
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 113 

The Montana Constitution, Article X, section 8, provides: 

The supervision and control of schools in each school district shall be 
vested in a board of trustees to be elected as provided by law. 

A school district is a political subdivision and instrumentality of the state. 
Teamsters, Chauffeurs, Warehousemen and Helpers, Local #45 v. 
Cascade County School Dist. # 1, 30 St. Rptr. 630. Montana law at section 75-
5901, Revised Codes of Montana, 1947, defines trustees as the governing board 
of a school district. However, school board trustees have only those powers 
expressed or implied by law. McNair v. School Dist. No. 1 of Cascade 
County, 87 Mont. 423, 288 P. 188. 

The general powers and duties of school board trustees are set out in sections 
75-5932, 75-5933 and 75-5934, R.C.M. 1947. These statutes neither expressly 
nor impliedly give school trustees the authority to incorporate. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A district school board may not incorporate under the Montana Non­
profit Corporation Act. 

VOLUME NO. 35 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 48 

CITIES AND TOWNS - Departments, health, joint city-county board; 
CITIES AND TOWNS - Departments, health, participation in district 
board; COUNTY BOARD OF HEALTH - Joint city-county board; 
INTERLOCAL COOPERATION AGREEMENTS - City-county, joint health 
services. Sections 11-946, 16-4904, 69-4505, 69-4506, and 69-4507, R.C.M. 
1947. 

HELD: 1. Section 69-4505, R.C.M. 1947, applies only to cities of the 
first and second class, and requires them to establish and 
maintain boards of health. 

2. Section 11-946, R.C.M. 1947, permits all cities and towns to 
establish and maintain boards of health. 

3. Pursuant to section 69-4506, R.C.M. 1947, a city-county board of 
health may not be created other than between cities of the first and 
second class, and counties. 

4. Pursuant to section 69-4507, R.C.M. 1947, cities, other than first 
and second class cities, cannot participate in a district board of health. 
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5. Pursuant to section 16-4904, R.C.M. 1947, counties and all cities 
may enter into interlocal cooperation agreements to provide common 
board of health services. 

December 24, 1973 

Mr. Tim Reardon, Attorney 
Department of Health 

and Environmental Sciences 
Legal Unit 
1424 Ninth Avenue 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Reardon: 

You have asked my opinion on the following questions: 

1. Does section 69-4505, R.C.M. 1947, allow any city, other than a 
first or second class city, to form a city health board? 

2. Under section 69-4506, R.C.M. 1947, may counties and cities, 
other than first and second class cities, form and participate in city­
county boards of health? 

3. Does section 69-4507, R.C.M. 1947, permit a city, other than a first 
or second class city, to participate in a district board of health? 

In reference to your first question, secton 69-4505, Revised Codes of 
Montana, 1947, states: 

There is a city board of health in each first and second class city 
consisting of five (5) persons who are appointed by the governing body 
of the city and serve at their pleasure. Terms of appointed members 
shall be staggered and shall be for three (3) years each. The governing 
body of the city shall establish the staggered order of terms and all 
regulations necessary to establish and maintain the board. (Emphasis 
supplied) 

The legislature in this section used mandatory terms. The use of the 
emphasized words makes it clear that cities of the first and second class must 
establish and maintain city boards of health. Section 69-4505, supra, is not, 
however, the only applicable statute. 

Section 11-946, R.C.M. 1947, in speaking of the powers of all city and town 
councils, states: 

The city or town council has powers: to provide for a board of 
health, and to prescribe its powers and duties, and when such board of 
health is provided, for the same to have jurisdiction withn the city or 
town limits, and within three miles thereof. 

This section is permissive in its language, and grants to all cities and towns, 
regardless of their classification, the power to establish a city board of health. 
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In reference to your second question, section 69-4506, R.C.M. 1947, states, 
in part: 

By mutual agreement between the county commissioners and the 
governing body of the city, the county and a first or second class 
city, or cities, may form a city-county board of health •... (Empha­
sis supplied) 

A county is an involuntary corporation for governmental purposes and has 
only such powers as the law prescribes or as arise by necessary implication 
therefrom. Helena Gun Club v. Lewis and Clark County, 141 Mont. 490, 
379 P.2d 436 (1963). A county must derive its powers by express, direct grant 
from the legislature. Plath v. Hi-Ball Constructors, Inc., 139 Mont. 263, 362 
P.2d 1021 (1961). The grant from the legislature in section 69-4506, supra, 
specifically restricts a county to the formation of a city-county health board with 
cities of the first and second class. Lacking authority from the legislature, a 
county is not authorized to form a city-county health board with cities other 
than those of the first and second class. 

In State ex. reI. Griffin v. Butte, 151 Mont. 546, 445P.2d 739 (1968), the 
Montana Supreme Court held that cities have only those powers granted them by 
statute. Unless a power is vested in the municipality by express law or necessary 
implication therefrom, the presumption is against the exercise by the city of any 
power. Only cities of the first and second class are given the authority by section 
69-4506, supra, to form a city-county health board. Without such authorization, 
cities other than first and second class cities cannot exercise the power. State ex 
rei. Griffin v. Butte, supra. 

In reference to your third question, section 69-4507, R.C.M. 1947, states in 
part: 

By mutual agreement, two (2) or more adjacent counties may unite to 
create a district board of health. First and second class cities located in 
those counties may elect to be included in the district. ... 

State ex reI. Griffin v. Butte, supra, is again controlling. Without 
authorization from the legislature, the presumption is against the exercise of 
power by a city. Section 69-4507, supra, does not authorize cities other than 
cities of the first and second class to elect to participate in a district board of 
health. 

However, the legislature has enacted chapter 49 of Title 16, R.C.M. 1947, 
dealing with interlocal cooperation agreements. Section 16-4904, R.C.M. 1947, 
states in part: 

Anyone or more public agencies may contract with anyone or more 
other public agencies to perform any administrative service, activity or 
undertaking which any of said public agencies entering into the 
contract is authorized by law to perform provided that such contract 
shall be authorized by the governing body of each party to said contract. 
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Section 11-946, supra, allows any city to provide for a board of health, and 
section 69-4504, R.C.M. 1947, creates a county board of health in each county. 
Section 16-4904, supra, allows a public agency to contract with another public 
agency to perform an administrative service when both agencies are authorized 
by law to perform such services. As all cities and counties are authorized to 
create boards of health, it appears as though a contract may be entered into 
pursuant to section 16-4904, supra, for the provision of such common services. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. Section 69-4505, R.C.M. 1947, applies only to cities of the first and 
second class, and requires them to establish and maintain boards of 
health. 

2. Section 11-946, R.C.M. 1947, permits all cities and towns to estab­
lish and maintain boards of health. 

3. Pursuant to section 69-4506, R.C.M. 1947, a city-county board of 
health may not be created other than between cities of the first and sec­
ond class, and counties. 

4. Pursuant to section 69-4507, R.C.M. 1947, cities, other than first 
and second class cities, cannot participate in a district board of health. 

5. Pursuant to section 16-4904, R.C.M. 1947, counties and all cities 
may enter into interlocal cooperation agreements to provide common 
board of health services. 

VOLUME NO. 35 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 49 

AGRICULTURE - Pesticides, financial responsibility standards of 
state applicators; PESTICIDES - Financial responsibility standards, 
state applicators. Sections 27.216, 27.231, and 27.232, R.C.M. 1947. 

HELD: State agencies who apply pesticides in the same manner as 
commercial applicators need not comply with the financial 
responsibility requirements of section 27.232, R.C.M. 1947. 

Mr. George Lackman 
Commissioner of Agriculture 
Capitol Annex Building 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Lackman: 

December 26, 1973 

I am in receipt of your request for my opinion as to whether state agencies 
who apply pesticides in the same manner as commercial applicators must comply 
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