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shall be open to the admission of all children between the age 
of six and twenty-one years residing in the school district, and 
the board of trustees shall have the power to admit children 
not residing in the district as hereinbefore provided." 

The group of children between the ages of six and twenty-one 
years is that with which our schools are concerned, both by statute 
and constitutional provision, and it is reasonable to assume this is 
the true school census referred to in Section 75-1802, RC.M., 1947, 
as amended. While a list of those children under the ages of six is 
helpful in determining future school attendance, yet it is not a cen­
sus of those entitled to attend the public schools. 

It is, therefore, my opinion that the term "school census", as 
used in Section 75-1802, RC.M., 1947, as last amended by Chapter 
203, Laws of 1963, is the list of children between the ages of six and 
twenty-one as prepared by the school district clerk in conformity 
with Section 75-1903, RC.M., 1947. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 23 

BONDS; Attorneys and fiscal agents may not be employed-SEC­
TIONS 16-2032, 16-1906, 11-2315, 11-1408, and 75-3918, RE­

VISED CODES OF MONTANA, 1947. 

HELD: A county is prohibited by law from employing an attorney 
or fiscal agent for assistance in bond proceedings or in the 
sale of general obligation bonds. 

Mr. Albert E. Leuthold 
State Examiner 
State Cap'itol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Leuthold: 

October 22, 1963 
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You requested my opinion as to whether a county may employ 
and reimburse a fiscal agent to assist in the sale of general obliga­
tion bonds of a county. You state that one of the cities in Montana 
entered into a contract with a fiscal agent who handled the sale of 
general obligation bonds of the city. 

The Montana legislature has used very specific language in 
disposing of the question you asked. 

Section 16-2032, Revised Codes of Montana, 1947, which is one 
of the statutes defining and controlling the manner of sale of county 
general obligation bonds, provides in part as follows: 

"No attorney fees, brokerage or other fees, or commission 
of any kind shall be paid to any person or corporation for as­
sisting in the proceedings, or in the preparation of the bonds, 
or in negotiating the sale thereof." 

This language is very conclusive in prohibiting payment of any 
fees to a fiscal agent assisting in the sale of county general obliga­
tion bonds. The rule of construction which would apply to the 
above quoted statute is well expressed in United Missouri River 
Power Company v. Wisconsin Bridge and Iron Company, 44 Mont., 
343,119, Pac. 796, where our court said: 

"We think the law in question is plain, certain and unam­
biguous. Such a statute requires no interpretation beyond the 
bare reading of the words of the law-making body." 

If we were to assume that a county may expend money for a 
fiscal agent, in most instances there would not be provision in the 
county budget for such an expenditure. Section 16-1906 provides in 
part as follows: 

"Expenditures made, liabilities incurred, or warrants is­
sued, in excess of any of the budget detailed appropriations as 
originally determined, or as thereafter revised by transfer, as 
herein provided, shall not be a liability of the county, but the 
official making or incurring of such expenditure or issuing of 
such warrant shall be liable therefor personally and upon his 
official bond." 
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From this it would appear that the members of the Board of 
County Commissioners might be personally liable for such a con­
tract. 

A city government 'in Montana is also prohibited from employ­
ing a fiscal agent for the sale of general obligation bonds. As Section 
11-2315, Revised Codes of Montana, 1947 states: 

"N 0 attorneys fees, brokerage or other fees or commis­
sions of any kind shall be paid to any person or corporation for 
assisting in the p~oceedings, or in the preparation of the bonds, 
or in negotiating the sale thereof." 

The violation of this restriction might also result in personal 
liability of city officers as Section 11-1408 Revised Codes of Mon­
tana, 1947, contains the following: 

"Expenditures made, liabilities incurred, or warrants is­
sued in excess of any of the budget detailed appropriations as 
originally determined, or as thereafter revised by transfer, and 
herein provided, shall not be a liability of the municipality, but 
the official making or incurring such expenditure or issuing 
such warrant shall be liable therefor personally and upon his 
official bond." 

The Montana legislature has restricted the board of trustees of 
school districts from employing anyone to ass'ist in bond proceed­
ings or in the sale of bonds as is stated in Section 75-3918, Revised 
Codes of Montana, 1947, in the identical language quoted above 
from Sections 16-2032 and 11-2315, Revised Codes of Montana, 
1947. 

It must be concluded that our law contemplates that general 
obligation bonds be sold by our local governing bodies without out­
side assistance or employment of additional experts. In other 
words, county attorneys, city attorneys, and other regular officers 
and employees of counties, cities, and school districts, must handle 
the bond proceedings. 

It is therefore my opinion that a county is prohibited by law 
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from employing an attorney or fiscal agent for assistance in bond 
proceedings or in the sale of general obligation bonds. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 24 

BONDS; Bid bonds, city special improvement projects-CITIES 
AND TOWNS; Bid Security-Section 6-501, R.C.M., 1947,­

Section 11-2209, R.C.M., 1947. 

HELD: A city may not consider bids for the construction of special 
improvements which are not accompanied by a certified 
check. 

Mr. Albert E. Leuthold 
State Examiner 
Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Leuthold: 

November 7,1963 

You have requested my opinion on the following question: 

"May a city consider bids for the construction of special im­
provements which are accompanied by a corporate surety bond 
rather than a certified check? 

Your question arises from the apparent conflict between two 
statutes-Section 6-501, R.C.M., 1947 and Section 11-2209, R.C.M., 
1947. 

Section 11-2209, supra, whIch was originally enacted in 1913 
and last amended in 1939, prescribes the procedure to be followed 
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