 

(3) Pass an examination prescribed by the board. 

(4) Serve a one (1) year internship under the superViSIOn of a 
mortician in a licensed mortuary in Montana. 

It is clear that a mortician does exercise more than mere employment or 
occupation, and that he renders professiona.1 services to others which require 
special knowledge attained through formal education. Therefore, it is my opinion 
that the eduation, examination, and internship required of a licensed mortician 
does qualify his services as "professional" within the meaning of section 59-501 
(2) (d), R.C.M. 1947, as amended, and that such services are exempt from the 
prohibition against an interest in contracts for public officers while acting in 
their official capacities. 

At this juncture, one further authority deserves comment. In 42 Attorney 
General Opinions, No. 63-11 (Cal. 1963), the then-attorney general for the 
state of California addressed himself to a similar question and reached a 
different conclusion. That opinion was based on a California statute very similar 
to section 59-501, supra, but which did not contain the exemption provisions 
mentioned above. 

In your second question you asked whether other sanctions might exist to 
prohibit a coroner-funeral director from assigning coroner cases to his own 
mortuary. As previously mentioned, Article XIII, section 4, Constitution of 
Montana, 1972, provides a mandate to the legislature to draft a code of ethics for 
all state and local officers and employees. However, since this mandatory code of 
ethics has not yet been enacted by the legislature, the only conflict of interest 
statute relating to the issues raised herein is section 59-501, supra. 

But a violation of section 59-501, supra, could result in a public officer's 
being prosecuted for official misconduct under the provisions of section 94-7-
401, R.C.M. 1947, which provides that a public servant may be fined or 
imprisoned or both if he "knowingly performs an act in his official capacity 
which he knows is forbidden by law." 

Another sanction for a violation of section 59-501, supra, could possibly 
include a civil action for injunction. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION, based upon the above considerations: 

1. Section 59-501, R.C.M. 1947, does prohibit a county coroner who is 
also a licensed funeral director from assigning coroner cases to a mortuary in 
which he has an interest. 

2. Section 59-501, R.C.M.1947 ,does not prohibit a county coroner who is 
also a licensed mortician from assigning coroner cases to a mortuary in which he 
has an in terest. 
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3. A county coroner who is a licensed funeral director may be liable for the 
offense of official misconduct defined in section 94·7-401, R.C.M. 1947, if he 
knowingly assigns coroner cases to his own mortuary in violation of section 59· 
501, supra. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
A ttorney General 

VOLUME NO. 35 Opinion No. 93 

COUNTY COMMISSIONERS-justices of the peace, provide Revised 
Codes of Montana to; JUSTICE COURTS-Revised Codes of Montana 
must he provided to; JUSTICES OF THE PEACE-Revised Codes of 
Montana must he provided to. Sections 93-401 and 93-412, R.C.M. 
1947. 

HELD: The latest edition of the Revised Codes of Montana and all 
official supplements thereto must he supplied to each justice of 
the peace in each county. 

August 5, 1974 

Mr. William J. Krutzfeldt 
Custer County Attorney 
County Attorney's Office 
Miles City, Montana 59301 

Attention: Mr. Keith D. Haker 
Deputy County Attorney 

Dear Mr. Haker: 

part: 

You have requested my opinion on the following question: 

Whether the latest edition of the Revised Codes of Montana and all 
official supplements thereto must be supplied to each justice of the 
peace in each county. 

Section 93·401, Revised Codes of Montana, 1947, provides, in pertinent 

There must be at least one (1) justice court in each county of the state. 
The board of county commissioners of each county of the state shall 
have the authority to constitute one (1) additional justice court in their 
respective counties as the board deems necessary. One (1) justice court 
in each county must be located at the county seat and the board of 
county commissioners shall determine the location of the other justice 
court in their respective counties ... 

Section 93·412, R.C.M. 1947, provides that the county commissioners shall 
provide for the justices of the peace: 
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