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COUNTY CLERKS OF COURT: Fees: Probate proceedings; petition to
determine heirship—COURTS; Fees: Probate proceedings: petition
to determine heirship—FEES: Clerk of District Court: petition
to determine heirship—Section 25-233, R.C.M. 1947,

HELD: The fee to be charged for filing of a pefition to determine heir-
ship or title to an estate must be charged only when such «
proceeding is initiated pursucnt to Sections 21.3%01, R.C.M.
1947 et seq. It may not be charged for filing a petition for fi-
nal accounting and distribution of an esicte.
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September 1, 1967
Mr. Denzil R. Young
Fallon County Attorney
P. O. Box 620
Baker, Montana

Dear Mr. Young:

You have requested my opinion with regard to the interpretation
of section 25-233, R.C.M. 1947, authorizing the collection of fees in
probate proceedings. Specifically you have asked whether the clerk
of the district court must charge a fee for filing a petition to determine
heirship when the final account and petition for distribution is filed.

Section 25-233, R.C.M. 1947, provides in part as follows:

At the time of the filing the petition for letters testomentary,
of administration or guardianship, the clerk must collect from the
petitioner the sum of ten dollars ($10).

For admitting a will to probate and all services connected
therewith, in addition to the above, there must be paid to the
clerk the sum of ten dollars ($10).

If a will is contested, the contestemt must pay to the clerk, on
filing his grounds of opposition the sum of ten dollars ($10).

And on the eniry of judgment thereon, the prevailing party
must pay the sum of five dollars ($5).

On filing a petition to determine heirship or title to an estate,
the petitioner must pay to the clerk the sum of ten dollars ($10).

On entry of judgment thereon, the prevailing party must pay
the sum of five dollars ($5).

* * *

While it is true that the final decree of distribution in a probate
proceeding is conclusive upon the rights of heirs, legatees or devi-
sees); Harrison v. Camnon, 122 Mont. 318, 203 P. 2d 978) nevertheless
such a decree is not sirictly a determination of heirship, (In re Bell’s
Estate, 134 Mont. 345, 331 P. 2d 517) and in some cases a separate
proceeding must be conducted in order to make such a determination.
(91-3901, R.C.M. 1947) Chapter 38 of Title 91, Revised Codes of Mon-
tana, 1947, establishes such a proceeding. Section 91-3801, R.C.M.
1947, provides that a petition to determine heirship may be filed ot
any time after the issuance of letters testamentary or of administration.

In construing what is meant by the term "'petition to determine
heirship or title to an estate”, all of the provisions of the codes must
be construed in relation to each other. Section 12211, R.C.M. 1947,

provides:
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With relation to each other, the provisions of the four codes
must be construed as though all such codes had been passed at
the same moment of time, and were parts of the same statute.

It is my opinion that the legislature in requiring a fee to be col-
lected upon the "filing of a petition to determine heirship or title to
an estate” intended this to be charged only when a proceeding was
initiated pursuant to sections 91-3801, R.C.M. 1947 et seq. This being
so, the clerk may not exact a fee for filing a petition to determine heir-
ship when a petition for final account and petition for distribution is
filed since there is no specific statutory authority to do so. It was held
in State v. Baker, 24 Mont, 425, 62 Pac. 688 that a public officer may
not exact a fee for a service unless authorized to do so by statute.

Very truly yours,

FORREST H. ANDERSON
Attorney General
FHA:JRB:vw
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