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OFFICES AND OFFICERS — County treasurer, term of office; COUN-
TY TREASURER — Term of office. Section 16-2406, R.C.M. 1947.

HELD: A county treasurer is eligible to hold office for a succeeding
term.

August 24, 1973

Mr. Harold F. Hanser
Yellowstone County Attorney
County Attorney’s Office
Billings, Montana 59101

Dear Mr. Hanser:

You have requested my opinion as to whether a county treasurer now
serving can succeed himself for a subsequent term and file for the office in 1974.

Article XVI, section 5, Constitution of Montana, 1889, provided in
pertinent part:

There shall be elected in each county the following county officers
who shall possess the qualifications for suffrage prescribed by section 2
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of article IX of this constitution and such other qualifications as may be
prescribed by law:

... one treasurer, who shall be collector of taxes, provided, that the
county treasurer, shall not be eligible to his office for the succeeding
term; ...

The Constitution of Montana, 1972, deleted this provision, and as of July 1,
1973, the Constitution of Montana does not prohibit a county treasurer from
succeeding himself.

Section 16-2416, Revised Codes of Montana, 1947, the statute setting forth
the term of office of county officers, previously provided, in part:

There shall be elected in each county the following county officers
who shall possess the qualifications for suffrage prescribed by the
constitution of the state of Montana, and such other qualifications as
may be prescribed by law:

... one treasurer, who shall be collector of the taxes; provided, that
the county treasurer shall not be eligible to his office for the succeeding
term; ...

Pursuant to this section, a county treasurer was not eligible to hold office
for a succeeding term. However, section 16-2416 was amended by Chapter 123,
Laws of 1973, Senate Bill No. 307. This amendment deleted the nonsuccession
provision for county treasurers. The bill was signed by the governor and became
effective July 1, 1973.

There is now no statute prohibiting the county treasurer from succeeding
himself.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

A county treasurer is eligible to hold office for a succeeding term, and a
county treasurer now serving can file for the office in 1974.

Very truly yours,

ROBERT L. WOODAHL
Attorney General
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