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SHERIFFS - Mileage and expenses for transporting persons in private
vehicle. Section 16-2723, R.C.M. 1947.

HELD: 1. A sheriff may charge 22¢ per mile for every mile traveled
in the discharge of his duties in transporting a person by
order of court in a private vehicle.

2. No additional allowance may be claimed for additional
personnel accompanying the sheriff.

October 5, 1971

Mrs. Diane G. Barz

Deputy County Attorney
County Attorney’s Office
Billings, Montana 59101
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Dear Mrs. Barz:

I am in receipt of your letter concerning section 16-2723, Revised
Codes of Montana, 1947. You have requested my opinion on the
following questions:

1. Does this statute mean that the Sheriff can charge twenty-two
cents (22¢) per mile for every mile traveled in the discharge of
his duties in transporting a person by order of court in a private
vehicle?

2. Can the Sheriff also charge eleven cents (1l¢) plus the
additional eleven cents for subsistence for the guard who rides
along on these trips over and above the twenty-two cents (22c)
allowed in 1. above?

3. Can there be any additional allowance above the total of
twenty-two cents a mile for additional Sheriff personnel riding
along on these trips?

I refer you directly to the pertinent portion of section 16-2723,
R.C.M. 1947, which provides that a mileage rate shall be allowed a
sheriff in the discharge of his duties if travel is by privately owned
vehicle, as follows:

“While in the discharge of his duties, both civil and
criminal, the sheriff shall receive eleven cents (11c) permile for
each and every mile actually and necessarily traveled; and for
transporting any person by order of court, except as hereinbe-
fore provided, he shall receive eleven cents (11c) additional per
mile, the same to be in full for transporting and dieting of such
person during such transportation; ...”

Therefore, in answer to your first question, section 16-2723,
R.C.M. 1947, provides that a sheriff can charge 22c¢ per mile for every
mile traveled in the discharge of his duties in transporting a person by
order of court in a private vehicle.

Section 16-2723, R.C.M. 1947, also provides:

[

. provided that where more than one person is
transported by the sheriff or when one or more papers are
served on the same trip made for the transportation of one or
more prisoners, but one mileage shall be charged. The county
shall not be liable for, nor shall the board of county commis-
sioners pay for any claim of the sheriff or other officer, for any
other expense incurred in travel or for subsistence, in cases
where. mileage is allowed under this section; the fees for
mileage named in this section being in full for all such traveling
expenses in both civil and criminal work.”
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This provision of section 16-2723, R.C.M. 1947, clearly excludes
any additional charge for a guard or any other personnel who
accompany a sheriff in the discharge of his duties in transporting a
person by order of the court in a private vehicle. In answer to your
second and third questions, a sheriff cannot charge any additional
amount above the twenty-two cents per mile authorized by section
16-2723, R.C.M. 1947, for subsistence or travel expense for additional
sheriff’s personnel accompanying the sheriff.

THEREFORE, IT IS MY OPINION that:

1. Section 16-2723, R.C.M. 1947, does allow a sheriff to charge 22¢
per mile for every mile traveled in the discharge of his duties in
transporting a person by order of court in a private vehicle.

o

. No additional allowance in excess of the 22¢ per mile provided
for in section 16-2723, R.C.M. 1947, may be claimed for
additional personnel accompanying the sheriff.

Very truly yours,

ROBERT L. WOODAHL
Attorney General
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