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MARRIAGE AND DIVORCE: Maariage, After divorce—MARRIAGE
AND DIVORCE: Remarriage, waiting period—STATUTES: Repeal
of, effect on prior judgmenis—Section 48-151, R.C.M. 1947.

HELD: Afier July 1, 1967, the statutory prohibition against the marriage
of divorced persons for six months cafter their divorce is granted
will cease to exist. Persons divorced prior to July 1, 1967, may
remarry at any time on or dafter that date unless the judgment
granting the divorce contains an order that the parties are not
to remary for a period of six months after the divorce is
agremted.
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June 21, 1967
Mr. Byron L. Robb
Park County Attorney
Livingston, Montana 59047

Dear Mr. Robb:

You ask what effect the repeal of section 48-151, R.C.M. 1947, by
Chapter 63, Laws of 1967, has on the right of persons divorced prior
to the effective date of the repedler.

Section 48-151, R.C.M. 1947, provides:

It is unlawful for any person, who is a party to an action
for divorce in any court in this state, or for any Montana resident
who is a party to an action for divorce elsewhere, to marry again
until six months after judgment of divorce is gramted, and the
marriage of any such person solemnized before the expiration
of six months from the date of the granting of judgment of di-
vorce shall be void.

This statute is repealed by Chapter 63, Laws of 1967, which states:
"Section 48-151, R.C.M. 1947, is repealed.”

Section 43-507, R.C.M. 1947, provides:

Every statute, unless a different time is prescribed therein,
takes effect on the first day of July of the year of its passage and
approval,

Under this statute, since Chapter 63 contains no effective date, the
repeal of section 48-151 will not become effective until July 1, 1967.
On that date, section 48-151 will simply cease to exist and there will
be no statutory prohibition against remarriage of a divorced person
at any time after their divorce. For example, a person divorced on
June 25, 1967 may remarry on July 1, 1967, as may a person divorced
on Janucary 25, 1967; if the judgment granting the divorce does not
contain a requirement that the parties are not to remarry for a period
of six months daiter the judgment of divorce is gramted.

The repeal of a statute does not vacate a judgment rendered prior
to the repeal. 50 Am. Jur., Statutes, §531. Therefore, persons whose
judgments of divorce stipulate that they are not to remarry for six
months after entry of the judgment will remain bound by the terms
of the judgment aifter July 1 and may not remarry within the six month
period without obtaining a meodification of the judgment.

Very truly yours,

FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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