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buildings", and thus must assume the existence of a building cap­
able of improvement. It clearly does not contemplate the construc­
tion of new buildings, which would be an improvement of the real 
estate upon which the new building was situated rather than the 
improvement of an existing building. See e.g. Interstate Lumber 
Co. v. Rider, 93 Mont. 489,19 Pac. 2d 644 (1933). It is therefore my 
opinion that the Board of County Commissioners may not expend 
monies from the County Poor Fund for the construction of a new 
county building for the care of the poor so long as the fund is 
needed for general relief expenditures by the county or is needed 
for paying the county's proportionate share of public assistance for 
any other welfare activity that is carried on jointly between state 
and the county. Such monies may, of course, be used to provide 
existing county buildings used for the care of the poor with neces­
sary equipment required by the State Board of Health for the oper­
ation of such buildings. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 14 

PUBLIC EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM; Withdrawals­
Section 68-404, Revised Codes of Montana, 1947-Section 68-

701 (m), Revised Codes of Montana, 1947. 

HELD: Persons who are retired or are still actively engaged in 
state service are not entitled to receive a refund of part of 
their normal contributions to the Public Employees Retire­
ment System. 

Mr. John F. Sasek, Secretary 
Public Employees Retirement System 
Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Sasek: 

August 14, 1963 

You have requested my opinion on the following questions: 
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(1) Maya member of the Public Employees Retirement Sys­
tem who has retired apply for and receive a refund of one-fourth of 
his normal contributions to the system? 

(2) Maya member of the Public Employees Retirement Sys­
tem apply for and receive a refund of one-fourth of his normal con­
tributions to the System while still actively engaged in state serv­
ice? 

Your question apparently arises from Section 68-404, Revised 
Codes of Montana, 1947, which provides: 

"Each member and each person retired shall be subject to 
all provisions of this act and to the rules and regulations adopt­
ed by the board of administration. Any person who is retired 
and any person who is credited with less than ten (10) years of 
public service and who renders less than five (5) years of serv­
vice in any period of ten (10) consecutive years, or withdraws 
more than one-fourth (1,4) of his normal contributions, ceases 
to be a member." 

It is contended that this statute gives a member of the System 
the right, at any time, to withdraw up to one-fourth of his normal 
accumulated contributions. With this contention I cannot agree. 
Sedon 68-804 deals only with termination of membership. The 
right to withdraw contributions is governed by Section 68-701 (m), 
Revised Codes of Montana, 1947, which provides in part that: 

"From and after July 1, 1955, should the state service of a 
member be discontinued otherwise than by dealth or retire­
ment, he shall after the date of discontinuance, be paid such 
part of his contributions as he demands." 

The conditions prescribed by this statute as prerequisite to the 
right of a member to withdraw any portion of his contributions are 
clear, viz., his state service must have been discontinued for some 
other reason than death or retirement. 

It is thus clear that neither a person who has retired or is still 
actively engaged instate service is entitled to rece'ive a refund of 
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any part of his normal contributions to the Public Employees Re­
tirement System. I so hold. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 15 

STATE EXAMINER, Duties; Audits; School Districts-SCHOOLS 
AND SCHOOL DISTRICTS; Finances; Funds; Audit of -Sec­

tion 82-1008, R.C.M., 1947. 

HELD: From and after July 1, 1963, the state examiner must make 
at least one examination during each fiscal year of the 
books and accounts of all school districts of the first and 
second class and of third class districts maintaining a high 
school, and examination by a qualified public accountant is 
no longer permitted. 

Mr. Albert W. Leuthold 
State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Leuthold: 

August 29, 1963 

You have presented a question growing out of the interpreta­
tion to be given the amendment of Section 82-1008, R.C.M., 1947, by 
Chapter 141, Laws of 1963, as the same applies to examination by 
your office of the books and accounts of first and second class 
school districts and third class districts maintaining a high school. 
You ask whether or not your office must examine said books and 
accounts after July 1,1963, or whether they may be examined by a 
qualified public accountant at the option of the school district. 
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