
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 43 

There is one exception to the three hundred dollar jurisdiction­
allimit. This exception involves an addition to the kinds of cases for 
which the justice courts may sit. The additional jurisdicton is over 
actions of forceable entry and unlawful detainer. This extension is 
specifically granted by Article VIII, Section 21 of the Montana Con­
stitution and Section 93-409, Revised Codes of Montana, 1947. Cush­
man v. Vickers 69 Mont. 516, 521, 233 Pac. 897 (1924) held that the 
jurisdiction of the justice courts in these actions is unlimited as far 
as court money demands are concerned. 

Actions of forcible entry and unlawful detainer give rise to 
another exception to the general rule. Although actions to deter­
mine title to real estate are not within the jurisdiction of the justice 
courts, evidence tending to show right to possession is admissible 
where title becomes important in determining the rights of the 
parties. State ex reI. Hamshaw v. Justice Court of Union Township 
108 Mont. 12, 88 P. 2d 1 (1939). 

Therefore, in answer to your general question, it is my opinion 
that the justice of the peace courts in Montana were intended to 
serve as small claims courts, and that they do, in fact, perform that 
function. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 17 

MARRIAGE AND DIVORCE; Divorce waiting period after; Judg­
ment rendered prior to July 1, 1963-SECTIONS 12-201, 21-

101, 21-102, 48-111, 48-151, REVISED CODES 
OF MONTANA, 1947. 

HELD: A person, a party to a divorce action in Montana or a Mon­
tana resident who is a party to a divorce action in another 
jurisdiction, may marry again within a six month period 
after judgment of divorce granted prior to July 1, 1963. 
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Robert J. Boyd, Esq. 
Deer Lodge County Attorney 
Anaconda, Montana 

Dear Mr. Boyd: 

August 30, 1963 

You have requested my opinion on whether or not a person, a 
party to a divorce action in Montana, or a Montana resident who is 
a party to a divorce action in another jurisdiction, may marry again 
within a six month period after judgment of divorce granted prior 
to July 1, 1963. 

Your question arises out of the interpretation to be given Sec­
tion 48-151, R.C.l\I., 1947, as amended (Section 12, Chapter 232, 
Laws of 1963). That section reads as follows: 

"It is unlawful for any person who is a party to an action 
for divorce in any court in this state, or for any Montana resi­
dent who is a party to an action for divorce elsewhere, to marry 
again until six months after judgment of divorce is granted, 
and the marriage of any such person solemnized before the 
expiration of six months from the date of the granting of judg­
ment of divorce shall be void." 

This section became effective July 1, 1963. 

Section 48-111, R.C.M., 1947, states in pertinent part: 

"A subsequent marriage contracted by any person during 
the life of a former husband or wife of such person, with any 
other person than such former husband or wife, is illegal and 
void from the beginning, unless: 

"1. The former marriage has been annulled or dissolved." 

Section 21-101, R.C.M., 1947 states in pertinent part: 
"Marriage is dissolved only: 
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... ... ... 

"2. By a judgment of a court of competent jurisdiction." 
Section 21-102, R.C.M., 1947, states: 

"The effect of a judgment of divorce is to restore the par­
ties to the state of unmarried persons." 

It thus appears that, until July 1, 1963, the waiting period con­
templated by Section 48-151, supra, could not be exacted of a di­
vorced person. Nothing in Chapter 232 of the Laws of 1963 specifi­
cally amends, repeals, or even refers to Section 48-111, 21-101 or 
21-102, supra. 

Section 12-201, R.C.M., 1947, states: 

"No law contained in any of the codes or other statutes of 
Montana is retroactive unless expressly so declared." 

In Butte and Superior Mining Co. v. Mcintyre, 71 Mont. 254, 
263, our Supreme Court stated: 

"* * * A statute which takes away or impairs vested rights, 
acquired under existing laws, or creates a new obligation, im­
poses a new duty or attaches a new disability in respect to 
transactions already past, is deemed retroactive. (Citing cases) 
* * *" (Emphasis supplied) 

Does Section 48-151, supra, "attach a new disability in respect 
to a transaction already past?" 

In Berkin v. Marsh, 18 Mont. 152, 161, our Supreme Court 
noted and relied on various law dictionary definitions of "disabil­
ity" including: 

" 'Disability: The want of legal ability or capacity to exer­
cise legal rights either special or ordinary, or to do certain acts 
with proper legal effect, or to enjoy certain privileges or pow­
ers of free action. At the present day disability, is generally 
used to indicate an incapacity for the full enjoyment of ordin-
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ary legal rights; thus married women, persons under age, in­
sane persons, and felons convict are said to be under disability. 
Sometimes the term is used in a more limited sense, as when it 
signifies an impediment to marriage * * *' (Black LawDiction­
ary)" 

Under this definition of "disability" falls the impediment to 
marriage imposed by Section 48-151, supra. 

Under the facts of the question presented herein, the occur­
rence or transaction giving rise to the disability is the granting of 
a judgment of divorce prior to July 1, 1963, a past occurrence or 
transaction. 

Of like import is a test employed in Abrams v. Stone, 315 Pac. 
2d. 453, 458, by the California court to determine the retroactive 
character of a statute: 

"* * * it must give the previous transaction to which it re­
lates some different legal effect from that which it had under 
the law when it occurred. * * *" 

Section 48-151, supra, contains no express declaration that it 
be retroactive. While I recognize that the legislative intent that an 
act be retroactive may be shown otherwise than by the use of the 
expression "this statute shall be retroactive" or one of similar im­
port (see Davidson v. Love, 127 Mont. 366, 369), I cannot construe 
any of the language of the subject section as manifesting a clear 
legislative intent that the act be applied retroactively. 

It is therefore my opinion that a person, a party to a divorce 
action in Montana or a Montana resident who is a party to a divorce 
action in another jurisdiction, may marry again within a six month 
period after judgment of divorce granted prior to July 1, 1963. 

This, of course, necessarily presumes absence of impediment 
other than that contemplated by Section 48-151, supra. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 
A ttorney General 




