22 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME 31 Opinion No. 13

SHERIFFS:; Disposition of Fees—MOTOR VEHICLES; Application for
Dealer’s License—FEES: Disposition by County Officers—
Sections 25-201, 25-202, 25-203 and 53-118,

R.C.M. 1947.

HELD: The sheriff must account for and pay the two dollar fee which
is paid to him for verification of an application for a dedler's
license pursuant to section 53-118, R.C.M. 1947, to the county
treasurer.
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December 30, 1965

Mr. Albert E. Leuthold
State Examiner
Mitchell Building
Helena, Montana

Dear Mr. Leuthold:

You have requested my opinion with regard to the following
guestion:

"What disposition should be made by a sheriff cf the two dol-
lar fee which is paid to him for verification of an application for
a dealer’s license pursuant to section 53-118, R.C.M. 1947?"

The section in question provides in part as follows:

"Every person, firm, corporation, or association who for com-
mission or profit, engages in the business of buying, selling, ex-
changing, or acting as broker of new motor vehicles, used motor
vehicles, trailers, or semi-trailers and qualifies under subparagraph
() of this section, shall cause to be filed, by mail or otherwise, in
the office of the registrar of motor vehicles, a verified application
for licensing as a dealer on a blank to be furnished by the regis-
trar of motor vehicles for that purpose, and containing the infor-
mation therein required. The application and all of the informa-
tion therein contained shall be verified by the sheriff of ths county
in which the business is to be conducted, as designated in para-
graph (b) below. A fee of two dollars ($2) shall be paid to the
sheriff for such verification. * * *"

It is my opinion that the law requires the fees collected by the
sheriff pursuant to this section to be collected for the sole use of the
county and paid into the county treasury. Section 25-201, R.C.M. 1947,
provides that:

“No county officer shall receive for his own use, any fees,
penalties or emoluments of any kind, except the salary as pro-
vided by law, for any official service rendered by him, but all
fees, penalties and emoluments of every kird must be collected
by him for the sole use of the couniy and must be accounted for
and paid to the county treasurer as provided in section 25-303 of
this code and shall be credited to the general fund of the county.”

The next section, 25-202, R.C.M. 1947, enumercates certain exceptions
to the above stated rule. It provides that certain county officers may col-
lect and receive or their own use fees and emoluments for official serv-
ices. The county sheriff is not listed among them.

"The county surveyor, coroner, public administrator, justice
of the peace, and constable may collect and receive for their own
use, respectively, for official services, the fees and emoluments
prescribed in this chapter. All other county officers receive sal-
aries.”
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The sheriff, being a salaried county official, would be subject o the
provisions of section 25203, R.C.M. 1947, which states:

“All salaried officers of the several counties must charge and
collect for the use of their respective counties, and pay into the
county treasury cn the first Monday in each month, all the fees
now or hereafter allowed by law, paid or chargeable in all cases,
except as provided in section 93-8627, provided, however, that
nothing in this section shall be held to apply to the compensation
received by the sheriff as mileage while in the performance of
official duties, or for the board of prisoners or other persons while
in his custody.” (Emphasis supplied.)

In 8 Opinions of the Attorney General 51, it was stated:

“It is clear from this law that the sheriff when executing the
power of sale is performing an official duty which the law says
he must do, and in which he has no discretion. It is as much the
sheriif’'s duty under the law to execute such power of sale as it
is to perform any other act which the law directs him to do. It is
therefore my opinion that the fees in question are fees collected
for an official service and that as such they must be accounted for
and paid into the County Treasury.”

By virtue of the provisions of section 53-118, R.C.M. 1947, heretofore
set out, the sheriff is required to verify applications for licensing as a
dealer. This is not a function which he may or may not do, but it is
required by law. This being so, it is my opinion that it is an official
service and that therefore the fees must be disposed of according to
the provisions of section 25-201, R.C.M. 1947.

Very truly vyours,

FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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