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Section 11-1906, R.C.M. 1947, provides: 

"The chief of the fire department shall have sole command 
and control over all persons connected with the fire department 
of the city or town, and shall possess full power and authority 
over its organization, government, and discipline, and to that 
end may from time to time establish such disciplinary rules and 
regulations as he may deem advisable, subject to the approval of 
the city or town council ... " (Emphasis supplied). 

It is a well established rule of statutory construction that a relative 
clause in a statute must be construed to relate to the nearest antecedent 
that will make sense. State ex reI Stewart v. Dist. Ct. of First J ud. Dist., 
103 Mont. 487, 63 P.2d 141 (1936); State ex reI Peck v. Anderson, 92 
Mont. 298, 13 P.2d 231 (1932). 

Applying the above rule to section 11-1906, R.C.M. 1947, the 
relative clause "subject to the approval of the city or town council" 
relates to "disciplinary rules and regulations". Therefore, it is my 
opinion that if the fire chief proposes to adopt "disciplinary rules and 
regulations", they are subject to the approval of the city or town 
council. 

VOLUME NO. 33 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 10 

STATE, employees, expenses; BOARDS AND COMMISSIONS, 
expenses. 

HELD: A revolving fund, from which is appropriated all income from 
reimbursable expenditures for audits of motor fuel producers, 
dealers and users, does not provide the basis for an exception 
to the rate of reimbursement for expenses incurred in the 
performance of official duties as set forth in sections 59-801 
and 59-538, Revised Codes of Montana, 1947. 

Mr. Morris L. Brusett 
Legislative Auditor 
State Capitol Building 
Helena, Montana 59601 

November 25, 1969 
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Dear Mr. Brusett: 

You have requested my opinion on the following question: 

"Does the Montana state board of equalization have the 
authority to reimburse its employees for travel expenses in 
excess of the daily rate set forth in section 59-538, R.C.M. 1947, 
and the mileage rate of 9 cents per mile provided in section 
59-801, R.C.M. 1947, while these employes are in the 
examination of motor fuel dealers and users records?" 

Your question is concerned with reimbursement for expenses 
incurred in the performance of official duties. The applicable 
provisions are sections 59-801 and 59-538, R.C.M. 1947. 

Section 59-801, R.C.M. 1947, provides: 

"Members of the legislative assembly, state officers, 
township officers,jurors, witnesses, county agents, and all other 
persons, except sheriffs, who may be entitled to mileage, when 
using their own automobiles or airplanes in the performance of 
official duties, shall be entitled to collect mileage at a rate of 
nine cents (9c) per mile for the distance actually traveled by 
automobile, and at the rate of twelve cents (12c) per air mile for 
the distance actually traveled by airplane, and no more unless 
otherwise specifically provided by law ... " (Emphasis 
supplied.) 

Section 59-538, R.C.M. 1947, provides for a per diem allowance of 
$13.50 per day for the time engaged in travel within the state and $22.50 
per day outside the state. This section applies to " ... every person 
engaged in any service in every department of state ... " but certain 
elected state officials are specifically excluded. 

According to your letter, the board of equalization has entered into 
contracts with special fuel users and dealers that provide for the 
payment of $25.00 a day for an auditor and 10 cents a mile for mileage. 
The board cites as authority Extraordinary House Bill 21, Session Laws 
1967, which established a revolving fund to the board of equalization 
account. The authorization for such expenditures for the biennium 
ending June 30,1971 is Extraordinary House Bill 7, Session Laws 1969. 
The aforementioned bills establish a revolving fund from which is 
appropriated all income from reimbursable expenditures for audits of 
motor fuel producers, dealers and users. 

A close reading of section 59-801, R.C.M. 1947, reveals that the rate 
of reimbursement set forth therein is exclusive unless otherwise 
specifically provided by law. The term" specifically" has been defined 
by the courts to mean in a specific manner, explicitly, particularly, 
definitely. Straton v. Hodgkins, 109W. Va. 536,155 S.E. 902 (1930). An 
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example of a specific exception to the mileage allowance provided by 
section .59-801, RC.M. 1947, is the provision for actual travel expenses 
for district court judges permitted by sections 93-305 and 93-313, 
RC.M. 1947. Opinions of the Attorney General, Volume 28, Opinion 
11. 

The same basic argument that a specific provision of the law is 
required to provide for a greater rate of reimbursement applies also to 
section 59-538, RC.M. 1947. The courts have held very closely to the 
rule that when a certain compensation is allowed by statute there is no 
authority for allowing anything beyond the provisions of the statute. 
Wight v. Board of County Commissioners, 16 Mont. 479, 41 Pac. 271 
(1895). 

An examination of Extraordinary House Bill 21, Session Laws 
1967, and Extraordinary House Bill 7, Session Laws 1969, reveals that 
no specific form of reimbursement is provided. The bills only contain a 
general statement appropriating all income from reimbursable 
expenditures for audits of motor fuel producers, dealers and users to a 
revolving fund. 

Therefore, it is my opinion that an appropriation from the 
revolving fund of income from reimbursable expenditures for audits of 
motor fuel producers, dealers and users does not provide a specific 
exception to the rate of reimbursement provided in sections 59-801 and 
59-.538, R.C.M. 1947; hence, said auditors are only entitled to the rates 
set forth in these sections. 

VOLUME NO. 33 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 

Opinion No. 11 

FIRE DEPARTMENT RELIEF ASSOCIATION; computation of time 
necessary for firemen retirement and service pensions. Section 
11-1925, R.C.M. 1947. 

HELD: 1. A fully paid fireman who is not working in the department 
during the time of a disability is not on active duty and 
does not accrue time toward the necessary 20 years of 
active duty for service pension. 

2. The time to be applied toward the 20-year requirement for 
retirement is computed from the first day that the fireman 
is hired. 
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