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SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Bond election, may be held in
conjunction with primary election—Sections 23-1203, 75-3910,
75-3913, 75-1612, and 75-3915, Revised Codes of
Montana, 1947.
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HELD: 1. A school bond election may be held in conjunction with a
primary election at the same polling places and with the
same judges and clerks of election.

April 18, 1968
Mr. Gene B. Ddly
Cascade County Attorney
Great Falls, Montana 59401

Dear Mr. Daly:

You ask if a school bond election may be held in conjunction
with the primary election to be held on June 4 of this vear. If the ans-
wer to this question is yes, you also wish to know if the judges for
the bond election may be the same persons as the judges for the
primary election and, in addition, by whom the votes in the bond elec-
tion are to be canvassed.

There is no specific statutory prohibition against holding a school
bond election in conjunction with a primary election, so long as the
primary election occurs not less than twenty days nor more than thirty
days after the school district board of trustees passes and adopts the
resolution for a bond election. This time period is required by section
75-3910, R.C.M. 1947, and must be followed. I also direct your atten-
tion to section 23-1203, R.C.M., 1947, which provides:

Whenever any special election is held for the purpose of sub-
mitting to the qualified electors of any county, high school dis-
trict, school district, city or town, the question of incurring an in-
debtedness for any purpose, issuing bonds or making a special
or additional levy for any purpose, the polls shall be open at 12
o'clock noon and shall remain open until 8 o'clock P.M. of the
same day; provided, that if any such special election is held on
the same day as any general, county, school or municipal elec-
tion or any primary election and at the same polling places with
the same judges and clerks of election, then the polls shall be
opened and closed at the same hours as the polls for such gen-
eral, county, school, municipal or primary election. (Emphasis
supplied.)

This statute clearly indicates that the legislature contemplated and
approved holding a school district bond election in conjunction with
a primary election. The language of section 23-902, R.C.M. 1947, which
describes the purpose of the primary election, is not in conflict with
section 23-1203, since a school district bond election is a "special elec-
tion,"” not a part of the primary election, although it may be "held
on the same day . . . and at the same polling places with the same
judges and clerks of election” as the primary election. Of course, if
any conflict between these two statutes were found to exist, the pro-
visions of section 23-1203 would govern since it was enacted after
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section 23-902. See, e.qg., State ex rel. Hughes v. State Board of Land
Commissioners, 137 Mont. 510, 353 P. 2d 331 (1960).

It is therefore my opinion that a school district bond election may
be held in conjunction with the June primary election at the same
polling places and with the same judges and clerks of election. To
the extent that Opinion No. 316 of Volume 17, Report and Official
Opinions of the Atiorney General, conflicts with this opinion, it is
hereby overruled.

You next ask how the votes in the bond election are to be can-
vassed. Section 75-3913, R.C.M. 1947, provides in part that “The bond
election shall be conducted in the manner prescribed for the election
of school trustees and return shall be made and canvassed in a sim-
ilor manner.” Section 75-1612, R.C.M. 1947, provides that the school
district trustees shall camvass the vote for school trustees. Therefore,
the board of trustees of the school district should canvass the vote
on the bond election. Since the county board of canvassers must can-
vass the primary vote no later than the third day after the close of
the primoary election (section 23-921, R.C.M. 1947) and no time limit is
set on the canvass of school votes other than that the school board of
trustees must adopt a resclution providing for the issuance of the
bonds, if the bond issue passes, within sixty days of the election, sec-
tion 75-3915, R.C.M. 1947, there should be no difficulty in carranging
separate canvasses.

Very truly vyours,
FORREST H. ANDERSON

Attorney General
FHA:DAG:vw
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