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. In answer to your inquiries it is my opinion that: A school 
district has no authority to employ special counsel, as it is the 
obligation of the county to provide legal services to the school 
districts. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 13 

COUNTIES; Poor Fund; Construction of new buildings; COUNTY 
COMMISSIONERS; Powers; Construction; Buildings for care 

of poor - COUNTY COMMISSIONERS; Powers; Poor; 
Construction of buildings for-Section 71-222, R.C.M., 

1947. 

HELD: A Board of County Commissioners may not expend monies 
from the County Poor Fund for the construction of new 
buildings for the care of the poor so long as the fund is 
needed for general relief expenditures by the county or is 
needed for paying the county's proportionate share of pub­
lic assistance for any other welfare activity that is carried 
on jointly between the State and the county. 

Mr. Robert L. Woodahl 
County Attorney­
Teton County 
Choteau, Montana 

Dear Mr. Woodahl: 

August 6, 1963 

You have asked me if a Board of County Commissioners has 
the power to expend monies from the County Poor Fund for the 
construction of a new county building for the care of the poor. Sec-

cu1046
Text Box



34 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

tion 71-222, RC.M., 1947, as amended by Chapter 239, Laws of 1963, 
provides in pertinent part: 

"No part of the county poor fund, irrespective of the 
source of any part thereof, shall be used directly or indirectly 
for the erection or improvement of any county building so long 
as the fund is needed for general relief expenditures by the 
county or is needed for paying the county's proportionate share 
of public assistance, or its proportionate share of any other 
welfare activity that may be carried on jointly by the state and 
the county; provided, however, that expenditures for improve­
ment of any county buildings used directly for care of the poor 
may be made out of any moneys in the county poor fund, 
whether such moneys are produced by the per capita tax or the 
six (6) mill levy provided for in paragraph one of this section 
or from any additional levy authorized or to be authorized by 
law. Such expenditure shall be authorized only when any 
county building used for the care of the poor must be improved 
in order to meet legal standards required for such buildings by 
the state board of health, and, when such expenditure has been 
approved by the state public welfare department." 

"Improvements" are defined for taxation purposes by Section 
84-101, RC.M., 1947 as follows: 

"The term 'improvements' includes all buildings, structures, 
fixtures, fences, and improvements erected upon or affixed to 
the land whether title has been acquired to said land or not." 

Section 12-21'5, RC.M., 1947, provides: 

"Whenever the meaning of a word or phrase is defined in 
any part of this code, such definition is applicable to the same 
word or phrase wherever it occurs, except where a contrary 
intention plainly appears." 

The question, then, is whether the definition of improvements 
as provided by Section 84-101 is applicable to Section 71-222, or 
whether the Legislature intended, in that statute, to use the term in 
a more restricted sense. It is my opinion that the broad definition of 
Section 84-101 does not apply in construing Section 71-222. The 
latter section refers specifically to "improvement of any county 
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buildings", and thus must assume the existence of a building cap­
able of improvement. It clearly does not contemplate the construc­
tion of new buildings, which would be an improvement of the real 
estate upon which the new building was situated rather than the 
improvement of an existing building. See e.g. Interstate Lumber 
Co. v. Rider, 93 Mont. 489,19 Pac. 2d 644 (1933). It is therefore my 
opinion that the Board of County Commissioners may not expend 
monies from the County Poor Fund for the construction of a new 
county building for the care of the poor so long as the fund is 
needed for general relief expenditures by the county or is needed 
for paying the county's proportionate share of public assistance for 
any other welfare activity that is carried on jointly between state 
and the county. Such monies may, of course, be used to provide 
existing county buildings used for the care of the poor with neces­
sary equipment required by the State Board of Health for the oper­
ation of such buildings. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 14 

PUBLIC EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM; Withdrawals­
Section 68-404, Revised Codes of Montana, 1947-Section 68-

701 (m), Revised Codes of Montana, 1947. 

HELD: Persons who are retired or are still actively engaged in 
state service are not entitled to receive a refund of part of 
their normal contributions to the Public Employees Retire­
ment System. 

Mr. John F. Sasek, Secretary 
Public Employees Retirement System 
Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Sasek: 

August 14, 1963 

You have requested my opinion on the following questions: 
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